مردم حق دارند رای ندهند
مهلت ثبتنام کاندیداها به اتمام رسید، نزدیک به ۱۴ هزار نفر نامنویسی کردند. روزنامه شرق از «دستان خالی اصلاحات» نوشت و اینکه چهرههای شاخص اصلاحطلبان غایباند.
روزنامه سازندگی ترکیب چهرههای شاخص دو جریان اصولگرا و اصلاحطلب را مقایسه کرده و نوشته است «نسل رادیکالی از اصولگرایان حول محمدباقر قالیباف وارد رقابت با اصلاحطلبانی شدهاند که به نظر میرسد مجید انصاری در راس آنان قرار گیرد».
اما اینکه کدام جریان سیاسی از ناآرامیها و اعتراضهای آبانماه بیشتر ضرر کرد دغدغه انتخاباتی اینروزهاست.
علی شکوری راد، دبیرکل حزب اتحاد ملت و از فعالان سیاسی اصلاحطلب، هنگام ثبتنام برای انتخابات مجلس گفت که معترضان حاشیهنشینان و طبقه محروم جامعه بودند که در انتخابات با نگاه تکلیفی و شرعی رای میدادند. این طبقه بهطور سنتی پایگاه اصولگرایی بودند و نتیجه اعتراضها ریزش آرای اصولگرایان خواهد بود.
روزنامه جوان این گفتوگوی ۵۸ ثانیهای و لبخند شکوری راد را به صفحه نخست برده و تیتر زده است «لذت اصلاحطلبانه از رنجش و ریزش حاشیهنشینها». این روزنامه نزدیک به سپاه پاسداران اذعان شکوری راد به اینکه دهکهای پایین جامعه حامی اصلاحطلبان نیستند و دستهبندی تحقیرآمیز مردم را دلیلی بر این دانسته است که این جریان سیاسی اساسا برنامهای برای طبقه محروم جامعه ندارد.
اما صادق زیباکلام در یادداشتی برای سازندگی، بیشترین ضرر اعتراضها را متوجه جریان اصلاحطلب دانست، چون آن مختصر امید به تغییر را هم از بین برد.
علی تاجرنیا، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، به روزنامه اعتماد گفته است میترسم انتخاب مردم «صندوق» نباشد. او سربسته از احتمال تحریم انتخابات از سوی مردم گفته است.
اما بشنوید از روز دانشجو که به اذعان اغلب روزنامههای اصلاحطلب و اعتدالی، کمرونقتر از همه سالهای گذشته برگزار شد. در روز دانشجو، بسیج مراسم گرفت، رییس قوه قضاییه در دانشگاه تهران و قالیباف در دانشگاه علامه طباطبایی سخنرانی کردند. روزنامههای اصولگرا حضور رییسی در دانشگاه را تیتر و عکس کردهاند.
روزنامه آرمان ملی اما تیتر زده «روز بیرونق دانشگاه» و نوشته است مراسم روز دانشجو برگزار شد، ولی نه سخنرانان به سلیقه دانشجویان انتخاب شدند و نه دانشگاهها شور و حالی داشتند.
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی، در یادداشتی بهمناسبت ۱۶ آذر اشاره کرده است که اعتراضهای دانشجویی سال ۱۳۳۲ به محاکمه رهبران جبهه ملی معطوف بود و به سفر ریچارد نیکسون، معاون رییسجمهوری وقت آمریکا، ربطی نداشت.
زیدآبادی با این یادآوری، ادعای روزنامه کیهان و اصولگرایان درباره آمریکاستیزی روز دانشجو را کاملا رد کرده و نوشته است در مبارزه سیاسی و اجتماعی «دیگرانی میکارند و دیگرانی دیگر درو میکنند». در شرایط کنونی، بسیج دانشجویی بیش از انجمن اسلامی و گروههای ملی و گرایشهای چپ مارکسیستی از میراث ۱۶ آذر استفاده میکند.
موضوع نامه تروییکای اروپایی به سازمان ملل و نشست وین با واکنشهای متفاوت تحلیلگران مواجه شد. کوروش احمدی، تحلیلگر مسائل بینالملل، در سرمقاله شرق، نتیجه نشست را «تعلیق مکانیسم ماشه» دانست. در مقابل، تحلیلگران روزنامههای اصولگرا آن را فقط عملیاتی رسانهای برای فشار بر ایران تفسیر کردند.
فضای سیاسی ایران ملتهب است. عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی، معتقد است پس از اعتراضهای اخیر بعید است دولت قادر به اتخاذ تصمیمهای جاری خود باشد، چه برسد به تصمیمهای مهم.
عبدی در روزنامه اعتماد، همه راههای دولت برای کسب رای اعتماد از مجلس یا تغییر کلی کابینه و جایگزینی با تیم قویتر را بیثمر میداند و تنها راهحل کشور برای برونرفت از بحران را انتخابات زودرس ریاست جمهوری عنوان کرده است.
عبدی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همزمان با انتخابات مجلس را پیشنهاد کرده و معتقد است اقدامی کمتر از این نمیتواند نگاه مردم را به اراده حکومت برای تغییر تحت تاثیر قرار دهد. به نوشته عبدی، ادامه راه کنونی قطعا بدترین شیوه است.
برویم سراغ روزنامهخوانی امروز.