شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی نوزدهم دی‌ماه

هاشمی اگر بود می‌توانست اعترافات تاریخی کند

 

در سالروز درگذشت هاشمی رفسنجانی، روزنامه‌های اصلاح‌طلب و مستقل، عکس هاشمی را بر جلد گذاشته‌اند و درباره‌اش نوشته‌اند. آیا این توجه به هاشمی هم‌زمان با سکوت آیت‌الله خامنه‌ای در تجلیل از دوست قدیمی‌اش و بی‌تفاوتی روزنامه‌های اصول‌گرا به این سال‌مرگ، طعنه‌ای به رهبری است؟ روزنامه جمهوری اسلامی کمی ماجرا را روشن کرده و با عکسی از هاشمی در کنار روح‌الله خمینی، نقش رفسنجانی در جمهوری اسلامی را یادآور شده است و در سرمقاله‌ای باعنوان «پاداش وفاداری» نوشته که خیلی‌ها سعی کردند تا هاشمی را ترغیب کنند که مقابل مقامات ارشد نظام -اسم رمز رهبری- قرار دهند و هاشمی چنین کاری نکرد. جمهوری اسلامی تصریح کرده است که هاشمی پاداش وفاداری‌اش را از مردم گرفت.

خانواده رفسنجانی هم امروز در روزنامه‌ها حضوری فعال داشتند. محسن هاشمی، پسر ارشد رفسنجانی، با روزنامه ایران گفت‌وگو کرده و گفته است که میانه‌روی بعد از پدرش، مکتبی شد و یاسر هاشمی هم به روزنامه مستقل گفته که پدرش آرامش داشت. جالب اینکه روزنامه سازندگی که ارگان حزب کارگزاران و نزدیک‌ترین گروه به هاشمی است، عکس پدر معنوی‌اش را بر جلد نرفته و ویژه‌نامه‌ای منتشر نکرده است.

اما بشنوید از اوضاع اقتصادی و اینکه دولت می‌خواهد چهار صفر از پول ملی کم کند. روزنامه آرمان به این تصمیم دولت کاملا بدبینانه نگاه کرده و با گزارشی از تجربیات دیگر کشورها و اینکه حذف صفر در بیشتر جاها موفق از کار درنیامده، نوشته است که با چنین راهکاری، تورم بیشتر و ارزش پول کمتر می‌شود. علی خرم هم در یادداشتی در همین روزنامه، نوشته است که مردم در اوایل انقلاب، قیمت‌ها را با زمان شاه قیاس می‌کردند و حالا حذف صفر، خاطره زمان شاه را زنده می‌کند و نشانه‌ای است از ناکارآمدی دولت.

هرچند اسحاق جهانگیری، معاون اصلاح‌طلب رییس جمهوری گفته است که تا آخر کار دولت می‌ماند و الان وقت رفتن نیست، اما این حرف‌ها نتوانسته اصلاح‌طلبان را با دولت آشتی دهد. روزنامه ابتکار در این‌باره گزارشی دارد و شرح داده است که چگونه چند تن از نزدیکان روحانی، حلقه‌ای به دور رییس جمهوری کشیده‌اند. حرفمان را کوتاه کنیم و برویم سروقت روزنامه‌خوانی در این روز سرد زمستانی.

 

هاشمی اگر بود، می‌توانست اعترافات تاریخی کند

 

هاشمی اگر زنده بود، تاثیری در نرخ دلار نداشت و دولت روحانی هم راه خود می‌رفت و تحریم‌ها هم شکل می‌گرفت. احمد شیرزاد در یادداشتی با عنوان «حضور آیت‌الله هاشمی می‌توانست ابهامات را رفع کند»، هرچند حضور هاشمی را موثر در مسائل روزمره نمی‌داند، اما معتقد است که اگر رفسنجانی زنده بود، می‌توانست درباره مقاطع مهمی از چهل سال گذشته ابراز نظر و مسائل را برای مردم روشن کند.

مثلا همین عملیات کربلای چهار که در هفته‌های گذشته درباره‌اش حرف و حدیث بسیاری بود. این فعال اصلاح‌طلب نوشته که ماجراهای تاریخی بسیاری است که هنوز روشن نشده، مثل جنگ و پذیرش قطعنامه و مذاکره با آمریکا و هاشمی به‌عنوان مطلع می‌توانست با یک اعتراف تاریخی، در مقام پاسخ‌گویی برآید و افکار عمومی را قانع کند. این نماینده پیشین مجلس گفته است که هاشمی در اواخر عمر به شهامت و شجاعتی رسیده بود که می‌توانست اشتباهات و خطاهایش را بگوید.

 

روحانی اصلاح‌طلبان را پیش مردم سرشکسته کرد

 

گزارش اول ابتکار درباره حلقه بسته پیرامون رییس جمهوری است و خبر داده است که این حلقه هر روز تنگ‌تر می‌شود و افراد بیشتری را از روحانی دور می‌کند. رحیم ابوالحسنی از اعضای حزب اصلاح‌طلب اعتماد ملی هم به این روزنامه گفته است که باید دید روحانی وقتی در رقابت‌های ریاست جمهوری بود، با چه ادبیاتی حرف می‌زد.

آن‌طور که این فعال سیاسی می‌گوید، روحانی نطق‌های انتخاباتی‌اش اصلاح‌طلبانه بود و به‌نوعی نمایندگی اصلاح‌طلبان را برعهده داشت، اما بعد از رای آوردن، همه عهدهایش را فراموش کرد و آن‌طور که ابوالحسنی می‌گوید، امروز اصلاح‌طلبان برای آن حمایتی که از روحانی کردند، پیش مردم سرشکسته شده‌اند. این فعال سیاسی نوشته است که برخی از نزدیکان روحانی، ازجمله محمود واعظی، رییس دفتر او، می‌خواهند در دولت بعدی که حدس می‌زنند اصول‌گراست، پست و مقامی داشته باشند.

