![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/wkhryn_2.jpg?itok=oF1a4Hgg)
به پایان رسیدن بازخوانی جعبههای سیاه هواپیمای اوکراینی؛ مخالفت خانواده جانباختگان با انتشار نتایج از سوی ایران
دفتر تحقیقات و بررسی ایمنی هوایی فرانسه (بیئیای) در توییتی خبر داد که کار بازخوانی و تحلیل دادههای جعبههای سیاه هواپیمای ساقط شده اوکراینی پس از چهار روز به پایان رسید.
این دفتر که استخراج این دادهها را برعهده داشت روز پنجشنبه دوم مرداد همچنین به ایراناینترنشنال گفت تعیین زمان و چگونگی انتشار نتایج این تحقیقات براساس قوانین بینالمللی هوانوردی با ایران است.
خانوادههای جانباختگان این هواپیما خواستار حضور در روند تحقیقات جعبه سیاه این هواپیما شده بودند و با اینکه ایران هدایت تحقیقات را به عهده داشته باشد، مخالفند.
این خانوادهها تاکید کرده بودند که قوانین بینالمللی مبنی بر دادن نقش رهبری تحقیقات به حکومت جمهوری اسلامی که خود مسبب شلیک به این هواپیما بوده، عادلانه نیست.
انجمن خانواده جانباختگان هواپیمای اوکراین روز پنجشنبه در حساب توییتر این انجمن در مخالفت با این موضوع با اشاره به قانونی که بر اساس آن کشور محل سقوط هواپیما تحقیقات را بر عهده دارد، نوشتند این قانون این موضوع را در نظر نگرفته که حکومت کشور محل رخ دادن حادثه میتواند خود «مجرم» باشد.
در توییت آنها آمده است: «این (قانون) هیچوقت این واقعیت را در نظر نگرفته که در یک دیکتاتوری جان افراد آخرین موضوعی است که مورد تامل قرار میگیرد و در صورت لزوم میتواند قربانی «دلایل سیاسی» شود.»
پیشتر، کتی فاکس، مدیر دفتر ملی ایمنی حمل و نقل کانادا، در مصاحبه با ایران اینترنشنال گفته بود که طبق قوانین سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی، ایران اختیار کامل برای هدایت تحقیقات و انتشار نتایج بازخوانی جعبه سیاه را به عهده دارد.
فاکس با اشاره به درخواست گروهی از خانوادههای جانباختگان این هواپیما برای حضور در روند تحقیقات گفته بود که « اگر کانادا هم هدایت تحقیقات را بر عهده داشت باز هم خانوادهها حق حضور در آن را نداشتند چون افراد زیاندیده نباید در روند بررسی شرکت کنند.»
فاکس گفته بود سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی اختیارات بیشتری برای تحت فشار گذاشتن ایران دارد تا یک تحقیقات مستقل را پیش ببرد.
در روند بررسی و تحلیل دادههای جعبههای سیاه هواپیمای اوکراین در پاریس که از روز دوشنبه آغاز شده بود، علاوه بر نمایندگان ایران و فرانسه، اوکراین، بوئینگ و دفتر ملی امنیت پرواز آمریکا مستقیما حضور داشتند.
نمایندگان دیگر کشورهای درگیر تحقیقات ساقط شدن این هواپیما از جمله کانادا، بریتانیا و سوئد غیر مستقیم در جریان این بررسیها قرار میگیرند.
پیشتر دیمیتری کولبا وزیر خارجه اوکراین گفته بود که کشورش گزارشهای اولیه ایران مبنی بر خطای انسانی در شلیک به هواپیمای مسافربری را نمی پذیرد و پنج خواسته کشورش از ایران در زمینه تحقیقات پرونده را اعلام کرد.
در همین حال ایران اعلام کرده که روزهای هشتم و نهم خرداد هیاتی برای مذاکره با اوکراین به کییف سفر می کند.