جشنواره ادبی در قدیمیترین دانشگاه جهان
«خوره کتاب» ستون هفتگی کتاب در وبسایت ایران اینترنشنال است و پیگیری آنچه در دنیای کتاب گذشته است. خوره کتاب اما قرار نیست فقط ستون اخبار باشد. در این بخش از آن چیزی مینویسیم که خودمان میخوانیم و دوست داریم با شما به اشتراک بگذاریم. اگر شما هم میخواهید با ما در این تجربه شریک باشید، با نویسنده ستون تماس بگیرید و کتابها، یادداشتها و خبرهای خود را ارسال کنید. همچنین در رسانههای اجتماعی با هشتگ #خوره_کتاب با ما همراه باشید و نظرات خود را بنویسید.
آکسفورد قدیمیترین دانشگاه انگلیسیزبان جهان است. میگویند تاریخ آموزش در این دانشگاه به سال ۱۰۹۶میلادی بازمیگردد و از این حیث، دومین دانشگاه قدیمی جهان، پس از دانشگاه بولونیا، است که همچنان به کار آموزش مشغول است. در این تاریخ پرفرازونشیب و طولانی، نویسندگان برجسته و بزرگی از آکسفورد فارغالتحصیل شدهاند یا در آن بهعنوان استاد و محقق مشغول به کار بودهاند. فهرستی آنچنان طولانی که شاید هرگز نشود آن را کاملا مدون کرد؛ نامهایی همچون توماس مور، جی آر آر تالکین، تی اس الیوت و اسکار وایلد. با چنین سابقه علمی و ادبی بینظیری، بیش از دو دهه است که دانشگاه آکسفورد در اولین روزهای بهار جشنوارهای ادبی برگزار میکند تا مشتاقان کتاب را گرد هم آورد. بیستوسومین دوره این جشنواره امسال از ۳۰ مارس تا ۷ آوریل برگزار شد، جشنوارهای مفصل با بیش از ۳۵۰ نویسنده و سخنران از ۲۵ کشور جهان.
میزبان جشنواره ادبی آکسفورد کالج ووستر بود، کالجی که در سال ۱۷۱۴، سر توماس کوک و بارون ووسترشِر بنیانگذاری کردند. در این دوره از جشنواره ادبی آکسفورد، چهرههای شناختهشده بسیاری سخنرانی کردند، از جمله کازو ایشیگورو، نویسنده بریتانیاییـژاپنی برنده نوبل ادبیات و خالق آثاری مثل «بازمانده روز» و «غول مدفون»، سیمون شاما، تاریخدان برجسته بریتانیایی، مری رابینسون، رییسجمهوری سابق ایرلند و کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، رابرت وینستون، پزشک و نویسنده بریتانیایی و نویسنده کتابهای علمی پرفروش مانند «ذهن انسان» و «داستان خدا»، مری بیرد، محقق و فمینیست بریتانیایی و نویسنده آثاری چون «زنان و قدرت» و دیوید اوون، سیاستمدار و فیزیکدان بریتانیایی. این سخنرانیها و مصاحبهها تنها بخش کوچکی از جشنواره بودند.
برای جشنواره ادبی آکسفورد کتابفروشی موقت بزرگی با صدها عنوان کتاب در یک چادر تدارک دیده شده بود که جدا از فروش کتاب و هدایای توریستی، محلی بود برای رونمایی کتاب نویسندگان و همینطور امضای کتاب. هر روز، در چند نوبت، نویسندگان در کتابفروشی حاضر میشدند، با مخاطبان خود بهصورت مستقیم رودررو میشدند و از کتابهای تازهشان میگفتند.
همچنین در حاشیه جشنواره و در کتابخانه زیبای بودلین، دو نمایشگاه بهمناسبت جشنواره ادبی برگزار شد. نمایشگاه اول با عنوان «بابل، ماجراجوییهایی در ترجمه» با دستاویز قرار دادن داستان برج بابل در عهد عتیق، نگاهی انداخته بود به تاریخ و اهمیت ترجمه در جهان. در این نمایشگاه، علاوه بر متنهای کهن به زبانهای گوناگون، یک نسخه خطی «کلیله و دمنه» به زبان سانسکریت هم به نمایش گذاشته شده بود. نمایشگاه دوم به نام «سهبعدی اندیشیدن، از داوینچی تا دوران حاضر» به کتابهای کهن رجوع کرده بود و نشان میداد در دوران پیش از فناوری مدرن، نویسندگان و دانشمندان و پزشکان چگونه تصورات سهبعدی خود را در کتابها تصویر میکردند. در این نمایشگاه، نسخهای خطی از یکی از کتابهای ریاضی خواجه نصیرالدین طوسی موجود بود، همچنین میشد از نسخه اصلی یکی از کتابهای گالیله، ریاضیدان ایتالیایی، و تصوراتش از ماه بازدید کرد.
جشنواره ادبی آکسفورد هرسال، علاوه بر دانشجویان دانشگاه آکسفورد، جمع زیادی از دانشآموزان و دانشجویان دیگر شهرهای بریتانیا و همینطور گردشگران زیادی را جذب این شهر کوچک میکند، کسانی که بهدنبال کتاب و دنیای ادبیات و تحقیق و برای دیدن و نشستن پای صحبت چهرههای شهیر بریتانیایی و غیربریتانیایی گرد هم میآیند.