عاشقانههای ایران و فیفا
فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) با فدراسیون فوتبال ایران و شخص مهدی تاج رابطهای بسیار صمیمانه دارد، موضوعی که میشد از همان روزهای داغ شدن بحث عدم به کارگیری بازنشستهها و یا همین اواخر که موضوع بسته بودن درهای ورزشگاه به سوی زنان ایرانی مطرح شد، حدث زد. روابط فیفا و فدراسیون فوتبال ایران در بهترین وضعیت ممکن قرار دارد و کافیست شواهد را کنار یکدیگر قرار بدهید تا به حقیقتی تلخ برسیم، فیفا نه تنها موضوع ورود زنان را به شکلی جدی پیگیری نخواهد کرد بلکه ماجرای تلخ «دختر آبی» را هم شامل مرور زمان میکند و آرام آرام به دست فراموشی خواهد سپرد.
اهمیت ایران برای فیفا
جیانی اینفانتینو (رئیس فیفا) پیش از تکیه بر صندلی ریاست، سفرهایی تبلیغاتی به چند کشور داشت و یکی از آنها ایران بود. ایران که در تقسیمبندی جدید کنفدراسیون فوتبال آسیا در زون آسیای میانه قرار گرفته است و البته ریاست آن را هم برعهده دارد، کشوری استراتژیک برای فدراسیون جهانی محسوب میشود و در انتخابات فیفا نیز به سود رئیس سوئیسی فعالیت کرد. از سویی رابطه اینفانتینو و مهدی تاج نیز در بهترین حالت ممکن قرار دارد و این موضوع بارها با حمایتهای به موقعی که فیفا از تاج انجام داد به خوبی ثابت شد و حالا فدراسیون جهانی همپیمانی قدرتمند در قاره کهن دارد و این موضوع باعث میشود این فدراسیون قدرتمند جهانی با دید اغماض به بسیاری از اتفاقات موجود در ایران نگاه کند.
ماجرای یک نامه تهدیدآمیز
تیر ماه ۹۸ فیفا نامهای بسیار مهم برای ایران ارسال میکند، نامهای که در آن به فدراسیون فوتبال ایران برای باز کردن در ورزشگاهها به روی زنان ایرانی تاکید شده بود. ارسال این نامه ۳دلیل مهم داشت، دلیل اول تاکید و ماموریت کمیته بینالمللی المپیک به فیفا برای از بین بردن این تبعیض جنسیتی در ایران بود. ارسال چند ۱۰هزار نامه از سوی زنان ایرانی برای فاطما سامورا (دبیرکل فیفا) دومین دلیل بود که از فیفا برای باز شدن در ورزشگاهها کمک خواسته بودند و سومین دلیل نیز قولی بود که حسن روحانی (رئیس جمهور ایران) درباره ورود زنان به اینفانتینو داده بود. فیفا در این نامه از ایران خواسته بود در تمامی ورزشگاهها برای تمامی بازیهای داخلی و خارجی به روی زنان باز شود که جنجال بزرگی به راه انداخت اما آنطور که باید پیش نرفت و فیفا خیلی زود و در سکوت از مواضع خود عقبنشینی کرد تا آخرین امید زنان ایرانی نیز بر باد برود. مقامات ایران رسما اعلام کردند که زنان نیازی به تماشای بازیهای داخلی ندارند و تنها برای تماشای بازیهای ملی به آنها چنین اجازهای میدهند. هرچند فیفا در یک بازی رسانهای و با استفاده از کلمات همچنان روی موضع خود پافشاری کرد اما رسما پیگیر ماجرا نشد و با گذشت زمان همان اتفاقی افتاد که مراجع ایران بر رویش تاکید داشتند.
