از هورالعظیم تا کالیفرنیا؛ دود آتش در منابع طبیعی میتواند مهلک باشد
آتشی صدها کیلومتر دورتر در دشت و جنگل، میتواند سلامت انسان را در دیگر نقاط هم بهخطر بیاندازد.
آتش در منابع طبیعی از سیر تا پیاز را میسوزاند و دود آن میتواند صدها کیلومتر را طی کند تا از هورالعظیم در عراق به شهرهای جنوب خوزستان در ایران برسد یا از کالیفرنیا در غرب آمریکا بلند شود و در ایالتهای میانی این کشور، آلاینده روزگار مردمان محلی باشد.
دود آتش همانطور که از کیفیت هوا میکاهد و آن را به وضع هشداردهندهای بد میکند، ریزگردها و مواد شیمیایی ناشی از سوختن ماشینها، خانهها، درختها، بوتهها و هر چیزی است که بر سر راهش قرار بگیرد را آسیب میزند.
دود ناشی از این آتشسوزی، سراغ از آتشنشانها و امدادگرهایی میگیرد که با آن میجنگند و اگر آنها به تجهیزات مناسب تنفسی مجهز نباشند، در خطر ابتلا به آسم و بیماریهای قلبی برای طول عمرشان قرار میگیرند.
سپس این دود، همانطور که در محیط نزدیک به آتش پخش میشود و به دیگر نقاط میرسد، سلامت آدمی را بهخطر میاندازد.
کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن، بهخصوص بیماریهای ریوی و قلبی، زودتر از بقیه آزرده و بیمار میشوند.
از چشم تا ریه و قلب را تخریب میکند
به ظاهر آتش فقط گیاهان را میسوزاند، ولی وقتی به یک ساختمان یا ماشین میرسد، انواع پلاستیک، شیشه و مواد درون آنها را هم میسوزاند که تبدیل به گازهای خطرناک یا ریزگردهای میکروسکوپی میشوند.
در نمونههای گرفته شده از این دودها در آمریکا، مواد شیمیایی و ریزگردهایی مشاهده شده که اغلب در فعالیت نیروگاههای سوخت زغالسنگی یا پالایشگاهها دیده میشوند.
رودرروی دود این آتشها، چشم و ریه، سوزش و تلخی را حس میکنند ولی خطر اصلی، ورود ذرات میکروسکوپی خطرناک به ریه است.
درد در سینه، افزایش ضربان قلب، نفستنگی و حملههای آسم، میتوانند کوتاهمدت باشند، ولی اگر آدمی بهاندازه کافی در معرض دود قرار بگیرد، میتواند مبتلا به بیماریهای مزمن قلبی، ریوی و آسم شود.
هرچند در کوتاهمدت، آلودگی دود این آتشها، آزردگی سینوسها، سردرد، آب دماغ، خستگی و خشم را بههمراه دارند.
حتی اگر فکر میکنید بهاندازه کافی از آتش در منابع طبیعی، دور هستید، باز به هشدارهای دولتی توجه نشان دهید و از پزشک و پرستار مشاوره بگیرید.
نقش تغییرات اقلیمی در گسترش دود آتش
وقتی اقلیمشناسان در شبیهسازیهای رایانهای، سوژه آتش در منابع طبیعی را در غرب قاره آمریکا بررسی کردند، متوجه شدند تعدد این آتشها میتواند تا شش برابر بیشتر شود.
همچنین این آتشها میتوانند گستردهتر، طولانیترو بلندقدتر شوند تا آنجا که آتش کار (Carr fire) در کالیفرنیا در هفته گذشته توانست تبدیل به گردبادی از آتش شود که سرعت آن به ۱۴۳ مایل در ساعت رسید که معادل توفان با شدت درجه سه در طبقهبندی توفانهای آمریکا است.
خشکسالی در کنار موج گرمای بیسابقه این هفته نیم کره شمالی، از جمله تغییرها در الگوهای رفتاری آب و هوایی هستند که از گرمایش زمین ناشی میشوند.
این تغییرها، فضا را برای آتشسوزی آنچنان مساعد ساختهاند که از قطب شمال تا غرب آمریکا و جنوب اروپا تا جنوب عراق در آتش میسوزند.
در مواجه با آتش و دودش چه میتوان کرد
اگر آتشی در نزدیکی میسوزد، وضعیت آب و هوا را جدی بگیرید و مشخصا، کیفیت هوا را ساعت به ساعت بسنجید.
همچنین تا جاییکه امکان دارد از ساختمانها خارج نشوید، پنجرهها را باز نگذارید و فعالیتهای بدنی سنگین نکنید.
درون ساختمانها شمع نسوزانید، آتش روشن نکنید و سیگار نکشید.
از ماسکهای مخصوص ریزگردها استفاده کنید.
حتی با وجود تمامی این احتیاطها، مراقب نشانههای آلودگی ناشی از دود در کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن باشید، چون یک نفستنگی میتواند مهلک شود.