شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

اندیشکده‌ی آتلانتیک: انتخابات ایران؛ بیشترین هیجان برای کمترین تغییر

 

اندیشکده‌ی آتلانتیک در سرمقاله‌ای پیرامون برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران می‌نویسد، هنگامی‌که آیت‌الله خامنه‌ای برنده‌ی واقعی این جریان را نظام جمهوری اسلامی معرفی می‌کند، یعنی اینکه انتخابات در ایران دارای بیشترین هیجان عمومی برای کمترین تغییر در حال مردم است.

آتلانتیک می‌نویسد:

«نوآم چامسکی (فیلسوف معروف) می‌گوید برای آنکه مردم را بی‌عمل و مطیع خودتان گردانید، طیف ابراز عقیده آنها را کاملاً محدود کنید، ولی بگذارید هر چقدر دلشان می‌خواهد در این محدوده حرف بزنند. این تعریف چامسکی تااندازه‌ی زیادی گویای حال انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران است.

در کتاب «دیکتاتوری رقابتی» اثر استیون لویتسکی از دانشگاه هاروارد و لوکان وِی از دانشگاه تورنتو، برای تعریف دموکراسی از چهار مؤلفه‌ی حتمی نام برده شده است:

  • قوه‌های مجریه و مقننه باید از طریق انتخابات آزاد و عادلانه انتخاب شود
  • همه‌ی بزرگسالان حق رأی داشته باشند
  • همه، حق استفاده از آزادی‌های مدنی و اجتماعی را با حفظ حقوق برای انتقاد از دولت، بدون واهمه از پیگیرد قانونی داشته باشند.
  • حکومت منتخب، دارای قدرت کامل برای اداره‌ی کشور، بدون هیچ‌گونه دخالت از سوی نهادهای دیگر، به‌ویژه نیروهای نظامی باشد.

در ایران، تمام این معیارها به‌طور جدی زیر پا گذاشته می‌شوند.

در کشوری که جوانان، یعنی اکثریت جامعه، از لذت‌های پیش پا افتاده‌ی جوانی مانند رقصیدن، به موسیقی گوش دادن، اختلاط دختر و پسر در مجامع عمومی و نوشیدن الکل محروم و ممنوع هستند، انتخابات جمهوری مانند کارناوالی است که هر ۴ سال یک‌بار برگزار می‌شود.

در چنین محیطی، کاندیداها سعی دارند محبوبیت خود را از دو قشر به‌دست بیاورند: نخست جمعیت رأی‌دهندگان جوان و مدرن ایرانی که تشنه‌ی آزادی و تغییر هستند و دوم، قشری از نظامیان و  روحانی‌های حافظ سیستم که می‌خواهند آرزوهای جمعیت نخست را لگدمال کنند.

رئیسی نماینده‌ی این قشر و روحانی، یک نماینده‌ی حداقلی برای جمعیت خواهان تغییر است.

درحالی که اختلافات سلیقه و دید بین روحانی و رئیسی واقعی به نظر می‌رسد و رقابت‌هایشان طبیعی بوده است، اما چهار دهه انتخابات ریاست جمهوری در ایران، کمترین تأثیر را در سیاست‌های داخلی و خارجی کشور داشته است».

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More