دختر آبی و زخمی که دوباره باز شد
تلخترین خبری که در هفتههای گذشته مخابره شد، بیشک خودسوزی دختری ۲۹ساله به نام (سحر خدایاری) بود. دختر جوانی که در حاشیه دیدار استقلال و العین و به جرم تلاش برای ورود به ورزشگاه آزادی بازداشت شد و سیستم قضایی جمهوری اسلامی برخوردی چندگانه و ناامید کننده با او داشت. دختری که با خودسوزی مقابل دادسرای تهران و درگذشت غمانگیزش به (دختر آبی) معروف شد. خبر درگذشت سحر هم داستانی عجیب داشت و به دلیل آنچه موضوعات امنیتی نامیده شد، خبر درگذشت دختر آبی با ۴۸ ساعت تاخیر و بعد از خاکسپاری مخفیانه، رسانهای میشود. فیفا در نخستین ساعت درگذشت سحر، با ایملی کوتاه تنها به همدردی با خانواده او بسنده کرد. خانواده رسانه و فوتبال اما واکنشی جدیتر از فدراسیون جهانی داشتند و با گذشت تنها چند ساعت باشگاههای بزرگ اروپایی، بازیکنان و مربیان سرشناس و چهرههای شاخص رسانه نسبت به خودسوزی دختر آبی واکنش نشان دادند. واکنشهای جهانی سرانجام فیفا را ناچار به اتخاذ موضعی جدیتر کرد و در بیانه دوم، فیفا تاکید کرد که از مقامات ایران درباره این اتفاق و دلالیل آن تحقیق به عمل میآورد. خودسوزی دختر آبی به نظر باعث باز شدن زخمی شد که حتی فیفا نیز حداقل تا زمانیکه کمیته بینالمللی المپیک پیگیرش نشود، قصد گذر از آن داشت.
اشتباه نکنید؛ ماموران فیفا برای سحر نمیآیند
رسانههای ایران خبری درباره سفر هیاتی ۳نفره از سوی فیفا به تهران مخابره کردند و در ابتدا اینطور عنوان شد که ماموران فیفا برای موضوع دختر آبی به تهران میروند و شاید این موضوع دلیلی باشد بر بازشدن قفلی که ۴۰سال بر روی ورود زنان به ورزشگاهها زده شده است. این خبر اما خیلی زود توسط سخنگوی فیفا تکذیب شد و فدراسیون جهانی رسما اعلام کرد؛ «مامورانش در تهران تنها شرایط ورزشگاه آزادی برای ورود زنان در دیدار ایران و کامبوج را بررسی میکنند.» این بازرسی اتفاقی معمول در تمامی بازیهایی است که زیر نظر فیفا انجام میشود و هیات ۳ نفره کاری به ماجرای دختر آبی ندارد و همچنان به نظر نمیرسد فیفا تمایل چندانی برای ورود به ماجرای درگذشت یک هوادار فوتبال داشته باشد. اتفاقی که براساس قوانین موجود در فیفا باید با جرایم سنگینی همراه باشد اما ظاهرا دیپلماسی ورزشی ایران و فیفا به درک مناسبی از یکدیگر رسیدهاند و شاید قرار نیست آنچه در اساسنامه فیفا مشهود است، فدراسیون فوتبال ایران را به دردسر بیندازد.
معاملاتی به سبک رئیس
مهدی تاج چند سال قبل در برنامه ۹۰ که این روزها به شکل محسوسی جای خالیاش حس میشود جمله معروفی به زبان آورد و در پاسخ به عادل فردوسیپور میگوید: «گردش کنی میخ میشه، پهنش کنی سیخ میشه» جملهای که رسانههای داخل آنرا سوتی منشوری تاج نامیدند اما شاید این جمله واقعیتی از نوع حساب و کتاب به سبک رئیس فدراسیون فوتبال ایران است. بسیاری از منابع آگاه و موثق در صدا و سیما میگویند مهدی تاج در جلسات مخفیانه ای که با مدیران رده بالای سازمان داشته، «حق پخش» که دوای درد باشگاههای بدهکار فوتبال ایران است را به شرط عدم انتقاد از فدراسیون فوتبال معامله کرده است، اتفاقی که بعید به نظر نمیرسد. معاملهای شبیه آنچه که میتوانسته در فیفا نیز داشته باشد، ایران رقمی میلیون دلاری از فیفا طلب دارد و یادمان نرود که ایران برای فیفا در زون آسیای میانه کشوری مهم و تاثیرگذار محسوب میشود و گفته میشود ۶میلیون دلار از فیفا طلبکار است که البته تحریمهای بانکی ایالات متحده عملا دریافت این پول توسط ایران را در حال حاضر غیرممکن کرده است. شواهد نشان میدهد مهدی تاج و فیفا به درک مناسبی از یکدیگر رسیدهاند و میزانش آنقدر بالاست که حتی مرگ تلخ یک هوادار فوتبال نیز خللی در آن ایجاد نمیکند.