برنامه همکاریهای جامع ۲۵ساله؛ دعوت از چین برای ورود همه جانبه به ایران در برابر خرید نفت
نسخهای از سند ارسالی به ایراناینترنشنال حاوی «برنامه همکاریهای جامع ۲۵ساله ایران و چین» نشان میدهد که مقامهای جمهوری اسلامی در ازای خرید نفت خام ایران از سوی چین، از این کشور برای حضور در تمام بخشها از جمله صنعت، اقتصاد، بهداشت و درمان، ارتباطات، کشاورزی، امنیتی و نظامی، مالی، اعتباری و تجاری، نفت و انرژی ایران دعوت کردهاند.
این سند ۱۸ صفحهای با عنوان «ویرایش نهایی برنامه همکاریهای جامع ۲۵ساله ایران و چین» از سوی «دبیرخانه سازوکار عالی مشارکت جامع و راهبردی ایران و چین» در خرداد ۱۳۹۹ تدوین شده و شامل «برنامه همکاریهای جامع فیمابین جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران» در چهار صفحه و سه ضمیمه شامل «اهداف اساسی»، «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع و راهبردی» و «اقدامات اجرایی» است.
در بخش اول این سند تاکید شده که هدف از آن، سوق دادن مشارکت راهبردی جامع چین و ایران مبتنی بر رویکرد برد-برد در زمینه دو جانبه، منطقهای و بینالمللی است و دو طرف در مقابل فشارهای طرف سوم، از آن حفاظت خواهند کرد.
در بخش «اهداف اساسی» چین به عنوان «خریدار ثابت نفت خام ایران» معرفی شده و آمده است: «با تلاش دو طرف چین به عنوان یک وارد کننده ثابت نفت خام ایران خواهد بود و امیدوار است که ایران به نگرانیهای چین درباره بازگشت سرمایهگذاری در بخش نفت ایران توجه کند. طرف چینی نیز متقابلا به استفاده بهینه از منابع مالی به دست آمده از فروش نفت به چین توجه نماید.»
بخش دیگری از اهداف اساسی این سند «ارتقا همکاری بانکی، تامین مالی و بیمهای» و «توسعه سرمایهگذاری در حوزههای مختلف اعم از نفت، پتروشیمی، صنایع سنگین، کشاورزی، سلامت، برق، شبکههای هوشمند و دانشبنیان و نوین مانند ارتباطات، خدمات و گردشگری» میان ایران و چین عنوان شده است.
توسعه همکاریها در زمینه انتقال و توسعه فناوریهای نوین اعم از «انرژیهای پاک، انرژیهای تجدید پذیر، احداث نیروگاه، فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی، بخش سلامت، کشاورزی و غیره» و همچنین اجرای پروژههایی در بخش معدن و «عملیاتی نمودن ظرفیتهای دو کشور در جهت اجرای پروژههای کلان صنعتی و معدنی» از دیگر «اهداف اساسی» است که در برنامه جامعه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بر آن تاکیده شده است.
در این برنامه بر «همکاری و احداث شهرهای جدید در ایران» و «مشارکت در زمینههای زیر ساختی دریایی و بندری اعم از ساخت سازههای دریایی، شناورها، توسعه بنادر و تجهیزات و تاسیسات مرتبط با آن» و«همکاری در ایجاد مراکز صنعتیمحور، فناوریمحور، خدماتیمحور در بنادر و جزایر منتخب» برای صادرات به کشورهای منطقه، به عنوان بخش دیگری از «اهداف اساسی» تاکید شده است.
در بخش انرژی «بحث در مورد همکاری پروژههای انرژی ایران» و «تشویق سرمایهگذاری در نیروگاههای برق»، و در بخش نظامی و امنیتی از «توسعه همکاریهای نظامی، دفاعی و امنیتی در حوزههای آموزشی و پژوهشی، صنایع دفاعی، تعامل در موضوعات راهبردی» و همچنین «تعمیق مشارکت راهبردی در حوزه همکاریهای سیاسی، منطقهای و بینالمللی» به عنوان دیگر اهداف اساسی یاد شده است.
