روحانی: آینده سوریه بهدست نیروهای خارجی نخواهد بود
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، که امروز چهارشنبه ۱آذرماه، برای شرکت در نشست «آینده سوریه» به سوچی روسیه سفر کرده، در نشست سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه، خواستار آغاز گفتوگوی سوری–سوری شد و اعلام کرد که تا شکست کامل تروریسم در منطقه مبارزه با این پدیده شوم ادامه خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، او همچنین گفت که آینده سوریه به دست نیروهای خارجی نخواهد بود: «مردم سوریه به بیگانگان اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمی دهند و با هر اقدامی که به تمامیت ارضی، حاکمیت ملی کامل؛ وحدت و استقلال آن کشور،خدشه وارد کند مقابله خواهند کرد.»
وی افزود: «نقش جامعه بینالمللی در آینده سوریه باید معطوف به کمک به مردم این کشور در جهت دستیابی به ثبات؛ رفع آلام انسانی و بازسازی این کشور بوده و بهدنبال مداخله و یا تحمیل دیدگاههای خود بر مردم سوریه نباشند.» حسن روحانی در سخنان خود به آوارگان سوری نیز اشاره کرد و گفت: «ایجاد محیط امن برای بازگشت داوطلبانه آوارگان و پناهندگان به موطن اصلی خود ضرورت دارد که همکاری کشورها و سازمانهای بینالمللی را میطلبد.»
-
بیانیه پایانی نشست سهجانبه ایران، ترکیه و روسیه
رییسان جمهوری سه کشور ایران، ترکیه و روسیه با صدور بیانیهای در پایان نشست سه جانبه امروز خود در سوچی، تعهد خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه را مورد تاکید مجدد قرار دادند و گفتهاند که به همکاری خود تا شکست نهایی گروههای تروریستی ادامه میدهند.
براساس بیانیهی پایانی این نشست، رهبران سه کشور تاکید کردند که همچنان به تلاشهای هماهنگ خود ادامه میدهند تا از پیشرفت در کاهش خشونت و عدم بازگشت آن اطمینان حاصل کنند. روسیه، ترکیه و ایران در این نشست همچنین توافق کردند به سوریها در برگرداندن وحدت کشور و دستیابی به یک راهحل سیاسی برای این بحران از طریق یک فرایند سوری - سوری فراگیر، آزاد، منصفانه و شفاف که منجر به یک تدوین قانون اساسی با حمایت مردم سوریه و انتخابات آزاد و منصفانه با مشارکت تمامی مردم واجد شرایط در سوریه تحت نظارت مناسب سازمان ملل شود، کمک کنند.
روسای جمهور سه کشور تعهد خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه را مورد تایید مجدد قرار دادند و از دولت سوریه و مخالفینی که خود را به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی و تجزیه ناپذیری سوریه متعهد میدانند درخواست کردند در کنگره گفتوگوی ملی سوریه که در آینده نزدیک در سوچی برگزار میشود به طور سازنده مشارکت کنند.
ایران، روسیه و ترکیه همچنین بر نیاز به دسترسی سریع، ایمن و بدون مانع برای کمکهای بشردوستانه و نیز نیاز به انجام اقدامات اطمینانساز از سوی طرفهای سوری از جمله آزادی بازداشت شدگان ربوده و تحویل اجساد و نیز شناسایی مفقودان به منظور ایجاد شرایط بهتر برای فرایند سیاسی و دوام آتش بس تاکید کردند.
آنها از اعضای علاقهمند جامعه بینالمللی خواستند از فرایند کاهش تنش و برقراری ثبات در سوریه از جمله با ارسال کمک های بیشتر برای مردم سوریه و نیز تسهیل مینزدایی، حفاظت از میراث تاریخی و بازسازی امکانات زیرساختی اساسی از جمله اقتصادی و اجتماعی حمایت کنند.
روسای جمهور ایران، ترکیه و روسیه در بیانیه پایانی نشست «آینده سوریه» همچنین ابراز امیدواری کردند پیشرفت در حل بحران سوریه از طریق همکاری میان ایران، روسیه و ترکیه تاثیر مثبتی بر بهبود شرایط کلی در منطقه داشته باشد و خطر اختلافات قومی و فرقهای را کاهش دهد.
حسن روحانی در آستانه سفر به سوچی گفته بود: موفقیتهای اخیر به معنای این نیست که مساله تروریست و داعش تمام شده است ولی پایه های آنها فروریخت و دیگر سرزمینی ندارند که مدعی حکومت در منطقه باشند.»
روز سه شنبه قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در پیامی به آیتالله علی خامنهای پایان عملیات آزادسازی شهر بوکمال در عراق را پایان داعش اعلام کرد و این پیروزی را به وی و ملتهای عراق، سوریه و ایران تبریک گفت.
نشست سوچی درحالی برگزار میشود که دو روز پیش از این اجلاس، بشار اسد، رییس جمهور سوریه به طور غیرمنتظره به سوچی رفت و بعد از دو سال با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، دیدار کرد.
همچنین پیش از این نشست کارشناسان ارشد ایران، روسیه و ترکیه در تهران و نشست وزرای خارجه سه کشور روسیه، ترکیه و ایران در آنتالیای ترکیه برگزار شد که در آن وزیر امور خارجه ایران، مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه و سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه با یکدیگر در ارتباط با چگونگی ادامه روند نشستهای آستانه رایزنی کردند.
همزمان با نشست روسای جمهور روسیه، ترکیه و ایران در سوچی، مخالفان حکومت بشار اسد نیز در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، گرد هم آمدند تا درباره هیات شرکتکننده در گفتوگوهای صلح به رایزنی بپردازند.
رایزنیهای بینالمللی درباره آینده سوریه درحالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها حفظ بشار اسد در قدرت را تا پایان دوره ریاست جمهوریاش، سال ۲۰۲۱ میلادی، «خط قرمز» جمهوری اسلامی خواندهاند.
این درحالی است که آمریکا و کشورهای عربی همواره ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه، از جمله سوریه متهم کردهاند و اسرائیل نیز بارها تاکید کرده که اجازه تثبیت حضور ایران در سوریه را نخواهند داد.