با ادامه شیوع تند و تیز کرونا؛ وزیر بهداشت در نامهای خواهان بازگشت محدودیتها به خوزستان شد
سعید نمکی، وزیر بهداشت، شامگاه شنبه، خبر داد که به دلیل روند پرشتاب شیوع و ابتلا به کرونا در استان خوزستان، در نامهای به وزیر کشور خواهان صدور دستور اعمال محدودیتهای تازه و بیشتر در این استان شده است.
وزیر بهداشت شامگاه شنبه بیستم اردیبهشت ماه، گفت: «پس از صحبت با رییس دانشگاه علوم پزشکی خوزستان و به دلیل تند و تیز شدن شیوع و ابتلا به کرونا در این استان، نامهای به وزیر کشور نوشتم تا محدودیتهای جدید و بیشتری در خوزستان اعمال شود.»
این تصمیم درحالی گرفته شد که تمام مقامهای دانشگاه علوم پزشکی و بهداشت و همچنین استاندار خوزستان نسبت به روند پرشتاب افزایش ابتلا به کرونا در خوزستان هشدار دادهاند و حتی چهار روز قبل محمد علوی، معاون دانشگاه علوم پزشکی، گفت: «میزان شیوع و ابتلا به کرونا در خوزستان از حد انتظار ما فراتر رفته است» و رییس بیمارستان رازی، مرکز اصلی بستری بیماران کرونا در شهر اهواز، وضعیت را «وخیم» توصیف کرده است.
از چهار هفته قبل و پس از آغاز دستور ستاد ملی مدیریت کرونا به ریاست حسن روحانی مبنی بر بازگشایی ادارات و واحدهای صنفی استانها تحت عنوان فاصلهگذاری هوشمند، روند شیوع، ابتلا به کرونا و مرگ و میر بر اثر آن در بسیاری از استانها بار دیگر اوج گرفته است این وضعیت در استان خوزستان به نسبت تمام استانهای دیگر بیشتر بوده است.
ساعاتی قبل از اعلام وزیر بهداشت درباره بازگشت محدودیتها به خوزستان، معاون او ایرج حریرچی، نیز درباره وضعیت شیوع کرونا در استان خوزستان ابراز نگرانی کرده و با اشاره به روند افزایشی بیماری در برخی استانها خواستار آمادگی برای بازگشت شیوع این ویروس شد.
حریرچی طی یک نشست خبری درباره خوزستان گفت: «ما نگران وضعیت بیماری در این استان هستیم و از مردم درخواست میکنیم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی جدی باشند.» او همچنین «حاشیهنشینی در شهر اهواز» به عنوان یکی از دلایل افزایش کرونا در خوزستان اشاره کرد.
فرهاد ابولنژادیان، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، نیز پیشتر در روز پنجشنبه هجدهم اردیبهشت، با تاکید بر روند افزایشی موارد ابتلا به ویروس کرونا در خوزستان، ، به «اعلام ۱۰ شهر سفید در خوزستان و برگزاری نماز جماعت در شهرهای سفید» اعتراض کرده و گفته بود که «۱۰ شهر در خوزستان به عنوان شهر سفید اعلام شدند» اما «ما مستندات را ارائه و عنوان کردیم تعداد بیماران بستری با تعریفی که اعلام شده همخوانی ندارد».
استان خوزستان از ابتدای اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران به دلیل اینکه بخش بزرگی از منابع و تولید نفت و کارخانههای پتروشیمی ایران در آن قرار دارد و همچنین به دلیل آنکه یکی از مراکز اصلی واردات کالاهای اساسی ایران در آن قرار گرفته محدودیتهای شدیدی را برای جلوگیری از شیوع کرونا اعمال کرد.
در روزهای پایانی اسفند ماه که تصمیم استاندار گیلان و مازندران برای بستن ورودیهای این دو استان با دستور مستقیم و علنی حسن روحانی لغو شد، همزمان محدودیتها تردد شهری و بین شهری و محدودیت ورود به خوزستان اجرا میشد. مجموعه این اقدامات سبب روند کند شیوع کرونا تا قبل از آغاز بازگشایی استانها در ۲۳ فروردین ماه شده بود.
پس از بازگشایی ادارات و اصناف به دستور روحانی، اما روند افزایشی و پرشتاب ابتلا به کرونا در استان خوزستان اوج گرفت و طی ده روز گذشته با وجود انجام تستهای محدود از بیماران مشکوک به کرونا، روزانه بین ۱۷۰ تا ۱۹۰ بیمار قطعی مبتلا کرونا بر شمار بیماران کرونا در این استان افزوده شده است.
مقامهای دولتی و همچنین مدیران استان خوزستان در سخنان خود «مردم» را به عدم رعایت «فاصلهگذاری هوشمند» متهم کرده و مقصر افزایش ابتلا به کرونا معرفی میکنند، این درحالی است که دولت تاکنون برنامه حمایتی از مردم به غیر پرداخت مبلغ یک میلیون تومان به خانوارها اجرا نکرده است آنهم درحالی که وضعیت فقر و مشکلات معیشتی مردم خوزستان قبل از بحران کرونا نیز هر سال به نسبت سالهای قبل بحرانیتر شده و حتی در مورد کارگران رسمی کارخانههای طی دو سال گذشته خوزستان در صدر عدم پرداخت حقوق کارگران و در نتیجه اعتراضات کارگری قرار داشته است.
یک هفته قبل، در پانزدهم اردیبهشت ماه، شورای تامین خوزستان به مردم اهواز و چند شهر خوزستان سه روز فرصت داد تا برای جلوگیری از قرنطینه دستورالعملهای بهداشتی را اجرا کنند. هرچند با گذشت ضربالاجل تعیین شده نیز برنامهای برای مهار کرونا اعلام و اجرا نشد.
در اهواز مقامهای دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اعلام کردهاند که با پر شدن ظرفیت بیمارستانهای رازی و طالقانی، سه بیمارستان دیگر، میلاد، امیرالمومنین و سینا را برای پذیرش بیماران مبتلا به کرونا آماده کردهاند.
همزمان با سخنان وزیر بهداشت مبنی بر نوشتن نامه برای بازگشت محدودیتها به خوزستان، رضا نجاتی سخنگوی ستاد مدیریت کرونا در خوزستان نیز شامگاه شنبه بیستم اردیبهشت از جلسه شورای تامین این استان به منظور بررسی چگونگی بازگشت و اجرای محدودیتها در مناطق مختلف این استان برگزار شد.
رضا نجاتی، سخنگوی ستاد مدیریت کرونا در خوزستان، عصر شنبه بیستم اردیبهشت ماه، گفت که «با توجه به افزایش ابتلا به ویروس کرونا در خوزستان، نشست شورای تامین استان در حال برگزاری و موضوع اعمال محدودیتها در حال بررسی است و نتیجه بررسی موضوع آخر وقت شنبه شب یا صبح یکشنبه به اطلاع مردم خوزستان خواهد رسید.»