آغاز رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند
غلامرضا طحانی، معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، از شروع رزمایش مشترک نیروی دریایی ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند خبر داد.
طحانی، جمعه ششم دیماه، در یک نشست خبری گفت که این رزمایش «با پهلوگیری شناورهای روسیه و چین در بندر شهید بهشتی چابهار آغاز» شده است.
او با بیان اینکه «وسعت منطقه این رزمایش ۱۷ هزار کیلومتر مربع است»، افزود: «این رزمایش با حرکت یگانهای شناوری سه کشور از بندر چابهار آغاز میشود و در شمال اقیانوس هند گسترش خواهد یافت.»
«نجات شناور دچار حریق»، «آزادسازی شناور مورد تعرض قرار گرفته» و «تیراندازی علیه اهداف مشخص» از جمله تمریناتی هستند که در این رزمایش پیشبینی شده است.
این مقام نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، «تحکیم امنیت و مبانی آن در منطقه»، «تقویت امنیت تجارت دریایی بینالمللی»، «مقابله با دزدی و تروریسم دریایی»، «تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دریایی» و «تبادل تجربیات عملیاتی و تاکتیکی» را از اهداف این رزمایش مشترک دانست.
طحانی گفت که این نخستین بار پس از پیروزی انقلاب است که ایران رزمایش مشترکی با «دو قدرت دریایی بزرگ جهان و در چنین سطحی» برگزار میکند و «پیامد آن این است که جمهوری اسلامی قابل منزوی شدن نیست» و روابط این سه کشور «به سطح معناداری رسیده» است.
پیشتر نیز وو چیان، سخنگوی وزارت دفاع چین، پنجم دیماه، گفته بود که هدف از برگزاری این مانور «تعمیق تبادل و همکاری میان نیروهای دریایی سه کشور» است.
چیان ادامه داد که چین یک ناوشکن به این منطقه اعزام خواهد کرد؛ با این حال این مقام نظامی جزییات بیشتری درباره تعداد نیروهای چینی شرکتکننده در این مانور ارایه نکرد.
همزمان، رویترز، به نقل از چیان، اعلام کرد که این یک «همکاری نظامی عادی» است که با هدف «مبارزه با تروریسم و دزدی دریایی» صورت میگیرد که در چارچوب قوانین بینالمللی است و ضرورتی ندارد که این رزمایش را به وضعیت منطقه ارتباط دهیم.
برگزاری این مانور نظامی مشترک که تا دوشنبه ادامه خواهد داشت، در حالی است که تنش میان ایران و آمریکا در ماههای اخیر در دریای عمان و خلیج فارس افزایش یافته است.
طی ماه گذشته نیز آمریکا و اروپا با اعلام ایجاد ائتلافهای دریایی جداگانه در خلیج فارس برای تامین امنیت کشتیرانی در آبراهههای بینالمللی این منطقه اقدام کرده بودند.
دولت ژاپن نیز اعلام کرده است که به زودی یک ناو جنگی به همراه دو هواپیمای گشتی «برای جمعآوری اطلاعات» و «اطمینان از امنیت کشتیهای ژاپنی» به خاورمیانه اعزام خواهد کرد.