ادامه بازداشت معترضان؛ نگرانی عفو بینالملل و اعتراض دهها استاد دانشگاه
سازمانهای مدافع حقوق بشر، از جمله عفو بینالملل، نسبت به وضعیت بازداشتشدگان تظاهرات اعتراضی اخیر در ایران ابراز نگرانی عمیق کردهاند.
سازمان عفو بینالملل در بیانیهای، به مرگ مشکوک تعدادی از معترضان بازداشتی در زندان اشاره کرده و نوشته است: «مقامات مسوول در ایران باید برای جلوگیری از شکنجه بازداشتشدگان و مرگ تعداد بیشتری از آنان در زندان سریعا اقدامات لازم را به اجرا بگذارند.»
این سازمان در ادامه بیانیه خود افزوده است: «سایه تاریک پنهانکاری و فقدان شفافیت در مورد آنچه که بر سر این بازداشتشدگان آمده نگران کننده است و مقامات ایران باید به جای ابراز داوری شتابزده در این مورد که آنان دست به خودکشی زدهاند، فورا تحقیقات مستقل، بیطرفانه و شفافی را در مورد شرایط منجر به مرگ آنان به جریان اندازند.»
این سازمان حقوق بشری با اشاره به اینکه از دیر باز به طور مستند شرایط کابوسوار بازداشتگاهها در ایران از جمله کاربرد شکنجه را ثبت کرده، میگوید که افراد مظنون به ارتکاب اعمال منتهی به مرگ بازداشت شدگان باید فورا از مقام خود معلق شده و براساس موازین بینالمللی محاکمه منصفانه و مجازات شوند.
عفو بین الملل میگوید: «مرگ سینا قربانی، ۲۳ ساله، در قرنطینه زندان مخوف اوین و گزارشهای ضد و نقیض درباره علت آن نگرانی در مورد نحوه رفتار مقامات جمهوری اسلامی با معترضان را تشدید کرده است.» بیانیه این سازمان حقوق بشری میافزاید: تا کنون مرگ دستکم چهار تن دیگر در هنگام بازداشت گزارش شده، که از جمله شامل دو مورد در قرنطینه زندان اوین است. وحید حیدری و محسن عادلی از جمله قربانیانی هستند که اسامی آنان منتشر شده است. این بیانیه در ادامه میافزاید: «خویشاوندان افراد بازداشتی گفتهاند که مقامات مسئول هیچگونه اطلاعی در مورد این افراد در اختیارشان قرار نداده و برعکس، آنان را صرفا به خاطر سئوال و ابراز نگرانی در مورد عزیزانشان تهدید و ارعاب کردهاند.»
- اعتراض ۵۲تن از اساتید ایرانی به بازداشت دانشجویان اعتراضات اخیر
همزمان ۵۲ تن از اساتید ایرانی دانشگاههای خارج از کشور، با انتشار بیانیهای نسبت به ادامه بازداشت دانشجویانی که در اعتراضات اخیر دستگیر شدند، واکنش نشان داده و خواستار آزادی بیقید و شرط آنها شدند.
امضاءکنندگان این بیانیه، اقدام وزارت اطلاعات را به «ربودن» دانشجویان توصیف کرده و با غیر قانونی خواندن این رفتار گفتهاند: «دستگیری این دانشجویان بخشی از برنامه سرکوب اعتراضات مردمی است که خواستار بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و حق مشارکت سیاسی هستند.»
جلیل روشندل و عباس میلانی، مهرزاد بروجردی، کوشیار پارسی، سعید پیوندی، نیره توحیدی، کاظم علمداری، یرواند آبراهامیان، از جمله امضا کنندگان این نامه هستند.
همزمان محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در نشست مجمع ۳۵ نفره نمایندگان تهران با سازمان اطلاعات استان تهران، خواستار بازدید مجمع نمایندگان تهران از بازداشتگاه اوین شده است.
در جریان تظاهرات اعتراضی که اخیر در بسیاری از شهرهای ایران برگزار شد، هزاران تن ازمعترضان بازداشت و زندانی شدند که آمار دقیقی از این تعداد ارائه نشده است. برخی گزارشها حاکی است که تاکنون ۳۷۰۰تن از معترضان بازداشت شدند. گزارش شده تاکنون چهار نفر در بازداشت کشته شدند. سینا قنبری که در زندان اوین جان باخته و مقامات مسوول ایران میگویند که او خودکشی کرده است. دو نفر دیگر با نامهای وحید حیدری و محسن عادلی در زندانهای اراک و دزفول جان خود را از دست دادهاند. اشکان آبسواران، از جمله بازداشتشدگانی بود که با مادر خود تماس گرفته و گفته بود بازداشت است اما مقامات مسوول به مادرش گفتهاند که او مفقود است.
پیشتر محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، درباره تکرار وقایع کهریزک در سال ۸۸ که به مرگ چندین نفر از بازداشتشدگان انجامید، هشدار داد.
طی روزهای گذشته خانواده بازداشتشدگان در مقابل زندان اوین تهران تجمع اعتراضی برگزار کردند.