شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی پانزدهم آذرماه

اصلاح‌طلبان هیچ شانسی در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری ندارند

 

عاقبت اصلاحیه لایحه «سی‌اف‌تی» از مجلس گذشت و حالا توپ در زمین مجمع تشخیص مصلحت و شورای نگهبان. لایحه الحاق ایران به نظام‌نامه مقابله با تامین مالی تروریسیم، به این راحتی هم تصویب نشد. شورای نگهبان این لایحه را برای اصلاح به مجلس فرستاد و بخشی از لایحه هم خلاف شرع و قانون اساسی تشخیص داده شد و حالا «سی‌اف‌تی» دوپاره شده و یک بخش به شورای نگهبان و باقی‌اش به مجمع تشخیص مصلحت رفته است. روزنامه‌های امروز در همان صفحه اول، به جنجال نمایندگان مخالف پرداختند و خبر دادند که مخالفان نتوانستند از مجلس خارج شوند و جلسه را از رسمیت بیندازند. روزنامه جوان با تیترز«لایحه دولت کلید پشت درهای قفل مجلس تصویب شد!» هم کنایه‌ای به دولت روحانی زده است که شعارش داشتن کلید حل مشکلات بود و هم طعنه‌ای به علی لاریجانی، رییس مجلس، که دستور داد، درهای خروج از مجلس را ببندند تا مخالفان بیرون نروند و لایحه تصویب شود. به‌هرحال هنوز نه ایران به این کنوانسیون پیوسته و نه گرهی از مشکلات اقتصادی کشور باز شده است. هوشنگ امینی درباره بحران ناامیدی اقتصادی در جهان صنعت نوشته که بسیاری از صادرکنندگان و تجار اصرار دارند تا سرمایه‌شان را از کشور خارج کنند و می‌خواهند که دولت از این تصمیم ضدملی پشتیبانی و مقدماتش را فراهم کند.

شانزدهم آذرماه امسال و روز دانشجو به جمعه افتاده و شاید نمادی از اینکه جنبش دانشجویی تعطیل است. روزنامه آفتاب با یادآوری اتفاقی که سال سی و دو در دانشگاه تهران افتاد، به سال‌های دور رفته و گزارشی تاریخی از روز دانشجو داده است و روزنامه ایران هم بی‌تفاوت به روحیه سیاسی که روزگاری دانشجویان و تشکل‌های دانشجویی داشتند، به مسائل صنفی دانشگاه پرداخته است. اما روزنامه ابتکار با تیتر «روزگار ناخوش تشکل‌های دانشجویی» با عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب به گفت‌وگو نشسته و شنیده است که چیزی از جنبش دانشجویی نمانده و فضای سیاسی دانشگاه بی‌رمق است، چراکه هزینه فعالیت سیاسی با بگیر و ببند و محرومیت از تحصیل، بالاست و بعد هم آن‌قدر مشکلات معیشتی هست که دیگر دانشجویان به فکر سیاست نمی‌افتند. در این آخر هفته، خبر خاصی هم در روزنامه ها نیست. روزنامه سازندگی یادداشت کوتاهی از سعید لیلاز، اقتصاددان حزب کارگزاران سازندگی، منتشر کرده و به همین مناسبت عکس تمام‌قد این عضو حزب را هم مثل پوستر در صفحه اول کار کرده است. روزنامه اطلاعات هم تیتر اولش از قول رهبر جمهوری اسلامی این است: «ترویج نماز با شیوه‌های اثرگذار».

 

اصلاح‌طلبان هیچ شانسی در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری آینده ندارند

 

صادق زیباکلام که به صراحت لهجه معروف است، در گفت‌وگو با شرق، از آینده اصلاح‌طلبان اظهار ناامیدی کرده و گفته است که اصلاح‌طلبان هیچ شانسی در انتخابات سال آینده مجلس ندارند و اصول‌گرایان بی‌اینکه کاری بکنند، برنده خواهند شد و در سال هزار و چهارصد هم رییس جمهوری اصول‌گرا خواهد بود.

زیباکلام معتقد است که بعد از واقعه دی‌ماه سال ۹۶ و اعتراضات گسترده مردمی و طرح شعار «اصلاح‌طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا» اصلاح‌طلبان بخش بزرگی از اعتبار اجتماعی‌شان را از دست دادند و دیگر نتوانستند کمر راست کنند. این فعال سیاسی ادامه داده است که اصلاح‌طلبان با مشکل ساختاری روبرویند و اصلا معلوم نیست چه می‌خواهند و به‌دنبال چه می‌گردند و امروز بسیاری از شعارهایی که اصلاح‌طلبان در سال هفتاد و شش و انتخاب خاتمی می‌دادند، برای جوانان بی‌معناست. زیباکلام بزرگ‌ترین مشکل ایران را فقدان دموکراسی و آزادی می‌داند و فساد اقتصادی را هم درپی همان مشکل ارزیابی می‌کند و می‌گوید اصلاح‌طلبان می‌ترسند و نمی‌خواهند این مشکل بزرگ را ببیند و با آن روبه‌رو شوند.

