سه کشور اروپایی و آمریکا، پرتاب موشک ماهوارهبر ایران را ناقض برجام دانستند
سه کشور اروپایی امضاکنندهی برجام (فرانسه، آلمان و بریتانیا) و ایالات متحدهی آمریکا، روز جمعه، ۶ مردادماه، با انتشار بیانیهای مشترک، پرتاب موشک ماهوارهبر را ازسوی ایران، محکوم کردند. آنها این اقدام را ناسازگار با قطعنامهی ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد (قطعنامهی تأییدیهی برجام ازسوی شورای امنیت) و بیثباتکنندهی منطقه دانستند.
ایران، روز پنجشنبه، موشک ماهوارهبر سیمرغ را آزمایش کرد.
بیانیهی این چهار کشور، پس از آن صادر شد که وزارت خزانهداری آمریکا، در واکنش به پرتاب موشک ماهوارهبر ایران، شش شرکت فعال در زمینهی برنامهی موشکی ایران را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
وبسایت وزارت امور خارجهی بریتانیا، روز شنبه هفتم مردادماه، متن کامل این بیانیه را منتشر کرد که از قرار زیر است:
«ایران، با پرتاب اخیر موشک ماهوارهبر سیمرغ در روز پنجشنبه، ۵ مردادماه، بار دیگر فعالیتی ناسازگار با با قطعنامهی ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از خود نشان داده است. ما این اقدام را محکوم میکنیم.
در این قطعنامه، از ایران خواسته شده است که هیچ فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای انجام ندهد و این شامل استفاده از تکنولوژیهایی ازجمله چیزی که در این پرتاب بهکار رفته نیز میشود. موشکهای ماهوارهبر از تکنولوژیهایی بهره میبرند که به تکنولوژی توسعهی موشکهای بالستیک، بهویژه موشکهای بالستیک قارهپیما، بسیار نزدیک و مرتبط است.
این گام در پی پرتاب موشک بهسوی سوریه در ۲۸ خرداد (۱۸ ژوئن) و آزمایش موشک بالستیک میانبرد در سیزدهم تیرماه (۴ ژوئیه) ازسوی ایران برداشته شده است.
برنامهی توسعهی موشکهای بالستیک ایران همچنان با قطعنامهی ۲۲۳۱ شورای امنیت در تضاد است و تأثیری بیثباتکننده در منطقه دارد. ما از ایران میخواهیم که از پرتاب موشکهای بالستیک بیشتر و فعالیتهای مرتبط با آن، دست بردارد. ما دغدغههای خود را با دبیرکل سازمان ملل در میان میگذاریم. دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا، در مورد این مسائل و نگرانیهای خود، بهصورت دوجانبه با ایران گفتوگو خواهند کرد.»
جمهوری اسلامی ایران، بارها اعلام کرده است که برنامه موشکیاش دفاعی است و ناقض قطعنامهی شورای امنیت و برجام نیست.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجهی ایران نیز جمعه، ۶ مرداد، با انتشار چند توئیت، این مسأله را که ایران با پرتاب موشک ماهوارهبر، برجام را نقض کرده باشد، رد کرد
او در این توئیتها، تأکید کرده است که جمهوری اسلامی، بهطور کامل هم به روح و هم به متن توافق هستهای پایبند بوده است و لفاظی و اقدامات آمریکا علیه ایران را نشاندهندهی سوء نیت آن کشور دانست. ظریف در ادامه آورده است: «ایران سلاح هستهای تولید نمیکند و نخواهد کرد، بنابراین اصولاً چیزی نمیسازد که برای حمل آن (سلاح هستهای) طراحی شده باشد».
Iran - unlike the U.S. - has complied in good faith with the letter AND spirit of JCPOA. Rhetoric & actions from U.S. show bad faith. 1/3
— Javad Zarif (@JZarif) July 28, 2017
Every word of JCPOA carefully negotiated. Iran does not develop missiles that are “DESIGNED to be capable of delivering nuclear weapons”.2/3
— Javad Zarif (@JZarif) July 28, 2017
Iran is not & will not be developing nuclear weapons; so by definition cannot develop anything DESIGNED to be capable of delivering them.3/3
— Javad Zarif (@JZarif) July 28, 2017