ایران: گزارش درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی را به کشورهای دخیل در تحقیقات ارسال کردیم؛ اوکراین: گزارشی دریافت نکردیم
در حالی که سازمان هواپیمایی ایران بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که پیشنویس گزارش نهایی انهدام هواپیمای اوکراینی را برای کشورهایی که در تحقیقات مشارکت داشتهاند، ارسال کرده است، کییف اعلام کرد هنوز گزارشی دریافت نکرده است.
این سازمان روز چهارشنبه سوم دیماه و در آستانه سالگرد این حادثه اعلام کرد این کشورها دو ماه فرصت دارند تا نظرات خود را به سازمان هواپیمایی ایران ارائه دهند و پس از آن گزارش نهایی منتشر میشود.
براساس این گزارش، عصر روز دوشنبه یکم دیماه جلسه ویدیوکنفرانس بین گروه بررسی سانحه سازمان هواپیمایی کشوری و نمایندگان کشورهای مرتبط با این واقعه برگزار شد.
آمریکا به عنوان طراح و سازنده هواپیما، اوکراین به عنوان کشور محل ثبت و بهرهبرداری هواپیما، فرانسه به عنوان کشوری که در بررسی این انهدام کمکهای فنی ارائه داده بود و همچنین کارشناسانی از کشورهای کانادا، سوئد، انگلستان و آلمان که اتباع آنها در سرنگونی هواپیما جان باختهاند و نمایندگان سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) در این جلسه حضور داشتند.
سازمان هواپیمایی کشوری ایران توضیحی درباره جزئیات این جلسه نداده است.
اوکراین: گزارشی از ایران نگرفتهایم
چند ساعت پس از اعلام سازمان هواپیمایی ایران مبنی بر ارسال پیشنویس گزارش نهایی انهدام هواپیمای اوکراینی، یوگنی ینین معاون وزیر خارجه اوکراین این خبر را تکذیب کرد.
ینین روز چهارشنبه در مصاحبه با یک شبکه رادیویی در اوکراین، با اشاره به ضمیمه سیزده کنوانسیون شیکاگو گفت به تازگی با رییس دفتر ملی تحقیقات سوانح هوایی اوکراین گفتوگو کرده و «او به هیچ وجه تایید نکرد» که گزارشی از طرف ایران دریافت شده باشد.
براساس ضمیمه سیزده کنوانسیون شیکاگو، ایران ملزم است که از همان ابتدای تحقیقات درباره سرنگونی هواپیما، گزارش آن را با کشورهای دخیل در این پرونده به اشتراک بگذارد. پس از آن، طرف اوکراینی نظرات خود را درباره این گزارش به ایران ارائه میکند.
معاون وزیر خارجه اوکراین ادامه داد: «مشکل این است که ما بارها از ایران شنیدهایم که گزارش آماده و ترجمه آن در حال اتمام است. باور کنید که طی دو ماه گذشته من هر هفته این حرفها را شنیدهام.»
او تاکید کرد که اکنون میتواند «فقدان هرگونه سند منتقل شده به طرف اوکراینی» را اعلام کند.
این مقام دولت اوکراین اضافه کرد براساس کنوانسیون شیکاگو اگر تحقیقات فنی تا یک سال پس از حادثه آماده نشده باشد، دولت ایران ملزم است که گزارش موقت خود را منتشر کند.
او با این حال گفت که گزارش موقت «در ذات خود بیارزش و نامعتبر است»، زیرا گزارش نهایی تحقیقات فنی، سندی نهایی است که براساس آن تحقیقات کیفری و تعیین میزان غرامت انجام میشود.
ینین بار دیگر خواستار انجام تحقیقات مستقل و عینی درباره انهدام هواپیمای اوکراین شد.
هفته گذشته دولت کانادا در گزارش جدید خود اعلام کرده بود که حکومت ایران تحقیق درباره منهدم کردن این هواپیمای مسافربری را به درستی انجام نمیدهد و بسیاری از سوالات بیپاسخ مانده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت حسن روحانی، روز سهشنبه دوم دیماه این موضع را «زیادهخواهانه» خواند و گفت: «به دولت كانادا توصيه میكنیم كه بدون دخالت در امور داخلی كشورمان، روند همكاریهای دو جانبه ايران و اوكراين، به عنوان دو دولت ذیربط، را مختل نكند.»
پیشتر، گوندوز مامدوف، معاون دادستان کل اوکراین و سرپرست هیات مذاکرهکننده با ایران درباره انهدام هواپیمای اوکراینی، نیز اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی با ارائه ندادن اسناد و اطلاعات درباره این فاجعه و همچنین پاسخ ندادن به درخواستهای همکاری، روند تحقیقات در این زمینه را به تاخیر میاندازد.
در آستانه سالگرد این حادثه انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ در بیانیهای اعلام کردند که جمهوری اسلامی در تلاش است مراسم سالگرد را تصاحب و آن را حکومتی کند.
در جریان حضور اعتراضی روز دوشنبه ۲۴ آذرماه، خانوادههای کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی در دادسرای نظامی، پدر مریم ملک یکی از قربانیان این پرواز، در سخنانی با تاکید بر اینکه امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی «جنایتکارند»، خواهان برکناری و محاکمه همه عاملان شلیک به پرواز ۷۵۲ شده بود.
هواپیمای مسافربری اوکراینی بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ۹۸ چند دقیقه پس از برخاستن از فرودگاه تهران هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران پس از چند روز پنهانکاری و ارائه اطلاعات نادرست، سرانجام با فشارهای خارجی، مسئولیت این حمله را برعهده گرفتند، اما عامل این فاجعه را «خطای انسانی» اعلام کردند.