 

روحانی چه گفت و چه نگفت

 

گزارش اول روزنامه کیهان نقد مفصلی است به تمام حرف‌های روحانی در سفر استانی‌اش به سمنان. کیهان بندبندِ گفته‌های روحانی را ذکر و نقد کرده است. در گزارش کیهان آمده است که رییس جمهوری بحران اقتصادی کشور را کتمان می‌کند و نمی‌گوید که فقط در یک مورد، صندوق‌های بازنشستگی ورشکسته‌اند و دولت هرساله به این صندوق‌ها پول تزریق می‌کند. کیهان اظهارات روحانی درباره دانشجویان زندانی را هم نادرست دانسته و نوشته است که هیچ دانشجویی به جرم سیاسی در زندان نیست و روحانی را به رفتارهای پوپولیستی متهم کرده و اینکه می‌خواهد با طرفداری از آزادی، مردم را به استفاده از شبکه‌های اجتماعی تشویق کند که به‌زعم کیهان همه نفوذی دشمن‌اند. کیهان نوشته است که اتفاقا امید روحانی به غرب و آمریکا و برجام بوده و به آمریکایی‌ها اعتماد کرده است و این‌که می گوید ما هیچ وقت به آمریکایی‌ها اطمینان نداشتیم، نعل وارونه است.

 

فتنه نقدینگی

 

سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی و عضو حزب کارگزاران سازندگی، در یادداشتی کوتاه با عنوان «اقتصاد ایران گروگان بانک‌ها» بانک و موسسات مالی را عامل اصلی رشد نقدینگی در ایران و در پی‌اش تورم معرفی کرده و نوشته است که دولت از منابعی نامعلوم، بدهی موسسات مالی غیرمجاز که سی‌وسه میلیارد تومان بود را پرداخت کرد و درواقع، به‌جای کسانی که پول‌ها را برده بودند، خسارت داد. لیلاز گفته است که بانک‌ها و موسسات مالی بیشتر حساب‌سازی می‌کنند و مثلا موسسه ثامن که بزرگ‌ترین موسسه مالی غیرمجاز بود و الان مدیرش در زندان است، دوازده‌هزار میلیارد تومان سپرده جذب کرده بود که وقتی بررسی شد، این میزان بسیار کمتر از رقم اعلام‌شده بود. گزارش اول روزنامه سازندگی هم درباره نقدینگی است و با عنوان «فتنه نقدینگی» به بررسی فعالیت موسسات مالی پرداخته و دست آخر نتیجه گرفته که هیچ امیدی به وصول پول‌هایی که این موسسات و شبه‌بانک‌ها از مردم گرفته‌اند، نیست و بدتر اینکه دولت از جیب ملت به‌جای این موسسات خسارت داده است.

 

دولت در باتلاق مشکلات فرو می‌رود

 

بودجه سال نود و هشت، امروز رونمایی می‌شود و آن‌چنان که محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه، گفته است، این بودجه بیشترین تکیه‌اش به درآمدهای غیرنفتی است. حالا محمد یوسفی در یادداشتی باعنوان «با بودجه نمی‌توان فقر را ازبین برد» نوشته که پیش‌بینی دولت از درآمدزایی از مالیات، کاملا غلط است. نه بخش خصوصی در این شرایط درآمدزایی دارد که بتواند مالیات بدهد و نه مردم که نیمی از قدرت خریدشان را از دست داده‌اند، می‌توانند مالیات بدهند. از طرفی دولت نمی‌تواند نفت بفروشد و اگر هم بفروشد، پولش را وصول کند و با این حساب، پشتوانه پولی ندارد و در باتلاق مشکلات فرو می‌رود.

 

خطر ازدواج سفید

 

ازدواج سفید یا هم‌خانگی دختر و پسر بدون عقد ازدواج، در ایران شایع شده است و بسیاری از جوانان بیست و پنج تا سی‌ساله به این نوع ازدواج بی‌قید و بند روی آورده‌اند. پریسا عبدی در گزارشی، این ازدواج را یک نوع حراج ارزان زنان دانسته و نوشته که هرچند این ازدواج ریشه در غرب دارد و در آن سوی دنیا و با توجه به پیشینه تاریخی و آزادی‌های جنسی، به نوعی عرف تبدیل شده است، اما در ایران، جوانان به‌دلیل مشکلات اقتصادی و اینکه نمی‌توانند هزینه‌های ازدواج را بدهند، تن به این نوع زندگی مشترک می‌دهند. در این گزارش آمده است که ازدواج سفید می‌تواند ازدواج رسمی را در ایران کاهش دهد و از طرفی زن و مرد در ازدواج سفید، چندان به هم متعهد نیستند و عمر این ازدواج‌ها کوتاه و از یک تا سه‌سال است. از طرفی، معضل بزرگ ازدواج‌های سفید، کودکانی است که به‌دنیا می‌آیند و هیچ حقوقی ندارند.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More