آخرین نقدها
در آخرین روز تبلیغات انتخاباتی روحانی و رییسی در مشهد سعی کردند حضور جمعیت هوادار خود را به رخ طرف مقابل بکشند. همچنین دو طرف با عباراتی تند ، یکدیگر را مورد سوال قرار دادند.
- نقد اقتصادی وسیاست خارجی رییسی:
رییسی دوباره مساله رکود را برجسته کرد و سیاستهای اقتصادی دولت را عامل بیکاری و تعطیلی صنایع دانست . او همچنین با برجسته کردن فساد در دولت روحانی میخواست نشان دهد که او کسی است که میتواند با این فساد مقابله کند. او همچنین مدعی شد که سیاست خارجی ایران نتوانسته فرصتهای اقتصادی را در ارتبط با همسایگان از جمله عراق در اختیار ایران قرار دهد. اوعدم اجرای کامل برجام از سوی امریکا و عدم وجود مکانیزمهایی که دولت بتواند به این مساله پاسخ دهد را نیز مورد انتقاد قرار داد. رییسی صحبت جدی که بتواند از جنبه تبلیغاتی کمکی به سبد آرای او کند انجام نداد.
- نقدهای رادیکال روحانی
اما روحانی با دعوت از سالارعقیلی و اجرای موسیقی توسط وی دست به حرکتی نمادین زد که هدفش به رخ کشیدن قدرت ریاست جمهوری و حمله به طرف مقابل بود . از آنجا که برگزاری کنسرت در مشهد ممنوع است و پدر همسر رییسی حجت الاسلام علم الهدی نقش کلیدی دراین زمینه داشته او سعی کرد با اجرای موسیقی در تبلیغات انتخاباتی در مشهد این نوید را بدهد که در پرتو رای قاطع به روحانی فضای جدیدی خلق خواهد شد که آزادیهای فرهنگی و اجتماعی نیز بخشی ازآن خواهد بود . روحانی به دیدگاههای انحصارطلبانه اداره مشهد حمله شدیدی کرد وگفت این دیدگاه اگر کشور را اداره کند از مخالفین خواهد خواست که اگر تمایل ندارند کشور را ترک کنند . او به طور تلویحی با بیان اینکه کشور یک رهبر دارد و در هر شهری ما یک رهبر نمی خواهیم ، آگاهانه مدل اداره حکومت به وسیله رهبر را نیز مورد انتقاد قرار داد. حملات دیگر او به قوه قضاییه ، سپاه و بسیج و صداوسیما برمبنای این بود که آنها به قانون اساسی عمل نمیکنند وی از سپاه و بسیج همچنین خواست که به وصیت نامه آیت الله خمینی عمل کنند ودرسیاست دخالت نکنند .اما بخش جدید سخنان وی مربوط به سیاست خارجی بود او جناح مقابل را متهم کرد که درحین مذاکرات با تماسهای تلفنی ظریف و عراقچی در مورد انجام توافق در مذاکرات آنها را مورد تهدید قرار دادهاند. او صریحا گفت که این تهدیدها سبب شد که برجام با تاخیر انجام شود . او همچنین به طور سربسته خاطر نشان کرد که جناحی در حکومت به دنبال چالشی جدید در منطقه است که با روی کار آمدن ترامپ تشویق شدهاند که در انتخابات ریاست جمهوری دولتی رادیکال و تندرو هم در ایران روی کار بیاورند که بتوانند به اهداف خود جامه عمل بپوشانند . او در برابرشعارهای پی در پی مردم درحمایت از موسوی ورفع حصرنیز به طورسربسته خاطر نشان کرد که این کار فقط با رای قاطع به او امکان پذیر است.
روحانی در آخرین در سخنرانیش سعی کرد که درجه سخنان انتقادیش را افزایش دهد و زمین بازی را نیز متوجه مسائل سیاسی و فرهنگی کند و تصویر تاریکی از سیاست فرهنگی و سیاست خارجی با حضور رقیب در قدرت ترسیم کند . روشی که نشان داده تا کنون خریدار داشته و توانسته آرای خاکستری را به سبد آرای وی جذب کند . روز شنبه مشخص خواهد شد که سیاست تبلیغاتی روحانی تا چه اندازه به ثمر نشسته و او تا چه اندازه می تواند هزینههای سیاسی تبلیغاتیش را پرداخت کند .