افغانستان: میزبانی از طالبان خلاف اصول بینالمللی است
صدیق صدیقی، سخنگوی رییس جمهوری افغانستان میزبانی از گروه طالبان را خلاف تمام اصول و روابط میان کشورها خواند.
سخنگوی رییسجمهوری افغانستان روز سهشنبه ۲۶ شهریور در توییتی بدون اشاره به سفر هیاتی از طالبان به تهران برای گفتوگو با مقامهای جمهوری اسلامی نوشت: «روایت طالبان جنگ،خشونت و کشتارمردم است. طالبان یک خطر جدی برای امنیت منطقه و جهان است.»
صدیقی تاکید کرد میزبانی از طالبان خلاف تمام اصول و روابط بینالمللی است، «به ویژه برای حکومت افغانستان که همیشه خواهان روابط حسنه با همسایههاست».
پیشتر عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تایید کرد ه بود که هیاتی از گروه طالبان افغانستان به تهران سفر کرده و گفتوگوهایی را با مقامهای ذیربط ایرانی داشته است.
موسوی بدون اشاره به تاریخ این گفتوگوها گفت: «اخیرا و در چارچوب رایزنیهای فراگیر جمهوری اسلامی ایران با همه طرفها در افغانستان، هیاتی سیاسی از گروه طالبان با سفر به ایران در خصوص آخرین تحولات جاری در افغانستان با مقامهای ذیربط ایرانی گفتوگو و تبادل نظر کردند.» او توضیح بیشتری درباره جزئیات گفتوگوها بیان نکرد.
درست یک هفته قبل، گفتوگوهای صلح که از ماهها پیش بین دولت آمریکا و گروه طالبان در جریان بود بدون دستیابی به نتیجه خاصی قطع شد.
مقامهای جمهوری اسلامی در ماه دسامبر سال گذشته اعلام کردند که با اطلاع دولت افغانستان، با نمایندگان طالبان دیدار کردهاند. این گفتوگوها کمی پس از آغاز مذاکرات آمریکا و طالبان در راستای توافق بر سر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان صورت گرفته بود.
دولت آمریکا و طالبان بدون مشارکت دولت افغانستان در صدد دستیابی به توافقی بودند که به موجب آن، در ازای تضمینهای امنیتی از سوی طالبان، نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شوند.
این مذاکره، مقدمهچینی برای گفتوگوهای فراگیرتر در جهت پایان دادن به ۴۰ سال جنگ در کشور افغانستان بود.
دولت شیعه جمهوری اسلامی در ایران روابط بسیار نزدیکی با گروههای شیعه در افغانستان دارد. شبهنظامیان وابسته به طالبان سنی هستند.
اما سال گذشته، مقامهای رسمی افغانستان دولت ایران را متهم به ارسال پول، سلاح و مواد منفجره به شبهنظامیان طالبان کردند. دولت آمریکا نیز ایران را متهم به تلاش برای گسترش نفوذ خود در همسایه شرقیاش کرده است. ایران هرگونه همکاری با طالبان و تلاش برای گسترش نفوذ خود در افغانستان را رد میکند.
در اکتبر گذشته، دولت آمریکا ایران را متهم به آموزش نظامی، تامین مالی و تسلیح طالبان کرد.
در سالهای حکومت طالبان بر افغانستان (۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱)، ایران، طالبان را از دشمنان خود میدانست. در سال ۱۹۹۸، ۱۱دیپمات ایرانی به دست نیروهای طالبان در شهر مزار شریف کشته شدند. پس از این واقعه، ایران با استقرار نیروی نظامی در مرزهای شرقی تا آستانه درگیری با طالبان پیش رفت.
در آن زمان، ایران به نیروهای ائتلاف شمال که با طالبان میجنگیدند اسلحه ارسال میکرد. این نیروها پس از حملات ۱۱سپتامبر به نیروهای تحت رهبری آمریکا پیوستند و حکومت طالبان را ساقط کردند.