برایان هوک: بحرین میزبان یک همایش بینالمللی با موضوع امنیت دریانوری خواهد بود
برایان هوک، رییس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد که طی هفتههای آینده قرار است بحرین میزان یک همایش بینالمللی مشترک با موضوع امنیت و آزادی دریانوردی باشد.
این همایش قرار است با حضور ۶۵ کشور و در سطح وزای خارجه برگزار شود. به نظر میرسد این همایش در ادامه همایش بهمنماه گذشته در ورشو، پایتخت لهستان، با موضوع «صلح و امنیت در خاورمیانه» برنامهریزی شده است. ایران همایش ورشو را که با برنامهریزی مستقیم ایالات متحده برگزار شد؛ توطئهای علیه خود توصیف کرده بود.
تمامی ۶۵ کشوری که در همایش ورشو شرکت داشتند؛ به نشست آتی در بحرین هم دعوت شدهاند. این نشست قرار است با همکاری مشترک ایالات متحده و دولت بحرین برگزار شو؛ اما هنوز تاریخ دقیقی برای آن اعلام نشده است.
برنامهریزی برای برگزاری نشست امنیت دریایی بحرین، پس از تشدید تنشها در منطقه و حمله به چند نفتکش در آبهای دریای عمان و خلیج فارس انجام میشود.
در پی تشدید تنشها در منطقه، مقامهای آمریکایی اعلام کرده بودند که قصد دارند با همکاری متحدان خود، یک ائتلاف نظامی به منظور حفظ «امنیت و آزادی دریانوردی» در منطقه تشکیل دهد.
جوزف دانفورد، رییس ستاد فرماندهی مشترک ارتش آمریکا، پیشتر اعلام کرده بود که ایالات متحده در حال رایزنی با شماری از کشورها است تا آزادی رفتوآمدهای دریایی در تنگه هرمز و تنگه بابالمندب تضمین شود.
برآورد میشود در حدود یکپنجم صادرات نفت جهان از تنگه هرمز میگذرد. بخش شمالی این آبراه بینالمللی در اختیار ایران است. مقامهای نظامی و غیرنظامی ایران بارها تهدید کردهاند که در واکنش به فشارهای اقتصادی یا تحریم کامل نفت، ممکن است با بستن تنگه هرمز جلوی صادرات نفت از این آبراه استراتژیک را بگیرند.
تنگه بابالمندب، در جنوب دریای سرخ، در مجاورت سواحل یمن، نیز اهمیت استراتژیک زیادی برخوردار است. تخمین زده میشود روزانه نزدیک به چهار میلیون بشکه نفت از طریق گذر از این آبراه بینالمللی به اروپا، آسیا و ایالات متحده حمل میشود.
جنگ داخلی یمن و توان نظامی نیروهای حوثی، که از حمایت ایران برخوردار هستند؛ مسئله امنیت دریانوری و آزادی کشتیرانی تجاری در تنگه بابالمندب را، به مانند تنگه هرمز، برجسته کرده است.