چرا و چگونه صنعت مد بهسمت محافظت از طبیعت میرود؟
یکی از برنامههای صنعت مد برای دهههای پیش رو، حرکت به سوی صنعتی اخلاقمدارتر و مسئولیتپذیرتر است.
اصلیترین دلیل این برنامه، تغییر خواست و سلیقه مشتریهاست. برای برندها مشتریها وزنه سنگینی محسوب میشوند، و تمام فعالان حوزه مد تلاش میکنند مشتری را محور و مرکز تصمیمگیریها قرار دهند. بهعقیده آنها، تغییر سلیقه مشتریها از رواج گسترده رسانههای اجتماعی و اینترنت ناشی میشود، و کافی است برندی مرتکب اشتباه شود، پخش خبرِ این اشتباه در رسانههای اجتماعی میتواند فاجعهبار باشد.
صنعت مد با دنیای پیرامون ما تماس مستقیم دارد، و مشتریها از این امر بهخوبی آگاهند. بین ۲۰٪ تا ۲۷٪ آلودگی آبها را صنعت مد تولید میکند، و بین ۱۰٪ تا ۲۵٪ آلودگیهای زیستمحیطی از مواد شیمیایی مورد استفاده برای تولید پارچه کتان ناشی میشود. این آمارهای نگرانکننده توجه مشتریها را جلب کرده، و در نتیجه، برای صاحبان صنعت مد اهمیت پیدا کرده است.
مساله بعدی مربوط میشود به حیوانات و چگونگی حفاظت از آنها. برای پاسخ به خواستههای روزافزون مشتریهای مشکلپسند، تعدادی از برندها منتظر نماندند تا اخبارشان در رسانههای اجتماعی منتشر شود تا مورد حمله مردم قرار گیرند و خودشان زودتر وارد عمل شدند. بهعنوان مثال در مورد استفاده از مو و پوست حیوانات، تقریبا هر روز یک برند جدید بهطور رسمی اعلام میکند که از بهکارگیری مو و پوست طبیعی در محصولات خود صرفنظر کرده است. ازجمله این برندها میتوان به گوچی و بِربِری اشاره کرد. در مرحله بعد، این سوال پیش میآید: آیا در آینده باید از بهکارگیری چرم نیز صرفنظر کنیم؟ تصمیمی که برند گرانقیمت اِستلا مککارتنی گرفت و چرم را از طرحهای خود خارج کرد.
کارشناسان مد معتقدند این تصمیمگیریها و تغییر رویهها به این معنی نیست که برندها بهیکباره تبدیل به فرشته شوند. برآورد آنها این است که برندها به آگاهی اجباری رسیدهاند و حالا میدانند که زیرنظر افکار عمومی هستند.
ما فقط ۳۰٪ لباسهای داخل کمدمان را میپوشیم. پژوهشی در بریتانیا نشان میدهد که مردم سالیانه حدود ۲۰ کیلو لباس نو میخرند. آیا نخستین مرحله جستوجو و ایجاد صنعت مدی اخلاقیمدارتر و مدافع طبیعت دادن شانس دوباره به لباسهای قدیمیترمان نیست؟ راهاندازی مغازههای دستدومفروشی و وبسایتها و اپلیکیشنهایی برای فروش یا معاوضه لباسها به باروری این ایده کمک میکند. بازارهای دستدومفروشی و لباسهای قدیمی پدیدهای نوظهور و از اتفاقهای ۳۰ سال اخیر هستند، مثلا در پاریس مغازههایی وجود دارد که میتوانید از آنها لباسهای دستدوم را تکی یا کیلویی بخرید، یا در فرانسه اپلیکیشنی بهنام وینتد (Vinted) فعال است که میتوانید در آن عضو شوید، و بدون پرداخت هزینه اضافی، لباسهایی را که مدتهاست در کمدتان مانده بفروشید یا معاوضه کنید.