پستهای فیسبوکی افسردگی افراد را برملا میکنند
یک پژوهش جدید نشان میدهد که برای تشخیص افرادی که در معرض ابتلا به افسردگی هستند، فیسبوک وسیله خوبی است چون این افراد در مورد وضعیت روحی خود بیشتر صحبت میکنند.
در این پژوهش که با استفاده از هوش مصنوعی انجام شده، مشخص شد که افراد در معرض افسردگی از ضمیر اول شخص یعنی «من» و کلماتی مثل «اشک» و «احساسات» به کرات استفاده میکنند.
دانشمندان آمریکایی میگویند الگوریتم توانسته است سه ماه قبل از بروز واضح افسردگی در این افراد اين حالت را تشخیص دهد. آنها امیدوارند که در آینده بتوان از شبکههای اجتماعی برای بررسی و تشخیص وضعیت روحی و روانی افراد استفاده کرد.
در این پژوهش شش ساله، بیش از ۵۰۰ هزار پیام روزآمد شده ۶۸۳ نفر که یک ششم آنها افسردگی داشتند، در شبکه فیسبوک به کمک الگوریتم بررسی و روش استفاده آنها از زبان و کلمات مقایسه شده است.
این الگوریتم در مرکز روانشناسی مثبت دانشگاه پنسیلوانیا و آزمایشگاه تحلیل زبان در دانشگاه استونی بروک طراحی شده است.
پروفسور اندرو شوارتز یکی از این پژوهشگران میگوید: «شبکههای اجتماعی یکی از وجوه زندگی افراد است که به نسبت نشانههای جسمی افسردگی کمتر مورد بررسی و توجه قرار گرفته است. آنچه که افراد در شبکههای اجتماعی مینویسند، نشاندهنده جنبههایی از زندگی آنهاست که علم و تحقیقات پزشکی بدون وجود این شبکهها نمیتواند به آن دسترسی پیدا کند. افراد در زمينه اضطراب و یا افسردگی وضعیت خود را به شکل آشکارتری در شبکههای اجتماعی بیان میکنند.»
یوهانس آیستد، یکی از پژوهشگران ارشد مرکز روانشناسی دانشگاه پنسیلوانیا نيز میگوید: «نشانههایی که در شبکههای اجتماعی منعکس میشوند به اندازه ژنومها مهم هستند. ما با روشهایی بسیار مشابه در بررسی ژنومها میتوانیم مطالب شبکههای اجتماعی را بررسی و نشانههای بروز این حالات را دریابیم.»
او اضافه میکند: «به نظر میرسد که ابتلا به افسردگی با این روش قابل تشخیص است چون ابتلا به این نارسایی نحوه استفاده افراد از شبکههای اجتماعی را تغییر میدهد، در صورتی که به عنوان مثال ابتلا به بیماری پوستی و یا مرض قند چنین تاثیری ندارد. امید این است که روزی این روش تشخیص و معاینه در نظام پزشکی و درمانی ادغام شود. این وسیله به ما امکان خواهد داد که نشانههای هشدار دهنده را قبل از ابتلای افراد به افسردگی ببینیم، آنها را از این وضعیت مطلع کرده و به درمان تشویق کنیم.»
نتایج این پژوهش در ژورنال تحقیقاتی آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده است.
پروفسور اندرو شوارتز میافزاید: «این تصور عمومی وجود دارد که استفاده از شبکههای اجتماعی برای سلامت روحی افراد خوب نیست ولی ممکن است به یک ابزار مهم برای تشخیص، بررسی و در نهایت معالجه نارساییهای روحی بدل شود. ما در این پژوهش نشان دادهایم که از شبکههای اجتماعی میتوان برای تشخیص سوابق بیماری و بهبود سلامت بیماران استفاده کرد.»