سخنرانی روحانی مقابل صندلیهای خالی
سابقه نداشته که رییسجمهوری در دانشگاه سخنرانی کند اما روزنامهها هیچ عکسی از دانشجویان منتشر نکرده باشند. صفحههای نخست روزنامههای حامی دولت امروز هم حسن روحانی را تیتر کردند که در دانشگاه تهران و به مناسبت آیین بازگشایی دانشگاهها سخنرانی کرده است. قرار بوده حرفهای روحانی درباره همهپرسی با استقبال و تشویق دانشجویان همراه باشد اما انگار فقط تیتر جنجالی روزنامههای امروز را ساخته است. روزنامه جوان تنها روزنامهای است که لنز دوربین را به سمت تماشاچیان آقای رییسجمهوری گردانده است و تیتر کرده «پیشنهاد رفراندوم مقابل صندلیهای خالی!». دیروز سالن سخنرانی دانشگاه تهران نه تنها خلوت بود بلکه کمترین جمعیت دانشجو را در خود داشت. با این حال معدود روزنامههای از حواشی این سخنرانی نوشتند. از میان روزنامههای اصلاحطلب تنها «شرق» در گزارش خود، به تجمع اعتراضی و عدم استقبال دانشجویان از سخنرانی روحانی اشاره کرده است.
روزنامه آفتاب یزد از قول روحانی تیتر زده که «اگر در مسایل استراتژیک به نتیجه نرسیدیم همهپرسی کنیم». روزنامه دولتی ایران هم نوشت «راهحل مشکلات صندوق رای است» و از قول رییسجمهوری ادامه داده که «اگر بیش از ۴۰ سال است راجعبه موضوعهایی بحث میکنیم و به نتیجه نرسیدیم، باید همهپرسی کنیم». محمدصادق جوادی حصار در سرمقاله آفتاب یزد پرسیده «چرا هیچگاه روحانی شفاف نمیکند که منظورش دقیقا از این مسایل استراتژیک چیست؟»
برای منتقدان نظام جمهوری اسلامی احتمالا موضوعهای محل اختلاف، فهرست بلند بالایی دارد اما روزنامه کیهان ذهنخوانی روحانی را برای ما آسان میکند و سرنخ موضوع همهپرسی را مذاکره با آمریکا تفسیر میکند و در جواب استعلام رییسجمهوری تیتر میزند: «پیشنهاد روحانی برای رفراندوم، دیوانگیست». روحانی آنطور که روزنامه آرمان ملی تیتر کرد پرسیده بود «پیشرفت با تقابل میسر است یا تعامل با دنیا؟» و کیهان نوشته «ایران که با همه کشورهای دنیا جز آمریکا در تعامل است، پس از سخنان روحانی تنها میتوان مذاکره و تعامل با آمریکا را نتیجه گرفت». کیهان همچنین مخاطبانش را به سخنرانی رییسجمهوری در هفتم آبان ۱۳۹۶ ارجاع میدهد که گفته بود « آمریکاییها به بعضی کشورهای شرق آسیا پیغام میدهند که با ما مذاکره کن؛ این کشورها مگر دیوانه شدهاند که با شما مذاکره کنند». کیهان پرسیده چه اتفاق تازهای افتاده که آقای روحانی آنچه را که «دیوانگی» میدانسته، به رفراندوم گذاشته شود؟
روزنامه ابتکار رویکرد انتقادی تازه رییسجمهوری را «مبارزه در وقت اضافه» خوانده است و پرسیده چرا اکنون؟ ابتکار نوشته کاش رییسجمهوری از همان روز اول اینگونه سخن میگفت و کاش از ابتدای مدیریتش به فکر پاسخگویی بود.
کیهان نوشته چون روحانی اکنون دستش خالی است و در قبال وعدههای داده شده، پاسخی برای افکار عمومی ندارد، پس با انتقاد به شورای نگهبان، اصول قانون اساسی و همهپرسی، مواضع رادیکال و حاشیهای میگیرد.
از موضوعهای سیاست خارجی، پیام وزیر امور خارجه ایران تیتر برخی روزنامهها شده است که گفته «صبر راهبردی ایران در قبال اروپا به پایان رسید». ناامیدی محمدجواد ظریف از اروپا در حالیست که علی لاریجانی، رییس مجلس ایران در جمع کارکنان سفارت ایران در صربستان گفته «سفارتخانهها روابط اقتصادی را تسهیل کنند».
در روزهایی که ایران کمترین تعامل اقتصادی را با منطقه و دنیا دارد، روزنامه صدای اصلاحات نوشت «دست پوتین از امضای توافقات تجاری، نظامی و نفتی خسته شد» و تیتر زد «خاورمیانه زیر سایه پوتین». ابتکار هم از «نمایش قدرت تزار در خاورمیانه» گزارش داد. فریدون مجلسی، دیپلمات سابق در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت «تحریم ایران، عربستان و روسیه را بههم نزدیک کرد».
در میانه خبرهای استیضاح احتمالی ترامپ، آرمان ملی با امیر ابوالفتح، کارشناس بینالملل گفتوگو کرده و از او شنیده برکناری ترامپ به نفع ایران نخواهد بود و سیاست آمریکا با آمدن مایک پنس تغییری نمیکند.
امروز آخرین روز کاری قبل از تعطیلی روز اربعین است و روزنامههای اعتماد، همشهری، ایران، خراسان، رسالت و دهها روزنامه اصولگرا با تیترهای آیینی، از راهپیمایی اربعین گزارش دادند. گفتنیست جمهوری اسلامی در سالهای گذشته، دستههای عزاداری را در قالب کاروانهای زیارتی به عراق گسیل میکند، تبلیغات گسترده حکومتی از «پیادهروی اربعین»، امسال جمعیتی نزدیک به سه میلیون نفر را از ایران راهی کربلا و نجف کرده است.
برویم سراغ خبرهای بیشتر در آخرین روز هفته.