افزایش هشدارها نسبت به خطرات انبارهای شیمیایی و سوختی در پایتخت و شهرهای مختلف ایران
در پی انفجار هفته گذشته در بیروت، هشدار مدیران شهری درباره انبارهای مواد شیمیایی و سوخت در مناطق مسکونی شهرهای بزرگ ایران از جمله پایتخت بالا گرفته است.
در تازهترین واکنش، مدیرعامل آتشنشانی تهران انتقال انبارهای خطرناک را نیازمند تصمیمگیری در سطوح عالی ایران دانست و سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور خواهان تهمیداتی استانی در خصوص انبارهای شیمیایی در شهرهای مختلف شد. نماینده بوشهر در شورای عالی استانها هم هشدار داد که وجود ۲۲ مخزن نفت، بنزین و گازوئیل در کنار بافت مسکونی این شهر میتواند به ۲۰۰ هزار نفر آسیب وارد کند.
مهدی داوری، مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری تهران، در گفتوگو با ایسنا از وجود انبارهای نفتی تهران در سه منطقه شهران، سوهانک و ری خبر داد و گفت که بازدیدهای بسیاری از تمام مجموعههای تهران داشتهاند و جلسات و مانورهایی نیز از سوی آتشنشانی برگزار شده و موارد به آنها گفته شده است.
داوری اشارهای به محتوای تذکرهای آتشنشانی به انبارهای مواد شیمیایی و نفت در تهران نکرد، ولی افزود که به نظر سازمان آتشنشانی شهرها مکان نگهداری مواد شیمیایی نیستند و هر جا که باشد باید اصول ایمنی رعایت شود.
با این حال، او گفت: «درباره اینکه این مراکز باید در شهر باشد[باقی بماند] یا خیر باید در سیاستهای مدیریتی کلان تصمیمگیری شود.»
اظهارات مدیرعامل شهرداری تهران درباره انبارهای مواد شیمیایی و سوخت در پایتخت پس از آن بیان شد که در پی وقوع انفجار روز سهشنبه در بیروت، شماری از مدیران میانی و مقامهای استانی نسبت به خطر وجود انبارهای شیمیایی در مناطق مسکونی شهرهای بزرگ ایران از جمله پایتخت هشدار دادند.
مجید فراهانی، رییس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران، دو روز قبل نسبت به ادامه فعالیت «انبار نفت شهران و انبارهای مشابه با مخازنی غول پیکر درست در بطن بافت مسکونی شمال غرب تهران» هشدار داد و گفت که در صورت بروز حادثهای در این انبارها، «فاجعهای بزرگتر از بیروت در تهران» رخ خواهد داد.
علی بختیاری، سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور، در مورد تهمیدات این سازمان درباره وضعیت انبار نفت شهران گفت: «ما بسته کاهش آسیبپذیری در کلان شهرها را داریم که مصوبه سال ۱۳۹۶هیات وزیران است و یکی از موارد مطرحشده در آن بسته، همین انبار نفت شهران بود که بازدیدهایی از آن انجام شد.»
او اضافه کرد که مدیران شرکت نفت تاکید دارند وجود انبار شهران در تهران «حیاتی» است و این انبار «ایمنسازی» شده است.
بختیاری با بیان اینکه سازمان مدیریت بحران یک بخش هماهنگکننده، سیاستگذار و کنترلکننده است، گفت که از نظر مباحث فنی، خود مجموعههایی مانند شرکت نفت عهدهدار مسئولیت هستند و سازمان مدیریت بحران صرفا میتواند آسیبها را تذکر دهد.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور تایید کرد که در دیگر شهرهای ایران هم انبارهایی وجود دارد که کاربریهای نامناسب دارند.
او گفت که این وضعیت منحصر به انبارهای سوخت یا مواد شیمیایی نیست و افزود که حتی شبکه گازرسانی در شهرها هم یکی از موارد نگران کننده است.
گزارشها از «انبارهای وحشت»
همزمان روزنامه خراسان در گزارشی به وجود انبارهای مواد شیمیایی و سوخت در مناطق مسکونی بعضی شهرهای ایران از جمله مشهد، خرمآباد و بوشهر اشاره کرد. این روزنامه نوشت برای برخی از انبارها چارهاندیشی شده ولی برخی همچنان «انبارهای وحشت» هستند که در شهرها و در کنار زندگی مردم قرار دارند.
خراسان یادآوری کرد که سال ۱۳۹۲ توافق شد انبار نفت مشهد به خارج از شهر منتقل شود، ولی ابراز نگرانی درباره خطرات انبار نفت خرمآباد با این واکنش مدیران نفتی همراه بود مبنی بر اینکه جابهجایی این انبار هزینههای بسیار سنگینی دارد و توجیه فنی و عملیاتی ندارد.
در شهرهای جنوبی ایران نیز موارد متعددی از انبارها و مخازن حاوی مواد اشتعالزا وجود دارد. علی اکبر فاطمی، نماینده بوشهر در شورای عالی استانها، روز شنبه از وجود ۲۲ مخزن نفت، بنزین و گازوئیل در شهر بوشهر و در کنار بافت مسکونی خبر داد.
او گفت: «از مدیران استانی، نمایندگان مجلس و مدیران شرکت نفت تقاضا داریم این مخازن را که تهدیدی برای بوشهر محسوب میشوند، به ۱۰۰ کیلومتر دورتر از بوشهر انتقال دهند.»
فاطمی با بیان اینکه مسئولان وزارت نفت در پاسخ به درخواستگفتهاند که اعتبارات لازم را ندارند، هشدار داد که در صورت بروز حادثه، هزینه انفجار بیشتر از جابجایی خواهد بود و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ساکن در بوشهر آسیب جدی خواهند دید.