ادامه واکنشهای بینالمللی به تولید اورانیوم فلزی در سایت هستهای ایران
در ادامه واکنشهای بینالمللی به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر تولید اورانیوم فلزی توسط ایران، فرانسه به جمهوری اسلامی هشدار داد از انجام اقدام جدیدی که نقض برجام به حساب میآید و فرصت دیپلماتیک پیشآمده برای مذاکره را به خطر میاندازد، خودداری کند.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز پنجشنبه ۲۳ بهمنماه گفت: «برای حفظ فضای سیاسی به منظور یافتن راهحلی از طریق مذاکره، از ایران میخواهیم اقدام جدیدی که وضعیت هستهای را بدتر میکند، از جمله جدیدترین نقض گزارششده توسط آژانس، انجام ندهد.»
او افزود: «این وضعیت به دلیل تجمیع موارد نقض توافق وین، از جمله گزارش جدید آژانس، همین حالا بسیار نگرانکننده است.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضایش اعلام کرده ایران برخلاف توافق هستهای، تولید اورانیوم فلزی را آغاز و بر این اساس، مقدار اندکی از این ماده را پس از نصب تجهیزات جدید در سایت نطنز تولید کرده است.
پیش از فرانسه هم آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا یا با انتقاد از ایران یا با اعلام حمایت از آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این مساله واکنش نشان داده بودند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در همین زمینه اشاره کرد رفتارهای ایران طی هفتهها و ماههای اخیر نشاندهنده فاصله گرفتن تهران از برجام است.
این مقام آمریکا از جمهوری اسلامی خواست به پایبندی کامل به تعهدات خود در توافق هستهای بازگردد.
در سوی دیگر هم معاون وزیر خارجه روسیه تولید اورانیوم فلزی در ایران را باعث بدبینی به وضعیت برجام دانست و خواستار «رویکرد مسئولانه» جمهوری اسلامی شد. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سرگئی ریابکوف این اقدام را نشاندهنده گامهای بعدی احتمالی ایران برای «عدم تحمل» شرایط فعلی دانست.
اتحادیه اروپا نیز حمایت و اطمینان کامل خود را از اقدامات این آژانس اعلام کرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در صفحه توییترش ضمن اشاره به گفتوگو با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، نوشت: «من اطمینان کامل خود را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و حمایت از کار فنی بیطرفانه آژانس بار دیگر مورد تاکید قرار دادم.»
مقامهای جمهوری اسلامی طی ماههای گذشته هشدار دادهاند که در صورت عدم لغو تحریمها توسط آمریکا در بازه زمانی مورد نظر، بر اساس مصوبه اخیر مجلس اجرای پروتکل الحاقی متوقف میشود. تهران پیشتر هم سطح غنیسازی خود را به ۲۰ درصد رسانده بود.
این در حالی است که در آمریکا جو بایدن در مصاحبه اخیرش در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا تحریمها را برای بازگشت ایران به برجام لغو خواهد کرد، پاسخ منفی داده بود.