عناوین اصلی: دعوت از چین برای حضور همه جانبه در ایران
بخش «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» ایران و چین در سند ارسالی به ایراناینترنشنال نیز حاوی فهرستی از محورهایی چون تضمین خرید نفت ایران از سوی چین در قبال حضور این کشور در ایران از توسعه بنادر و جزایر تا همکاری در ساخت پیامرسانهای اجتماعی و تامین تجهیزات نظامی و پیشبرد صنایع نظامی را شامل میشود.
با این حال یکی از مهمترین سرفصلها در این بخش تعهد طرفین به «تامین امنیت بلند مدت انرژی»، تعهد ایران به «تامین انرژی مورد نیاز چین» و در مقابل الزام چین به «تلاش برای مکانیزم واردات پایدار نفت خام از ایران» است.
علی آقامحمدی، رییس گروه اقتصادی دفتر علی خامنهای، هفته گذشته در یک برنامه تلویزیونی گفت که یکی از اهداف جمهوری اسلامی از سند همکاری ۲۵ ساله با چین این است که فروش روزانه هشت میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت ایران در سالهای آینده را تضمین کند.
او گفت که ظرفیت تولید و عرضه نفت عربستان سعودی درحال حاضر نزدیک ۱۱ میلیون بشکه است و روسیه و آمریکا نیز هر یک حدود ۱۰ میلیون بشکه تولید دارند و اگر جمهوری اسلامی بتواند چین را به عنوان مشتری ثابت نفت از دست بدهد در عمل از بازار جهانی نفت حذف خواهد شد.
در بخش دیگری از این سند از مشارکت چین در «توسعه بندر جاسک، مشارکت در تاسیس یک شهر صنعتی، مشارکت در ساخت پالایشگاه، صنایع پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم و ساخت شهرکهای گردشگری» در «سواحل مکران» واقع در کناره دریای عمان تحت «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» ایران و چین یاد شده است.
از بنادر چابهار و کاسپین نیز در این سند به عنوان بنادری نام برده شده که چین میتواند در توسعه آنها مشارکت کند.
علاوه بر این، از چین خواسته شده تا در زمینه فناوری و ارتباطات از جمله تعریف پروژههای مشترک در زمینه موتور جستجو، پست الکترونیک، پیامرسانهای اجتماعی، مسیریاب، سرورها، ذخیره اطلاعات، تلفن همراه، تبلت و لپ تاپ با ایران مشارکت کند.
«همکاری دفاعی، نظامی و امنیتی» یکی دیگر از «عناوین اصلی برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» ایران و چین است. این بخش از مواردی چون «اجرای رزمایشهای مشترک دریایی، زمینی و هوایی به صورت برنامه ریزی» شده تا «برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاریهای صنایع دفاع ملی و گفتوگوهای همکاریهای دو جانبه تجاری و صنعتی نظامی» را شامل میشود.
همچنین عنوان شده که ایران و چین به «گسترش همکاریهای آموزشی و پژوهشی میان سازمانهای نظامی، دفاعی و امنیتی، تبادل تجربیات از جمله در زمینه نبرد نامتقارن، مقابله با تروریسم، جرایم فراملی، قاچاق انسان و قاچاق مواد مخدر» اقدام خواهند کرد و «همکاری در حوزه فناوری و صنعت دفاعی» را با تاکید بر «اجرای پروژههای سرمایهگذاری، طراحی، توسعه و تولید مشترک و تامین تجهیزات» گسترش خواهند داد.
در بخش همکاریهای منطقهای «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» از چین خواسته شده تا در «تولید و انتقال برق بین ایران و کشورهای همسایه» مشارکت کند.
خواسته ایران در این بخش شامل همکاری چین «در ایجاد نیروگاههای مقیاس کوچک و زودبازده برای ایران و منطقه»، «سرمایه گذاری مشترک برای ساخت نیروگاه و خطوط انتقال برق در پاکستان، افغانستان، عراق و سوریه» است.
