تلاش برای زنده نگه داشتن تولید پاپیروس در مصر
در روستای القراموص (Al Qaramous) در شمال قاهره، سنّت و هنر تولید کاغذ پاپیروس (Papyrus) که روزگاری تنها درآمد اقتصادی مردم این منطقه بوده، با خطر از میان رفتن روبرو شده است.
خبرگزاری میدل ایست آی (Middle East Eye) در گزارشی امروز پنجشنبه 26 مرداد ماه از این روستا نوشته: «هزاران سال پیش در کناره رود نیل در مصر، یک تمدن درخشان بشری شکل گرفته بود. فراعنه مصر در آن هزارههای دور شرح جنگهای خود، بلایای طبیعی، داستانهای محلی، گرفتن مالیاتها و حتی مراسم جنگیری مذهبی را بر روی کاغذهایی مینوشتند که از الیاف ساقه گیاه پاپیروس درست میشود.
امروز در روستای القراموص مردان این دهکده هنوز به همان شیوهی هزار سال پیش نیاکان خود گیاه پاپیروس را کشت و برداشت و در منازلشان آن را تبدیل به کاغذ میکنند.
پروژه ادامه این روش کاغذ پاپیروس سازی به 40 سال پیش بازمیگردد هنگامی که پروفسور آناس مصطفی (Dr. Anas Mustafa) تصمیم گرفت با آموزش 200 نفر از اهالی این روستا روش کشت و برداشت و سپس تبدیل پاپیروس به کاغذ را ادامه دهند.
اکنون این روستا در انجام این کار شهرت جهانی پیدا کرده است اما ادامه کار آنها چندان تضمین شده نیست.
اهالی روستا با قطع ساقههای گیاه پاپیوروس نخست پوست آن را جدا میکنند و سپس مغز ساقه را به مدت 8 ساعت در آب میخیسانند. پس از آن ساقههای نیم له شده را در کنار هم به دقت به صورت موازی قرار میدهند و با گذاشتن یک قالیچهی زبر روی آنها این ساقهها را مالش میدهند و مسطح میگردانند. در پایان این ورقههای مسطح شده را داخل کمدهای بزرگ قرار میدهند تا خشک شوند.
هر ورقه از کاغذ پاپیروس که آماده نگارش با جوهر یا نقاشی روی آنها شده است تا مبلغ 28 دلار به مراکز هنری و گالریها برای درست کردن سوغاتی از مصر فروخته میشود. به گفته مقامات گردشگری مصر، تعداد توریستها در این کشور به علت مشکلات و مناقشات منطقه در سال گذشته از 9/3 میلیون به 5/4 میلیون نفر کاهش پیدا کرده است.