افزایش سطح دسترسی به اینترنت در ایران
نتبلاکز، سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت در جهان، از افزایش سطح دسترسی به اینترنت در ایران تا بیش از ۶۰ درصد خبر داد.
این در حالی است که یک منبع آگاه در وزارت ارتباطات ایران که نامش فاش نشده است، روز شنبه دوم آذرماه در گفتوگو با ایسنا گفته بود: «با دریافت مجوزهای لازم، اینترنت خانگی تهران و تعداد زیادی از کلانشهرهای کشور تا دقایقی دیگر برقرار خواهد شد.»
نزدیک به یک هفته از آغاز قطعی سراسری اینترنت در ایران گذشته است.
پیشتر، برخی مقامها و رسانههای دولتی از برقراری اینترنت در برخی از استانها و شهرهای این کشور خبر داده بودند.
به نوشته ایسنا، شورای امنیت کشور که پیشتر دستور قطع سراسری اینترنت را در سراسر ایران صادر کرده بود، از روز پنجشنبه، دسترسی دوباره به اینترنت را برای برخی مناطق کشور صادر کرده است.
بنا بر گزارش ایسنا، قطعی اینترنت خطوط ثابت (اِی.دی.اس.ال) در استانهای هرمزگان، کرمانشاه، اراک، مشهد، قم، تبریز، همدان، بوشهر و بخشهایی از تهران برطرف شده است.
ایرنا نیز روز شنبه آذر گزارش داد: «دسترسی عمومی به شبکه اینترنت ثابت از طریق اِی.دی.اس.ال از دیشب یکم آذر ماه در سطح کلانشهر مشهد و دیگر نقاط استان خراسان رضوی برقرار شده است.»
بنا بر گزارش این خبرگزاری، اینترنت خانگی در ایلام، سمنان و گلستان نیز وصل شده است.
اما در برخی از شهرها نیز همچنان اینترنت قطع است. به عنوان نمونه، مسعود الهامی، مدیرکل ارتباطات و فناوری استان کرمان، روز شنبه، به ایسنا گفت: «فعلا خبری از وصل شدن اینترنت خانگی و تلفن همراه در کرمان نیست.»
همچنین بر اساس گزارشهای مردمی رسیده به ایراناینترنشنال اینترنت خانگی در بسیاری از مناطق قطع است و در نقاطی نیز که وصل شده، اینترنت تلفنهای همراه همچنان خاموش است.
یک شهروند اصفهان به ایران اینترنشنال گفت: «اینترنت همچنان قطع است. شهر به حالت امنیتی برگشته است. سر میادین و دم پمپ بنزینها مامور ایستاده است.»
یک شهروند دیگر که شهر خود را مشخص نکرده گفت: «با یک شرکت خارجی کار میکنم که باید برنامه کاری تحویل بدهم. الان نه میتوانم ایمیل بزنم و نه میتوانم ایمیلی برای کارهایم دریافت کنم. کلا کارهایم مختل شده است.»
از شیراز نیز یکی از ساکنان این شهر در پیامی گفت: «قطعی اینترنت باعث شد که ما حس کنیم در زندانهای کوچکی قرار گرفتیم و از فضای بیرون بیخبر هستیم. نمیدانیم چه اتفاقی برای هموطنان ما افتاده است. ضمن اینکه کسب و کار ما را هم نیز تحت تاثیر قرار گرفته و ما نمیدانیم چه کاری باید کرد.»
یک شهروند لرستانی گفت: «اینجا درود لرستان است. حدود ۷ روز است که اینترنت قطع است و هنوز وصل نشده است.»
همچنین روز شنبه و پس از تحریم محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران به دلیل نقش داشتن در «سانسور گسترده اینترنت از سوی رژیم ایران» از سوی آمریکا، مقامهای جمهوری اسلامی به این اقدام واکنش نشان دادند.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: «دولت کنونی آمریکا ارزشی برای اصول و ارزشهای دموکراتیک، شفافیت و حقوق بشر از جمله آزادی اینترنت برای دیگران قائل نیست» و «برخورد سیاسی و ابزاری» دارد.
خود جهرمی در توییتر نوشت: «من به حمایت از دسترسی آزاد به اینترنت ادامه خواهم داد و اجازه نمیدهم آمریکا توسعه ایران را متوقف کند.»
قطعی اینترنت در ایران، علاوه بر سانسور اطلاعات و اخبار به ویژه درباره اعتراضات اخیر، به کسب و کارهای اینترنتی نیز ضرر فراوانی رسانده است.