 

چهار وزیر و چهل و یک مشاور

 

آیا این عجیب نیست که چهار وزیر، چهل و یک مشاور دارند و برخی از این مشاوران به دو وزیر، هم‌زمان مشاوره می‌دهند؟

روزنامه آفتاب در گزارشی خبر داده است که محمد شریعتمداری، وزیر کار، با بیست و یک مشاور، رکورددار است. جالب اینجاست که برخی از مشاوران اصلا تخصصی در زمینه مشاوره‌شان ندارند، مثلا میعاد صالحی ، مشاور وزیر صنعت، تنها پیشینه مدیریتی‌اش در رادیو قرآن بوده است. آفتاب یزد نوشته که به‌نظر می‌رسد عنوان مشاور وزیر، سرپوش مناسبی برای سرکار گذاشتنِ نورچشمی‌هاست. از طرفی هم مشاوران وزرا یا بازنشسته‌ها و یا مدیرانی‌اند که فعلا بیکارند و این با نفس کار مشاور که باید در متن کارها باشد و مشکلات را از نزدیک ارزیابی کند، مغایر است.

 

منتشر نشدن آمار اقتصادی یک اشتباه است

 

گویا با فشار دولت، بانک مرکزی مجبور شده است تا آمارهای اقتصادی و به‌ویژه آمار تورم را منتشر نکند. این درحالی است که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری، تورم از چهل درصد عبور کند. شرق در گزارشی به این اختلاف بین بانک مرکزی و دولت و مرکز آمار کشور پرداخته است. مرکز آمار متعرض بانک مرکزی شده است که تهیه آمار تنها در تخصص و صلاحیت این مرکز است و بانک مرکزی هم اعلام کرده که از تهیه آمارهای تخصصی دست‌بردار نیست.

شرق نوشته است که در دولت احمدی‌نژاد هم بانک مرکزی تحت فشار بود که آمارسازی کند و اعداد و ارقام دلخواه دولت را منتشر کند که مسئولان بانک زیر بار نرفتند و حالا هم دوباره همان سناریو به جریان افتاده است. حسن توکلیان، کارشناس اقتصادی هم در این‌باره گفته که مرکز آمار زیرمجموعه مستقیم سازمان برنامه و بودجه و در واقع، کاملا تحت تسلط دولت است و از این رو کارشناسان به آمار بانک مرکزی بیشتر اعتماد می‌کنند، تا مرکز آمار.

 

مدارس چارتری

 

بنابر اصل سی‌ام قانون اساسی جمهوری اسلامی، آموزش و پرورش رایگان است. روزنامه اعتماد به چگونگی آموزش رایگان در ایران پرداخته و نوشته است که در هیچ جای ایران، آموزش کاملا رایگان نیست. اعتماد نوشته است که از اوایل دهه نود میلادی، در آمریکا بحث خرید آموزش باب شد و مدارس چارتری به‌وجود آمد که هدف اصلی‌اش سودآوری بخش آموزش بود. حالا به‌نظر می‌رسد همان طرح در ایران هم اجرایی شده و در بسیاری از مدارس بحث سودآوری به یک هدف تبدیل شده است. این‌طور که اعتماد خبر داده است، برخی مدارس تهران که در کنار خیابان قرار دارند، بخشی از فضای آموزشی را برای درآمدزایی به مغازه ها اجاره می‌دهند. در خیلی از مدارس، تبلیغات لوازم‌التحریر دیده می‌شود و بدتر اینکه مدارس بخشی از ساعات درسی را به موسسات خصوصی اجاره می‌دهند تا کتاب‌های کمک آموزشی را تبلیغ کنند. این درحالی است پول بیت‌المال باید برای آموزش و پرورش خرج شود و در سال‌های اخیر، با کم‌شدن تعداد دانش‌آموزان، باز هم این امر محقق نشده است و در حال حاضر، مدارس خصوصی حرف اول را در آموزش و پرورش می‌زنند.

 

چهار تافته جدا بافته

 

پیروز حناچی، شهردار تهران، دیروز همه شهرداران چهل سال گذشته تهران را دعوت کرده بود تا به شهرداری بیایند و در نشستی صمیمانه از تجربیات خودشان در اداره پایتخت بگویند. اما چهار شهردار سابق، یعنی کرباسچی ، ملک‌مدنی و احمدی‌نژاد و قالیباف به این جلسه نیامدند.

روزنامه قانون نوشته که این چهار نفر گویا خود را تافته‌های جدابافته‌ای می‌دانند و نمی‌خواهند در انتقال تجربه مشارکتی کنند و شاید هم نمی‌خواهند دیگر از مشکلات تهران بشنوند.

محمدباقر قالیباف که طولانی‌ترین مدت مدیریت شهرداری تهران را داشته است، با این بهانه که در مراسم عقد ازدواج پسرش شرکت کرده، به جلسه نیامد. احمد ملک‌مدنی هم بیماری مادر را بهانه کرد و غلامحسین کرباسچی نیز به نظر می‌رسد با انتقادات تندی که به حناچی داشته، علاقه‌ای به رودررویی نداشته و جالب اینکه احمدی‌نژاد هیچ دلیلی برای نیامدنش نیاورده است.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More