ابراز نگرانی شدید اتحادیه اروپا از تصمیم ایران برای کاهش تعهدات برجامی
اتحادیه اروپا، روز یکشنبه از تصمیم ایران برای عبور از مرز ۳/۶۷ درصد غنیسازی اورانیوم که در برجام تعیین شده، شدیدا ابراز نگرانی کرد.
این اتحادیه از ایران خواست که فورا تمام فعالیتهای خود را که با تعهدات این کشور در چارچوب برجام سازگار نیست، متوقف کند.
مایا کوتسیانچیچ، سخنگوی رییس سیاستخارجی این اتحادیه گفت: «ما از ایران میخواهیم که فورا هرگونه فعالیت غیر سازگار با تعهداتی که در چارچوب برجام گرفته شده، متوقف کند. ما برای اتخاذ تدابیر بعدی، با دیگر شرکایمان در برجام در تماس هستیم.»
مقامهای ایران روز یکشنبه ۱۶ تیرماه از تصمیم خود برای افزایش سطحغنیسازی اورانیوم به بالاتر از ۳/۶۷ درصد خبر دادند و بدین ترتیب یکی دیگر از تعهدات خود در برجام را نقض کردند.
پیشتر،محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در نخستین واکنش به تصمیم این کشور برای کاهش تعهدات برجامی گفت که اقدامات جمهوری اسلامی تنها در صورت پایبندی اروپا به برجام، «برگشتپذیر» است.
محمدجواد #ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به افزایش سطح #غنیسازی گفت تهران همچنان حق خود را در استفاده از «راهحلهای قانونی» در #برجام برای «محافظت از منافعش در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا» محفوظ میدارد. او افزود اقدامات ایران در صورت پایبندی اروپا به برجام «برگشتپذیر» است. https://t.co/tKp2HaWks7
— ايران اينترنشنال (@IranIntl) July 7, 2019
- صبح یکشنبه ۱۶ تیرماه، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در نشست خبری مشترک با عباس عراقچی معاون وزیر خارجه و علی ربیعی سخنگوی دولت گفت: «بر اساس دستوری که از رییسجمهور و شورای عالی امنیت ملی داشتیم گام دوم را امروز باید برمیداشتیم. در اقدام دوم زمان دیگر مطرح نیست. رونوشت تغییری که در DAQ مدنظر است را به آژانس تحویل میدهیم. فردا ما از ۳/۶۷ درصد فراتر میرویم.»
- وزیر امور خارجه ایران در یک واکنش توییتری نوشت: «شرکای اروپایی برجام بهانهای ندارند تا از اتخاذ «موضع سیاسی محکمی» برای حفظ برجام و خنثی کردن یکجانبهگرایی مریکا اجتناب کنند.»
-
محورهای نشست خبری مشترک کمالوندی، عراقچی، ربیعی
-
- عباس عراقچی معاون وزارت خارجه ایران: ظریف امروز نامهای به موگرینی ارسال میکند و درباره روند کاهش تعهدات برجامی اطلاع میدهد. کاهش تعهد برای حفظ برجام است نه برای نقض برجام. بعد از این گام، وارد مرحله سوم میشویم. کسی نباید در تصمیم ایران تردید کند.
- عراقچی: روسیه و چین و کشورهای اروپایی با درخواست آمریکا برای جلسه ویژه شورای حکام همراهی نکردند.
- عراقچی: منطق ما در جلسه شورای حکام عرضه میشود و همزمان ما هم شکایت خود را از آمریکا و اروپا برای اجرا نکردن تعهدات خود در برجام ارائه میکنیم.
- عراقچی: پیرو تماس روحانی و مکرون، اراده برای ایجاد دور جدیدی از گفتگو بین طرفین وجود دارد. ما در کمیسیون مشترک برجام که جمعه گذشته برگزار شد بحثهای خوبی داشتیم و بنابراین مسیر گفتگو و دیپلماسی باز است و امیدوارم انتظارات بانکی و نفتی ما برآورده شود.
- بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی: بر اساس دستوری که از رییسجمهور و شورای عالی امنیت ملی داشتیم گام دوم را امروز باید برمیداشتیم. در اقدام دوم زمان دیگر مطرح نیست. رونوشت تغییری که در DAQ مدنظر است را به آژانس تحویل میدهیم. فردا ما از ۳/۶۷ درصد فراتر میرویم.
- کمالوندی: شیب غنیسازی بر اساس دستوری که میگیریم میتواند رو به بالا باشد. شیب ذخیرهسازی هم افزایش پیدا خواهد کرد. ما فعلا نیاز به سوخت راکتور تهران نداریم ولی هر وقت لازم باشد میتوانیم به این سمت برویم.
