اقدام نهادهای امنیتی برای مقابله با اعتراضهای «دختران خیابان انقلاب»
در روزهای اخیر، برخی از زنان ایرانی معروف به «دختران خیابان انقلاب» با اعتراض نمادین خود به حجاب اجباری، نهادهای امنیتی و ماموران نیروی انتظامی ایران را به واکنش واداشتند.
مخالفت نمادین دختران خیابان انقلاب در اعتراض به حجاب اجباری، نخستین بار توسط ویدا موحد، در حالی که روی سکوی مخابرات ایستاده و روسری خود را بر سر تکه چوبی آویخته بود، آغاز شد.
مدتی بعد، حرکت او از سوی شمار دیگری از زنان تکرار شد. نرگس حسینی، اعظم جنگروی، مریم شریعتمداری و شاپرک شجریزاده از جمله دخترانی هستند که به سبک او به حجاب اجباری اعتراض کردهاند.
- تغییر شکل جعبههای مخابراتی
ویدیوهایی که این روزها در شبکههای اجتماعی به طور گسترده پخش میشود، حاکی از تلاشهای جدی مقامات امنیتی جمهوری اسلامی برای ممانعت از حرکت نمادین زنان در اعتراض به حجاب اجباری است.
در روزهای اخیر این ویدیوها از یک سو ضرب و شتم و بازداشت دختران خیابان انقلاب را توسط ماموران نیروی انتظامی به تصویر میکشد و از سوی دیگر تلاش ماموران برای تغییر شکل جعبههای مخابراتی با سطحی صاف را به جعبههای مثلثی شکل با سطحی شیروانی در خیابانهای تهران به خصوص خیابان انقلاب و تقاطع وصال نشان میدهد. به نظر میرسد چنین اقدامی با هدف جلوگیری از ایستادن زنان روی این جعبهها صورت میگیرد.
برخورد خشونتآمیز اخیر ماموران نیروی انتظامی با دو نفر از دختران انقلاب در چند روز گذشته در رسانههای داخلی و بینالمللی و نیز در شبکههای اجتماعی خبرساز شده و با واکنش نهادهای حقوقبشری و افکار عمومی جهان مواجه شده است.
- آخرین وضعیت مریم شریعتمداری
مریم شریعتمداری، یکی از دختران خیابان انقلاب، چند روز پیش در حال اعتراض توسط یک مامور نیروی انتظامی از روی يک جعبه مخابراتی به پايين پرت شد و زانویش آسيب ديد.
مریم شریعتمداری، ۳۲ ساله، از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر است که به دلیل امتناع از پایین آمدن از بالای سکوی مخابراتی، توسط مامور انتظامی با فشار به پایین پرت شده و سپس بازداشت شد.
به گزارش روزنامه شرق، او که به خاطر جراحت زانو در بیمارستان بود به زندان اوین منتقل شده است.
همچنین یکی از افرادی که پیگیر وضعیت مریم شریعتمداری بوده به روزنامه شرق گفته است که «میترا جمشیدزاده، مادر مریم» در اعتراض به بازداشت دخترش به کلانتری وزرا مراجعه و به روند موجود اعتراض کرده است که همین امر باعث بازداشت موقت او شد.
در نهایت، ماموران مادر مریم را آزاد میکنند اما ظاهرا او به نشانه اعتراض در کلانتری باقی میماند. با این حال، روشن نیست که آیا مریم شریعتمداری هم اکنون در کدام زندان به سر میبرد یا آزاد شده است. به گفته دوستان مریم، او پس از بازداشت و بخیهزدن زانویش در بیمارستان، مجددا به زندان منتقل شده و آنتیبیوتیک کافی به او نرسیده است.
عبدالله رمضانزاده، از فعالان سياسي اصلاحطلب، نیز در حساب توييتر خود در اعتراض به اين رفتار پليس نوشت: «چه کسی و به استناد کدام ماده قانونی به پليس اجازه پرتکردن آن خانم را داده است»؟
پلیس تهران در واکنش به ویدئوی منتشر شده از برخورد ماموران نیروی انتظامی با دختران معترض به حجاب اجباری، اعلام کرده است ظاهر شدن دختران بدون حجاب در انظار عمومی «مشمول قانون تعزیرات است و بین یک تا ۱۰ سال حبس دارد».
- شاپرک شجریزاده و نرگس حسینی
شاپرک شجریزاده، دیگر دختر خیابان انقلاب است که پنجشنبه گذشته بازداشت شد و نسرين ستوده وکالت او را برعهده گرفت.
ستوده به روزنامه «شرق» گفته است که شاپرک شجریزاده ظاهرا ابتدا به وزرا انتقال یافته و سپس به زندان قرچک منتقل شده است.
ستوده که وکالت نرگس حسينی، دومين دختر خيابان انقلاب را نیز برعهده دارد، درباره اتهاماتی که نرگس روز شنبه ۵ اسفند در دادگاه با آنها مواجه است، گفت: «نرگس حسينی با سه اتهام ظاهر شدن بدون حجاب شرعی در معابر، تظاهر به عمل حرام و تشويق به فساد، امروز در دادگاه قضایی ارشاد محاکمه میشود».