همراه با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران: گزارش نخست
با توجه به اهمیت نمایشگاه کتاب تهران که به تحقیق مهمترین رخداد فرهنگی سالیانه در ایران است، سایت ایران اینترنشنال میکوشد با بهرهگیری از اخبار و اطلاعات مرتبط با این نمایشگاه گزارشهای روزانهای را تا پایان نمایشگاه عرضه کند.
سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بعد از ۲ سال مجددا در محل مصلی تهران آغاز به کار کرد. در این نمایشگاه و به گفته امیر مسعود شهرام نیا، قائم مقام نمایشگاه، ۵۱۵ هزار عنوان کتاب از سوی ۲۰۵۰ ناشر داخلی و ۱۳۲ ناشر خارجی عرضه میشود. گفته میشود که فضایی بالغ بر ۱۳۰ هزار مترمربع در مصلی برپا شده و امسال اولین باری است که ۷۵ درصد فضاهای اصلی نمایشگاه کتاب به زیر سقف رفته است.
به گفته اقای شهرامنیا، ۲۰ درصد گردش مالی بازار کتاب در سال در نمایشگاه محقق میشود.
سی و یکمین نمایشگاه کتاب تهران تا ۲۲ اردیبهشت برپاست. ساعت کاری نمایشگاه ۸ صبح تا ۸ شب خواهد بود و ارزیابی معاون فرهنگی وزیر از استقبال روز نخست مثبت بود.
صربستان،مهمان ویژه بیناشر
نمایشگاه کتاب تهران هر ساله نام کشوری را به عنوان مهمان ویژه در تقویم کاری خود قرار میدهد. هدف از این کار تبادلات فرهنگی جدیتر میان دو کشور است. سال گذشته کشور ایتالیا به عنوان مهمان ویژه معرفی شد و چند ناشر ایتالیایی نیز به عنوان مهمان در بخش خارجی نمایشگاه حضور داشتند که ماحصل آن انتشار ۱۰ رمان و کتاب فارسی به زبان ایتالیایی بود. مهمان ویژه امسال کشور صربستان است و غرفهای هم با نام این کشور و با حضور وزیر فرهنگ کشور صربستان در نمایشگاه امسال افتتاح شد. به نوشته روزنامه اعتماد هیچ ناشر صربستانی در این نمایشگاه حضور ندارد، اما خبرگزاری مهر به نقل از علیاصغر محمدخانی، معاون فرهنگی شهر کتاب نوشته است که ۸ کتاب از صربستانی به فارسی ترجمه شده است. همچنین این خبرگزاری از برگزاری نشستی با حضور هوشنگ مرادی کرمانی در نمایشگاه خبر داد که در آن برگردان صربی نخستین کتاب فارسی اعلام شد. آقای مرادی کرمانی در این نشست گفت که کتاب قصههای مجید او نیز قرار است به زودی به زبان صربی ترجمه شود.
ناشر کودک در اعتراض به شرایط نامساوی در نمایشگاه شرکت نکرد
فریده خلعتبری، ناشر کودک، در گفتگو با خبرنگار مهر از شرکت نکردن در نمایشگاه کتاب تهران خبر داد و گفت: به نمایشگاه نمیروم چون دلم نمیخواهد زیر چادر باشم. چرا من بهعنوان ناشر کودک باید همان مبلغی را پرداخت کنم که ناشران بزرگسال میپردازد اما او به شبستان میرود و من، زیر چادر؟ تمام این سالها ناشران کودک در چادر بوده و مشکلات مشابه و عدیدهای داشتهاند؛ از جمله اینکه میلهها زنگزده و کثیف است و یک موکت خاکستری و پاره پهن شده و گوشهها انباشته از خاک است؛ آیا چنین فضایی میتواند بچهها را جذب کند؟ این همه سال گفته شده که سالن کودک و نوجوان، جذابیتی برای این گروه سنی ندارد و آنها را به خواندن کتاب تشویق نمیکند اما یک گوش در و گوش دیگر دروازه بوده.
این ناشر شناخته شده که در نمایشگاههای بزرگی چون بولونیا حضوری پرتعداد داشت به وضعیت نامناسب بخش کودک و نوجوان نمایشگاه اشاره کرد وگفت: هیچ ملاک و معیاری برای واگذاری غرفهها وجود ندارد. چرا من باید در چادر تبعیدیها باشم؟ در این سالن جز خرت و پرت و کتابهای بازاری چه چیز فروخته میشود؟ من که این همه سال در زمینه کودک و نوجوان فعالیت کرده و نزدیک به ۲۰ سال در نمایشگاه بولونیا شرکت کردهام؛ منی که بسیاری از کارهایم به زبانهای دیگر ترجمه شده چرا باید در این سالن و در این شرایط اسفبار باشم؟ چون عضو انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان نیستم و این انجمن، بهترین فضاها را به اعضای خود اختصاص می دهد؟ بگذار ناشران دیگر این ظلم را بپذیرند اما من به این ستم تن نمیدهم.