- کمالوندی: کاهش تعهدات ما در برجام موضوع پادمانی نیست که در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح شود.
- عراقچی معاون وزارت خارجه ایران: اگر اروپاییها از طریق اینستکس یا غیر از آن توانسته بودند انتظارات ما را برآورده کنند ما امروز گام دوم را برنمیداشتیم. آنها به ویژهدر موضوع فروش نفت و بازگرداندن پول آن گام لازم را برنداشتند.
- عراقچی: اینستکس تا زمانی که منافع اقتصادی برای ایران نداشته باشد قابل قبول نیست.
- عراقچی: این که اروپاییها دارند تلاش میکنند ابتکاراتی برای برآوردن انتظارات ایران انجام دهد یک واقعیت است و به همین دلیل داریم برای رسیدن به یک تفاهم در این زمینه تلاش میکنیم.
- عراقچی: اگر کشورهای باقی مانده در برجام نتوانند راکتور اراک را به زمانبندی پیشبینی شده برگردانند ما به برنامه قبلی برای توسعه اراک برمیگردیم.
- عراقچی: نفتکش توقیف شده در جبل الطارق حاوی نفت ایران بوده، مقصد آن سوریه نبوده است. هدفش جای دیگری بوده. از آبراه بینالمللی عبور میکرده و هیچ قانونی به بریتانیا اجازه نمیداده آن را متوقف کند. از نظر ما راهزنی صورت گرفته است.
- عراقچی: وکلایی استخدام شدهاند که مسیر حقوقی را درباره نفتکش توقیف شده طی کنند. امیدواریم از طریق رایزنیهای دیپلماتیک قضیه نفتکش به زودی حل و فصل شود.
- کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی: در اراک آنچه اتفاق افتاده در لولههای مخزن اصلی با علم به احیا، سیمان ریخته شد. به لحاظ فنی میزان شار نوترونی مورد نیاز تحقیقاتی در این راکتور جدید چند برابر راکتور قبلی است. ضمن اینکه برای اقدامات آزمایش سوخت نیروگاهی را هم ایجاد میکند.
- عراقچی: : این که اروپاییها نتوانستهاند هنوز خواستههای ما را از برجام برآورده کنند به این معنی نیست که رایزنی وجود نداشته باشد. ایده این است که آمریکایی ها هم در صورت نیاز در گفتگوهای ما حضور پیدا کنند. حضور آمریکا در گفتگوها مانعی ندارد.
- عراقچی: : آمریکا به شرط برداشتن تحریمها میتواند در گفتگوهای ما با چهار به علاوه یک حضور داشته باشد.
- علی ربیعی سخنگوی دولت ایران: افزایش غنیسازی برای حفظ برجام است.
- عراقچی: ما در جنگ اقتصادی که ترامپ به قول خودش علیه ایران ایجاد کرده هر معبری که بتوانیم باز کنیم باز خواهیم کرد. معبرهای فعلی از مسیر کشورهایی مانند هند، چین، روسیه و ترکیه است. یکی از این مسیرها هم از طریق اینستکس است.
- عراقچی: آمریکا را در سیاست فشار حداکثری به ایران مایوس میکنیم. آنها مثل گذشته مجبور میشوند به میز مذاکره برگردند.
- کمالوندی: ما در حال حاضر نیازی به افزایش تعداد سانتریفوژها نداریم ولی میتواند در گام بعدی کاهش تعهدات برجامی باشد.
- عراقچی: گام سوم را ترجیح میدهیم بعد از فرصت ۶۰ روز اعلام کنیم.
- عراقچی: جلسه وزیران خارجه کشورهای ۴ به علاوه ۱ در حال طراحی و برگزاری در ماه جاری میلادی است. ما خواهان جلسات نمایشی نیستیم مگر این که نتیجهای حاصل شود.
- عراقچی: مفهومی به عنوان ۵ به علاوه ۱ دیگر وجود ندارد. آمریکا از برجام خارج شده اما در قالب جلسات ایران و ۴ به علاوه یک میتواند حضور داشته باشد. شرط ما در درجه اول برداشته شدن تحریمهای نفتی و بانکی است.
- عراقچی: برجام یک پرونده بسته شده است و قابل گفتگوی مجدد نیست. برجام بدون این که یک کلمه کم یا اضافه شود باید اجرا شود. ولی همچنان جلسات خود با ۴ به علاوه یک را داریم. اگر آمریکاییها خواستههای ما بردارند میتوانند در جلسات حضور یابند.
- عراقچی: افزایش میزان غنیسازی و افزایش ذخایر اورانیوم از نظر فنی اهمیت زیادی ندارد و بلکه از نظر سیاسی مهم است که دیگر ما پایبند به این موارد مهم در برجام نیستیم.