در مقابل ایران متعهد به تامین گاز برای پاکستان و چین با استفاده از کریدور اقتصادی چین و پاکستان شده است.
ایران در حال حاضر برای دور زدن تنگه هرمز در حال ساخت خط انتقال نفت خام گوره به جاسک است با این حال در این سند «انتقال منابع انرژی شامل نفت و گاز از غرب به شرق ایران» به عنوان یکی از سرفصلهای همکاری چین و ایران ذکر شده است.
اقدامات اجرایی؛ در جست و جوی سازوکاری برای تبادل پول و کالا
در بخش «اقدامات اجرایی» آمده است که ایران و چین در «شرایط مناسب» به اقداماتی در جهت اجرای «برنامه ۲۵ ساله» دست خواهند زد. در این سند توضیح درباره «شرایط مناسب» ذکر نشده اما آمده که در شرایط مناسب باید «عرضه پایداران نفت خام به چین» انجام شود.
«انعقاد قرارداد همکاری در پروژههای بالادستی و پایین دستی در صنعت نفت ایران با شرکتهای توانمند چینی»، «مشارکت در ساخت و تجهیز مخازن ذخیرهسازی نفت و فراوردههای نفتی در ایران، چین یا سایر نقاط جهان» و «مشارکت در احداث، توسعه ظرفیت خطوط انتقال انرژی ایران از جمله خطوط لوله نفت، گاز، فراوردههای نفتی و شبکه برق» از جمله دیگر اقدامات اجرایی است که دو طرف به آن متعهد شدهاند.
علاوه بر اینها، ایران متعهد شده که «صادرات محصولات پتروشیمی» خود به چین را افزایش دهد.
در مورد ساخت پالایشگاه، براساس این سند چین پالایشگاههای کوچکی در ایران خواهد ساخت و پالایشگاههای مبتنی بر خصوصیات نفت ایران در خود چین با مشارکت ایران ساخته میشود.
یکی از موارد اصلی در بخش اقدامات اجرایی سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین، توسعه همکاری «مالی، بانکی و بیمهای» است، بخشی که ایران در جریان تحریمهای چند ساله سازمان ملل و اکنون در قبال تحریمهای آمریکا، به شدت از این بخش تحت فشار قرار گرفته است.
در این بخش بر «گسترش همکاریهای مالی، بانکی و بیمهای ایران و چین در چارچوب اصول بازار و قوانین دو کشور» تاکید شده است در عوض ایران متعهد شده که سرمایهگذاری طرف چینی در پروژههای مناطق ویژه و آزاد تجاریصنعتی را تسهیل کند.
گفت و گو درباره امکان تعمیق همکاریهای تامین ملی بین دو کشور به منظور حمایت از تجارت دو جانبه، توافقات سوآپی پولی، ایجاد صندوق سرمایهگذاری مشترک ایران و چین، استفاده از منابع مختلف از جمله صندوق جاده ابریشم نیز در سند به زمانی موکول شده که «شرایط مهیا» شود.
در بخشی «اقدامات اجرایی» سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بر «ایجاد یک شرکت تجاری مشترک به منظور تسهیل تجارت کالا بین فعالان تجاری دو کشور» تاکید شده است.
در این بخش توضیحی درباره جزییات یا سازوکار این «شرکت تجاری مشترک» ارائه نشده اما به طور ضمنی تصویر سازوکاری برای مبادله کالا در برای نفت یا تجارت کالا در برابر کالا را تداعی میکند.
دامنه آنچه در این سند به عنوان همکاریهای دو کشور فهرست شده ابعاد گستردهتر از همکاریهای بهداشتی و درمانی، تا همکاری رسانهای، مبادله دانشجو، محیط زیست، گردشگری، فناوریهای نوین تا ساخت حشرهکش، ساخت کود و تولید انرژی از زباله و پروژههای مشترک در صنایع هوایی را در بر میگیرد که مشخص نیست تا چه حد و در چه بازهای از زمان قابلیت اجرایی خواهد یافت.