کولبری ممنوع شد
مطابق مصوبه دولت، کولهبری در ایران ممنوع میشود و هیچ فردی حق ندارد کولهبری انجام دهد و از این پس کولبران با ایجاد ۱۸ بازارچه مرزی میتوانند کالاهای خود را در آنجا عرضه کنند.
بامداد روز یکشنبه ۲۶ آذر، نیروهای گشت مرزی جمهوری اسلامی ایران، در روستای بیتوش، از توابع شهرستان سردشت در غرب این کشور، به تعدادی از کولبران تیراندازی کردهاند و در نتیجه، دو کولبر کشته شدهاند. کولبرانی را که به ضرب گلوله کشته شدهاند، عثمان احمدی و محمد بهرامی اعلام شده است.
از زمان بستهشدن مرزهای رسمی بین ایران و اقلیم کردستان عراق طی دو ماه گذشته تاکنون، نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران، ۱۰ کولبر را بهضرب گلوله کشتهاند.
مردم نواحی مرزی عمدتاً کردنشین، در طول دو دهه اخیر، برای امرار معاش به کولبری روی آورده و بهعلت عدم وجود شغل و منبع درآمد، از این شیوه کسب روزی میکنند.
تیراندازی نیروهای امنیتی ایران به کاسبکاران ساکن نواحی مرزی در کردستان که هر از چندگاهی کولبران را قربانی میکند، انتقادات داخلی و خارجی زیادی را به همراه داشت. این انتقادات بحث جنجالی چگونگی رفتار نیروهای امنیتی با کولبران را به نهادهای قدرت در جمهوری اسلامی کشاند؛ تا جاییکه اسحاق جهانگیری،معاون اول رئیسجمهور، با تأکید بر ایجاد بازارچههای مرزی برای اشتغالزایی در کردستان، گفت: «دولت برای حل این مسأله، از ایدهها و طرحهای جایگزین و حتی کمک مادی بهمنظور برطرف کردن نیازهای این قشر از جامعه حمایت میکند، تا کولبری بهعنوان یک شغل، از حیات اجتماعی کردستان رخت بربندد».
حال امروز یکشنبه ۲۶ آذر و به گزارش ایلنا، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور با اعلام خبر ممنوعیت کولبری در ایران گفت: در بحث کولهبری تصمیمات خوبی گرفته شده است و از بخش خصوصی میخواهیم که ما را در این زمینه کمک کنند ضمن اینکه همین جا اعلام میکنم یک تیم شش نفره از اعضای اتاق انتخاب خواهد شد تا برای حل مشکلات با یکدیگر جلسه داشته باشند.
براساس تصمیمات گرفته شده مرزها از این پس بسته خواهد شد و در ازای آن افرادی که حداقل سه سال سابقه حضور در روستا را دارند میتوانند کارت پیلهوری دریافت کنند. به گفته رحمانی فضلی، کولهبری با کرامات انسان و حقوق شهروندان ایرانی منافات دارد.
در اجلاس ماهیانه اتاق بازرگانی ایران رحمانی پس از تصمیم گرفته شده در خصوص ممنوعیت کولبری از نظام بودجه و برنامهریزی کشور انتقاد کرد و گفت: افرادی که در همین دولت حضور دارند در سالهای پیش وقتی در حال استراحت بودند در دیوان محاسبات طرحی را برنامهریزی کردند که اکنون در مجلس مسکوت مانده و در دولت در حال اصلاح آن است.
رحمانی فضلی همچنین درباره مرز تمرچین و باشماق گفت که این مرز از امروز باز میشود و تصمیمگیری در خصوص مناطق مرزی با استانداران است.