جلد دوم خاطرات احمد زیدآبادی به نمایشگاه نرسید
به رغم تلاش ناشر، جلد دوم کتاب خاطرات احمد زیدآبادی به نمایشگاه کتاب تهران نرسید. آقای زیدآبادی در نشستی که روز دوشنبه دوم اردیبهشت ۱۳۹۷ در پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت برای نقد و بررسی جلد نخست خاطراتش تشکیل شده بود، با اعلام نام جلد دوم کتاب گفت کتاب همچنان در اداره کتاب وزارت ارشاد مانده است و مجوز دریافت نکرده است. زیدآبادی نام جلد دوم کتابش را «بهار زندگی در زمستان تهران» عنوان کرد که خاطرات دوران دانشجویی او را شکل میدهد. جلد نخست خاطرات زیدآبادی که چاپ دهم آن در نمایشگاه عرضه میشود، اواخر پاییز سال گذشته از سوی نشر نی به بازار کتاب عرضه و در مدتی کوتاه با اقبال خوب مخاطبان روبرو شد. آقای زیدآبادی در همین نشست گفت که برای انتشار جلد اول کتاب نیز مجبور به تغییر و کم کردن برخی موارد پیشنهادی بخش مجوزی اداره کتاب وزارت ارشاد شد. کتاب آقای زیدآبادی در جشنواره ششم نشریه تجربه به عنوان بهترین کتاب غیرداستانی سال ۱۳۹۶ انتخاب شد.
معرفی ناشران نمونه و غیبت رئیسجمهور در اهدای لوح تقدیر
ناشران نمونه امسال معرفی شدند اما جایزه خود را به جای رئیسجمهور یا معاون اولش از دست وزیر ارشاد دریافت کردند.
بنا به قاعده مراسمهای افتتاحیه، رئیسجمهور باید در نمایشگاه حضور مییافت و لوح تقدیری را با امضای خودش به ناشران نمونه میداد. امسال اما از معدود سالهایی بود که ریاست جمهوری به مراسم افتتاحیه نیامد. این در حالی بود که دو روز قبل از برگزاری نمایشگاه، قائم مقام نمایشگاه از حضور ریاست جمهوری در مراسم افتتاحیه خبر داد.
نشر نی و سفیر اردهال به صورت مشترک ناشر نمونه بخش خصوصی بزرگسال و انتشارات افق و قدیانی اشتراکا ناشر نمونه بخش خصوصی کودک و نوجوان شدند. انتشارات سوره مهر و مدرسه نیز به عنوان ناشران دولتی بخش بزرگسال و کودک و نوجوان معرفی شدند.
روزنوشتهای سال ۱۳۷۴ هاشمی رفسنجانی به نمایشگاه رسید؛ مرد بحرانها
روزنوشتهای سال ۱۳۷۴ اکبر هاشمی رفسنجانی از سوی ناشر آثارش به نمایشگاه کتاب تهران رسید. این دومین روزنوشتی است که پس از مرگ آقای هاشمی رفسنجانی منتشر میشود. محسن هاشمی رفسنجانی ۱۹ فروردین به ایسنا گفت که برای چاپ جلد تازه روزنوشتهای پدرش با آیتالله خامنهای دیداری داشته است. او گفت: ما نظرات و دیدگاههای ایشان را جویا شدیم تا مانند زمان حیات آیتالله هاشمی رفسنجانی که انتشار آثار و خاطراتش با مشورت مقام معظم رهبری بوده است، این روند ادامه یابد.
در سال ۱۳۷۴ رخدادهای مهمی چون انتخابات مجلس پنجم شورای اسلامی و شکلگیری جریان کارگزاران سازندگی در فضای سیاسی ایران رخ داد که روایت آقای هاشمی از پشت صحنه برخی از این رخدادها میتواند اطلاعات تازهای برای تحلیل دقیقتر آن باشد. از آقای هاشمی رفسنجانی تاکنون ۱۴ روزنوشت منتشر شده که واکنشهای بسیاری را به دنبال داشته است.
عماد هاشمی، ناشر کتاب به سایت جماران گفت: روزنوشتهای سال ۱۳۷۴ به اهتمام لیلی (فرزند یاسر هاشمی) تنظیم و ، در ۸۴۰ صفحه در قطع وزیری و با استفاده از دهها عکس و سند تاریخی انتشار عمومی یافته و بعضی از این اسناد برای نخستین بار منتشر شده است.