از پیام عید رهبر طالبان چه میتوان فهمید؟
ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان روز ۱۷ اسد/مرداد ماه در پیامی به مناسبت عید قربان، به جنگجویان این گروه گفته است در روزهای عید «کاملا» متوجه مصونیت مردم باشید و برای آرامش مردم «تمام کارهای لازم را انجام دهید».
رهبر گروه طالبان با استفاده از پیام عیدی خود، جایگاه کنونی این گروه را در جنگ و صلح افغانستان توضیح میدهد.
عید
با توجه به حملات انفجاری اخیر در شهرهای افغانستان که در آن تلفات افراد غیرنظامی بالا است و از سوی دیگر آمریکا و طالبان پس از هشت دور مذاکره در آستانه یک توافق هستند، انتظار میرفت طالبان در روزهای عید به صورت موقت، آتشبس اعلام کند. در پیام عیدی رهبر طالبان سخنی از آتشبس نیامده است اما از جنگجویان طالبان خواسته شده که متوجه مصونیت مردم باشند. هیبتالله آخوندزاده در پیام قبلی خود به مناسبت عید رمضان (عید فطر) به دوام جنگ تاکید کرده بود. این موضوع نشاندهنده پیام متفاوت رهبر طالبان نسبت به پیام قبلی او است.
جنگ
رهبر طالبان میگوید در جریان عملیات نظامی این گروه موسوم به «الفتح» بخشهای از کشور در کنترل طالبان درآمده و «ابتکار جنگ زمینی» به دست جنگجویان این گروه است و طرف جنگ که دولت افغانستان است، در حملات هوایی دست بالا را دارد.
صلح
ملا هیبتالله میگوید که روابط سیاسی «امارت اسلامی» طالبان در سطح جهان و منطقه گسترش یافته و «در سطح کشور نیز امارت اسلامی نقش محوری را در موضوع صلح و آشتی ایفا میکند».
در ماههای اخیر، نمایندگان سیاسی طالبان پس از خروج اسامیشان از فهرست سیاه، به منظور پیشبرد مذاکرات، نمایندگان این گروه سفرهای متعددی به ایران، پاکستان، چین، روسیه، اندونزی انجام دادهاند. طالبان به عنوان یک گروه «تروریستی» مطرح بود و رهبران آن تحت تعقیب بودند و نمیتوانستند سفرهای خارجی انجام بدهند و با مقامات کشورهای خارجی ملاقات کنند.
تحولات چند ماه اخیر مربوط به افغانستان نشان میدهد که اعضای رهبری طالبان اکنون مثل گذشته در خفا و در حال گریز نیستند، بلکه به کشورهای مختلف سفر میکنند و برخلاف گذشته با مقامات رسمی این کشورها دیدار میکنند. طالبان اگرچه از انزوای بینالمللی و منطقهای بیرون نرفته است، اما سفر و روابط این گروه با کشورهای دیگر، حساسیتهای گذشته را ندارد و روابط طالبان با برخی کشورها علنی است.
تفاهم با قشر سیاسی افغانستان
رهبر طالبان میگوید که در مذاکره با «جهتها و شخصیتهای سیاسی و با نفوذ» در مورد آینده افغانستان «پیشرفتهای سازنده» صورت گرفته است. او میافزاید که «اکثریت مطلق قشر سیاسی افغانستان با امارت اسلامی» در «داعیه حاکمیت نظام اسلامی و خروج» نظامیان خارجی «همصدا» هستند.
برخی از جریانهای سیاسی و سیاستمداران عمدتا متعلق به اپوزیسیون حکومت، نشستهای متعددی با نمایندگان طالبان در مسکو، اسلامآباد و قطر داشتهاند. این نشستها در مورد صلح و ختم جنگ در افغانستان میان طالبان و سیاستمداران افغانستان با میزبانی این کشورها برگزار شده است. دولت افغانستان با این نشستها مخالفت کرد و حضور رسمی در این نشستها نداشت.
حمایت از دفتر قطر
ملا هیبتالله میگوید هدف آنها از جنگ و مذاکرات، «پایان اشغال» و «حاکمیت نظام اسلامی» در افغانستان است.
رهبر طالبان میافزاید، طالبان روند مذاکرات را با جدیت به پیش میبرد و دفتر سیاسی طالبان در قطر، «از گذشتهها در این بخش گامهای مهم برداشته است و اکنون تمام جریان مذاکرات از سوی معاون مقام رهبری اداره میشود و تیم قوی مذاکراتی گماشته شده است». ملا عبدالغنی برادر، معاون رهبر طالبان، رهبری هیات مذاکرهکننده طالبان را به عهده دارد.
جشن استقلال
عید قربان امسال با صدمین سال استقلال افغانستان مصادف شده است. رهبر طالبان در پیام عیدی خود میگوید «تجلیل استقلال زیر چتر اشغال معنایی ندارد».
دولت افغانستان برای تجلیل از صدمین سال استقلال این کشور، در حدود ۴۰۰ میلیون افغانی هزینه در نظر گرفته تا به صورت فوقالعاده آن را جشن بگیرد.