مرگ سالانه ۷۰۰ ایرانی به دلیل مسمومیت با دارو
با توجه به آمار سازمان پزشکی قانونی کشور در خصوص مرگ و میر ناشی از مسمومیت دارویی، مشاهده میشود که سالانه نزدیک به ۷۰۰ نفر در اثر مسمومیت با دارو جان خود را از دست میدهند که ۱۲ درصد از کل موارد مرگ ومیر را شامل می شود.
از سال ۱۳۸۵ تا کنون، هفته اول آبان ماه از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به عنوان هفته «پیشگیری از مسمومیتها » نامگذاری شده است. شیوه جدید زندگی و دسترسی آسان به انواع مواد شیمیایی، داروها، سموم و غیره، بدون داشتن اطلاعات کافی از نحوه نگهداری، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهای مربوط به این مواد، شیوع مسمومیتهای اتفاقی و تعمدی را در جامعه به میزان زیادی افزایش داده است.
یسنا بهمنش، دبیر ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارودر گفتوگو با ایسنا، با اشاره به تاکیدهای فراوان وزارت بهداشت درخصوص مصرف دارو گفت: «در حال حاضر مسمومیت دارویی در منزل یکی از خطرنااکترین عوامل مسمومیتزا به حساب می آیند.»
او در ادامه توضیح داد: «عدم توجه به میزان مصرف دارو، استفاده از داروها در تاریکی و یا خواب آلودگی و مصرف خودسرانه داروها، همگی میتوانند منجر به مسمومیتهای دارویی شوند که از این رو افراد میبایست از مصرف خودسرانه داروها اجتناب کرده و به این نکته توجه داشته باشند که مصرف مقادیر بالای برخی از داروهای به ظاهر کم خطر، میتواند برای فرد و بویژه برای کودکان و افراد مسن، کشنده باشد.»
بهمنش همچنین درخصوص وقوع مسمومیتهای حرفهای حاد و مزمن گفت: «این نوع مسمومیتها بیشتر متوجه کارگران شاغل در کارخانجات صنایع شیمیایی میشود.»
به گفتهی او، جوان بودن جمعیت کشور و خطرات سوء مصرف مواد مخدر، آمار بالای مصرف داروها در جامعه، دسترسی آسان به دارو در منازل و عدم نگهداری صحیح آنها به همراه عواملی چون افزایش تعداد بیماران افسرده و کم بودن آگاهی عمومی مردم از قابلیت کشندگی برخی داروها، متاسفانه جامعه را نسبت به مسمومیتها آسیبپذیرتر کرده است.
بر اساس آمار گفته شده از سوی ۳۰دانشگاه علوم پزشکی کشور، تعداد مسمومیتهای ناشی از داروها اولین عامل مراجعه به بخش مسمومیتها در کشور بوده است. به طوریکه از بین ۶۰ هزار مسمومیت گزارش شده به ستاد مرکزی اطلاعرسانی داروها و سموم در سال ۱۳۹۵، نزدیک به ۲۷ هزار مورد مربوط به مسمومیتهای دارویی بوده است.
همچنین بالاترین تعداد مسمومیت دارویی با با ۶۵ درصد مربوط به استان اصفهان بوده است. استانهای فارس با ۶۴ درصد، کردستان با ۵۶درصد، خراسان رضوی با ۵۳ درصد، بیمارستان لقمان تهران با ۴۶ درصد و ارومیه با ۳۲ درصد به ترتیب در رتبههای بعدی مسمومیت دارویی از کل مسمومیتهای مشاهده شده، قرار دارند.
گفتنی است که شربت متادون به تنهایی در طی چهار سال منجر به ۱۱ هزار مورد مسمومیت در کشور شده است که از این میان بیش از ۲۰۰ مورد مرگ تنها ناشی از متادون بوده است که ۱۱ درصد آن نیز مربوط به کودکان بوده است. کودکانی که به دلیل سهلانگاری والدین، عدم استفاده از ظروف مخصوص مقاوم و جابجایی دارو و نگهداری آن در بطریهای دیگر داروها و یا نوشیدنیها رخ داده است.