آژانس انرژی اتمی: همکاری ایران بهتر شده، اما هنوز مشکلاتی باقی است
کرنل فروتا، سرپرست آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با اعلام این که ایران همکاری خود را با این آژانس بهبود بخشیده، تاکید کرد که تهران باید به پرسشهایی درباره فعالیتهای هستهای خود پاسخ دهد.
فروتا درباره این پرسشها توضیح بیشتری نداد، اما دیپلماتها می گویند که این سوالات به وجود آثار اورانیوم در یک سایت هستهای اعلامنشده ایران مربوط است.
او روز جمعه ۱۲ مهرماه، به خبرنگاران درباره همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: «در حال تعامل هستیم و اکنون این تعامل برقرار است»
سرپرست آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد که این تعامل در راستای درخواست او از ایران در ماه سپتامبر است. با این حال از ارائه توضیحات بیشتر در این زمینه خودداری کرد.
او با بیان این که این پیشرفتها در جلسات هفتههای اخیرش با مقامات بلندپایه ایران به دست آمده، گفت: «این روند در حال پیشروی است... نمیخواهم درباره چگونگی پایان یافتن آن پیشداوری کنم. این تعامل به معنی حل کامل مشکلات نیست، اما یک گام در مسیر درست است.»
فروتا که پیشتر در شهریور و پس از اعلام سومین گام کاهش تعهدات ایران در چارچوب برجام به تهران رفته بود، خطاب به این کشور گفت: «وقت تنگ است.»
همچنین او بر همکاری کامل ایران برای راستیآزمایی برنامه هستهای این کشور تاکید کرده بود.
در تاریخ ۱۷ شهریورماه دو دیپلمات اعلام کردند بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نمونههای مورد آزمایش از انباری در تورقوزآباد کهریزک آثاری از اورانیوم یافتهاند.
وجود این انبار برای نخستین بار سال گذشته از سوی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، افشا شد.
این دو دیپلمات که از نزدیک روند بازرسی از این انبار مواد رادیواکتیو را دنبال میکنند، به خبرگزاری رویترز گفتند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال بررسی منشا این اورانیوم بوده و از ایران در این باره توضیح خواسته است.
شانزدهم شهریور ماه بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، اعلام کرده بود جمهوری اسلامی در جدیدترین اقدام در کاهش تعهداتش در چارچوب برجام، گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته IR6 را در یک زنجیره ۲۰ تایی آغاز کرده است.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر هم در دو اقدام که آن را گامهای اول و دوم «کاهش تعهدات برجامی» عنوان کرد، ابتدا از سقف تعیین شده در برجام برای ذخیره حداکثر ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده عبور کرد و سپس سطح غنیسازی را از سطح ۳/۶۷ درصد تعیین شده در برجام فراتر برد و به ۴/۵ درصد رساند.
ایران تا قبل از امضای برجام در سال ۲۰۱۵، درجه غنیسازی اورانیوم را تا ۲۰ درصد بالا برده بود.
درجه خلوص غنیسازی مناسب ساخت تسلیحات هستهای بهعنوان یکی از نگرانیهای دولتهای غربی نسبت به برنامه هستهای ایران،۹۰ درصد است. ایران میگوید برنامهای هستهای را برای مقاصد صلحآمیز و خصوصا تولید برق میخواهد و قصد ساخت سلاح هستهای ندارد.