گوشهای از پروژه جدایی کیروش
کارلوس کیروش سرانجام بهصورت قطعی از فوتبال ایران جدا شد. او در آخرین مصاحبهاش با یکی از برنامههای ورزشی تلویزیون ایران، درحالیکه سعی داشت احساساتش درمورد جدایی از فوتبال ایران را پنهان کند، از موضوعاتی پرده برداشت که نشان میدهد پروژه جدایی کیروش، مدتها پیش در وزارت ورزش ایران کلید خورده بود. پس از نمایش قابل قبول ایران در جامجهانی، در قرارداد مربیای که دوبار و برای اولینبار در تاریخ فوتبال ایران، تیمملی را به جامجهانی رهنمون کرده بود، شرط قهرمانی در بازیهای جام ملتهای آسیا گنجانده شده بود و به همین دلیل، قرارداد او تنها بهمدت ششماه تمدید شد.
در چنین شرایطی، شرکت هواپیمایی آتا که پروازهای اختصاصی تیمملی را برعهده داشت، از حمایت این تیم دست کشید تا حتی مسعود شجاعی، کاپیتان تیمملی و بازیکن تیم تراکتورسازی نتواند مالک تراکتورسازی را راضی کند تا بهعنوان مالک شرکت هواپیمایی آتا، به تیمملی پرواز اختصاصی بدهد.
درحالیکه فدراسیون فوتبال ایران با توجه به صعود تیمملی به جامجهانی روسیه و حضور در این دوره از مسابقات، پاداش ویژهای دریافت کرده بود، اما درآمد حاصل از آن، هزینه دیگر تیمهای زیر نظر فدراسیون شده بود و تیمملی حتی توان برگزاری اردو در خارج از ایران را نداشت.
در چنین شرایطی، کشور قطر پیشنهاد حضور رایگان تیمملی را در آن کشور، به فدراسیون فوتبال ایران داد و فدراسیون فوتبال نیز اردوی تیمملی را در قطر برگزار کرد.
کارلوس کیروش که از شرایط اردوی کشور قطر کاملا آگاهی داشت، مخالف چنین اردویی بود. در کمپ تیمملی قطر یا همان اسپایر، تیمهای زیادی همچون اردن و فیلیپن حضور داشتند، درحالیکه تیمملی ایران یکی از بختهای اصلی قهرمانی بود. کیروش بهدنبال مکانی بود که دور از چشم رقیبان بتواند طراحیهای تاکتیکی خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. این درحالی بود که منتقدان کیروش از شرایط خوب کمپ تیمملی قطر و نارضایتی بیدلیل او خبر میدادند، اما با توجه به اینکه شناختی از مراحل آمادهسازی یک تیم فوتبال در تورنمنت مهمی چون جام ملتهای آسیا ندارند، کیروش را به بهانهگیری متهم میکردند.
کیروش سعی داشت تا تحت هر شرایطی تیمملی ایران را به دور از حاشیهها برای بازیهای سخت جام ملتها آماده کند و اگر تیم ملی قهرمان میشد، افرادی که بهدنبال سود شخصی خود بودند، دستشان از بازار پردرآمد فوتبال ایران کوتاه میشد و به همین دلیل، بهدنبال ضربهزدن به تیمملی بودند.
اردوی تیمملی در قطر بیشتر از آنکه به سود ایران باشد، برای تیمملی قطر سودآور بود. بازی دوستانه تیمملی قطر با ایران که یکی از عوامل مسلم قهرمانی بود، از لحاظ تاکتیکی بیشتر به قطر کمک میکرد تا ایران و به همین دلیل، مسئولان فوتبال قطر از اردوی تیمملی ایران در این کشور نهتنها حمایت میکردند، بلکه میتوانستند درصورت رویارویی احتمالی با تیمملی ایران در مراحل بالاتر بازیهای آسیایی بر ترس خود برای مقابله با ایران چیره شوند.
کیروش، سرمربی تیمملی، اعتقاد داشت با توجه به درآمدزایی تیمملی بزرگسالان، دیگر لازم نیست از هیچ ارگانی کمک بگیرد، اما بهنظر میرسید که فدراسیون فوتبال، درآمدهای ناشی از بازیهای تیم ملی بزرگسالان را در جایی دیگر خرج کرده است و همین مشکل، موجب شده بود تا ایران نتواند آمادهسازی مناسبی در جام ملتهای آسیا داشته باشد. در این بین، حقوق عقبافتاده اعضای کادر فنی نیز مزید علت شده بود تا تیمملی روزهای ملتهبی را پشت سر بگذارد.
کیروش از فوتبال ایران جدا شد و بدون تردید، در آیندهای نهچندان دور، ارزشهای این مربی کاملا حرفهای مشخص میشود. کیروش موجب سربلندی فوتبال ایران در محافل فوتبالی دنیا شد و همین موضوع، میتواند تمامی بداخلاقیهای او را جبران کند. فراموش نکنیم که تمامی درگیریهای کیروش به تمام معنا در محدوده فوتبال و موفقیت تیمملی ایران بوده است، اما منتقدان او بدون در نظر گرفتن ارزشهای فنیاش، به دنبال تخریب شخصیت حقیقی کیروش بودند. در دنیای فوتبال، ارزشگذاری برمبنای شخصیت حقوقی آنان و کارنامه ورزشی آنان است که در چنین حالتی، سرمربی تیمملی ایران بهخوبی توانسته وظایف خود را بهنحو شایسته انجام دهد.