بحران آب در سیستان و بلوچستان: مرگ کودکان در هوتکها و رودخانهها افزایش یافته است
کودکان و نوجوانان روستاهای استان سیستان و بلوچستان، نه تنها به دلیل محرومیتها، از تحصیل بازمیمانند و در صورت بیماری، درمان نمیشوند، بلکه اکنون کمبود شدید آب آشامیدنی، موجب از دست رفتن جان آنان شده است.
غرق شدن کودکان و بیتوجهی مسئولان
معینالدین سعیدی، نماینده چابهار، نیکشهر، دشتیاری، کنارک و قصرقند در مجلس شورای اسلامی، به تازگی در جمع ساکنان شهرستان نیکشهر، از جان باختن سه کودک در روزهای اخیر در هوتکها و رودخانههای این مناطق خبر داد و وزارت نیرو را مسئول مستقیم این حوادث دانست.
هوتک یا هوتگ، گودال حفر شده برای ذخیره آب است که بیشتر برای مصرف احشام به کار میرود، اما در سالهای اخیر با بحران کمبود آب در سیستان و بلوچستان، مردم از آب هوتکها برای کاربردهای خانگی و شرب استفاده میکنند.
به تازگی زینب، یک دختر ده ساله روستای جکیگور هنگام شستوشو و تهیه آب، در رودخانه غرق شد.
عبدالقیوم پورغلامی، پدر زینب، به ایلنا گفت: «اگر آب روستای جکیگور روزها قطع نشود و خانوادهها مجبور نباشند برای تهیه آب به رودخانه بروند این بلا سرمان نمیآمد.»
در هودار، یکی دیگر از روستاهای این منطقه نیز دختر خردسال دیگری به نام یسنا هفته گذشته همراه با مادرش برای شستوشوی لباسها به رودخانه رفت و غرق شد.
مولاداد مولا، دهیار هودار گفت: «حوادث غرق شدن کودکان در جنوب استان سیستان و بلوچستان متاسفانه به وفور اتفاق میافتد و همه اینها به دلیل نبود آب لولهکشی در روستاهاست.»
او از این که مقامهای جمهوری اسلامی «کوچکترین واکنشی به مرگ کودکان» این منطقه نشان نمیدهند، انتقاد کرد.
پایینترین شاخص دسترسی به آب در کل کشور
معینالدین سعیدی، یکی از نمایندگان استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد که اکنون فقط ۱۹ درصد مردم حوزه دشتیاری و چابهار، به آب شرب بهداشتی دسترسی دارند و ۸۱ درصد به صورت سقایی آبرسانی میشوند.
در حالی که به گفته این نماینده مجلس، عمده سدهای استان سیستان و بلوچستان در جنوب این استان قرار دارد، اما شاخص دسترسی به آب شرب و بهداشتی در نقطه جنوبی استان سیستان و بلوچستان و مخصوصا در پهنه مکران، «پایینترین شاخص در کل کشور» است.
سعیدی گفت سهمیه در نظر گرفته شده از وزارت نیرو برای هر ساکن این منطقه ۱۵ لیتر است که در عمل ۱۰ لیتر هم داده نمیشود و این ساکنان باید از این مقدار کم آب برای «شرب، استحمام و پختوپز» استفاده کنند.
سلیم کدخدا، فرماندار راسک، نیز گفت شش ماه پیش با مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان برای حل مشکل آب روستای جیکگور نامهنگاری کرده، اما هنوز اقدامی صورت نگرفته است.