در بازداشتگاههای ایران چه میگذرد، که خودکشی بهترین انتخاب است؟
«فردی که چند روز پیش در بازداشتگاه پلیس اراک اقدام به خودکشی کرد، سابقه حمل مواد مخدر و خودزنی در پرونده داشته و ارتباطی با اعتراضهای اخیر نداشته است.» این بخشی از گفته های عباس قاسمی، دادستان عمومی و انقلاب استان مرکزی است.
تظاهرات اعتراضی که از ۷ دی ۹۶ از مشهد و شهرهای بزرگ استانهای خراسان آغاز شد پیامدهای فراوانی بههمراه داشت. هدف فراخوان برای این اعتراضات در ابتدا با خواستهایی علیه افزایش قیمت مواد غذایی و کالاهای اساسی، فساد گستردهٔ دولتی و میزان بالای بیکاری بود، اما کمکم دامنه آن فراتر از مشکلات اقتصادی رفت و مخالفتها با نظام سیاسی ایران، بهویژه علیه ولایت فقیه و رهبر جمهوری اسلامی را نیز دربرگرفت.
در این اعتراضات که بهمدت ۱۰ روز به طول انجامید، نزدیک به ۱۸۰۰ نفر بازداشت شدند که در میان بازداشتیها ۹۰ دانشجو نیز حضور داشتند. دست کم ۲۲ نفر در جریان این اعتراضات کشته شدند. اما این پایان ماجرا نبود، مرگ ۳ بازداشتی که برخی تعداد آن را بیشتر از این رقم میدانند روی دیگر سکه بود که مردم در چند روز اخیر با آن روبرو شدند.
امروز ۱۹ دی ماه «وحید حیدری» که پیش از این شایعه شده بود از دستگیرشدگان اعتراضات اخیر در اراک بوده و در بازداشتگاه کلانتری ۱۲ این شهرستان تحت بازجویی قرار داشته، اقدام به خودکشی می کند.
دادستان عمومی و انقلاب استان مرکزی، اگر چه خودکشی وحید را تایید و اظهار کرد که آثار خودزنی بر روی جسد این فرد محرز و فیلمی از لحظه خودکشی وی نیز موجود است، اما او در میان تظاهر کنندگان و معترضان نبوده است بلکه این فرد چندین سابقه کیفری و سابقه حمل مواد مخدر و خودزنی را در پرونده خود داشته است.
پلیس استان مرکزی نیز درباره جزئیات این حادثه گفته است: «در تاریخ یازدهم دیماه امسال گزارشی در خصوص خرید و فروش مواد مخدر توسط فردی در یکی از خیابانهای شهر اراک به کلانتری ۱۲ رضوی شهرستان اعلام و بلافاصله برنامه ریزی عملیاتی برای دستگیری او آغاز شد.»
به گفته این مقام قضایی، با ادامه تحقیقات نامحسوس توسط ماموران کلانتری ۱۲، این فرد در حال فروش مواد مخدر و زمانی که با چند نفر از خرده فروشان مواد مخدر در یکی از خیابانهای شهر اراک درگیر شده بود، دستگیر و مقدار حدود ۱۰ گرم ماده مخدر هروئین از او کشف شد که با هماهنگی مرجع قضایی، متهم که دارای سه فقره سوابق کیفری در زمینه مزاحمت و درگیری نیز بود، در بازداشتگاه کلانتری ۱۲ رضوی بازداشت شد.
پلیس درباره چگونگی این اتفاق گفت: «در طول شب از متهم تحت نظر، توسط مامور تحت نظرگاه چندین نوبت سرکشی میشود که در صبح روز بعد زمانی که مامور تحت نظرگاه در زمان سرکشی متوجه میشود که متهم لباس خود را به دور گردنش پیچیده و جان باخته است.»
خودکشی وحید حیدری در اراک و همچنین جان باختن دو معترض دیگر به نامهای سيناقنبری، محسن عادلی، در بازداشتگاههای تهران و دزفول که آنها نیز بنا به گفته مقامات قضایی بر اثر خودکشی جان خود را از دست داده بودند، بیم در رته بودن کهریزک دیگری را در مردم بوجود آورده است.
نسرین ستوده وکیل و حقوقدان، در هنگام انتشار خبر درگذشت سینا قنبری، به ایران اینترنشنال گفت که علاوه بر این جوان، دو تن دیگر نیز در زندان اوین اقدام به خودکشی کردهاند که هنوز اسامی آنها فاش نشده است
انتشار خبر درگذشت این سه جوان در شبکههای اجتماعی با واکنشهای شدیدی همراه شد. اصلیترین سوالی که بسیاری از کاربران اجتماعی مطرح میکردند این بود که اگر گفته مسئولان صحت داشته باشد و آنها بر اثر خودکشی جان خود را است دادهاند، باید بدانیم که در بازداشتگاهها چه اتفاقی رخ میدهد که این جوانان خودکشی و مرگ را به زنده ماندن خود ترجیح دادهاند؟