تداوم حریق در جنگلهای زاگرس؛ مقامها میگویند آتشسوزی عمدی بوده
همزمان با گسترش آتش در جنگلهای زاگرس، مقامهای محلی از «عمدی» بودن آتشسوزیها خبر میدهند. مقامهای خوزستان میگویند آتشسوزی منطقه خائیز به دلیل اختلاف بین دو نفر ایجاد شده است.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان، روز یکشنبه ۱۱ خردادماه در جلسه ستاد مدیریت بحران استان گفت: «عمده آتشسوزیهای اخیر عمدی بوده است. عوامل انسانی و برخی دعواها و بیاحتیاطیها از سوی مالکان باغها در این آتشسوزیها دخیل بوده است.»
او اشاره کرد که قرار است دادستانی برای برخورد با این افراد اطلاعیهای صادر کند.
همزمان کوروش کیانی، مدیرکل منابع طبیعی این استان، اشاره کرد: «آتشسوزی در خائیز بهبهان به دلیل اختلاف بین دو نفر رخ داده است. دو نفر اختلاف داشتند، آتش را ایجاد کردند و آتش به جنگل سرایت کرده است.»
کیانی از شناسایی و تحت تعقیب بودن این دو نفر خبر داد.
آخرین گزارشهای محلی از استان کهگیلویه و بویر احمد حاکی است آتشسوزی در منطقه حفاظتشده خائیز و منطقه دیل گچساران همچنان ادامه دارد.
با گذشت ۱۰ روز از زمان آغاز آتشسوزیهای گسترده اخیر در جنگلهای زاگرس در غرب و جنوب ایران، گزارشها همچنان حاکی از ناموفق بودن تلاشها در مهار آتش و اتلاف بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی است.
در استان ایلام فرمانده انتظامی شهرستان ایوان از سوختن ۳۳ هکتار از مزارع، مراتع و باغات میوه خبر میدهد. علیرضا اتابک، فرماندار کهگیلویه، از شروع دوباره آتشسوزی در منطقه حفاظتشده دهدشت که روز شنبه اخباری از مهار آن منتشر شده بود، خبر داده است.
از سوی دیگر، آتشسوزیهای جنگلهای گچساران که هفته گذشته گزارش شده بود نیز همچنان ادامه دارد. در بوشهر، آتشسوزیهایی که از ۷ خردادماه در مراتع کوه سیاه دشتستان شروع شد، به دستکم یکهزار و ۱۰۰ هکتار که دارای گونههای مرتعی و بوتهای بودهاند خسارت وارد کرده است.
در استان خوزستان مسئولان منابع طبیعی از شعلهور شدن دوباره آتش در ارتفاعات کوه ادیو در اندیکا پس از مهار خبر دادهاند
ناهماهنگی دستگاههای اجرایی و نظامی
گسترش آتشسوزیها در غرب و جنوب کشور در شرایطی ادامه دارد که سازمانهای حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی درباره «نبود امکانات» هشدار میدهند.
کیامرث حاجیزاده، مدیر کل مدیریت بحران خوزستان، میگوید پس از آتشسوزیهای اخیر «بیش از ۲۰۰ تماس با تهران» صورت گرفت تا بالگرد آبپاش به منطقه اعزام شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویر احمد هم از «کمبود نیروی انسانی و لجستیکی» خبر میدهد.
شماری از فعالان حامی محیط زیست در رسانههای اجتماعی تصاویری از سوختن گونههای گیاهی و جانوری در جنگلها و مناطق حفاظتشده منتشر و نسبت به تاخیر در کنترل آتش و ارسال نشدن تجهیزات کافی انتقاد کردهاند.
محمد موحد، نماینده کهگیلویه و بهمئی، گفته است: «متاسفانه امکاناتی که دولت باید برای مهار این آتشسوزی بسیج میکرد اختصاص نیافت.»
اوافزود: «اگر در همان مرحله اول چند هلیکوپتر آبپاش در منطقه حضور مییافتند، به راحتی آتش مهار میشد و جلوی توسعه آن گرفته میشد.»
در حالی که طی روزهای گذشته خبرهای متناقضی از اعزام بالگردهای آبپاش به منطقه منتشر شد؛ مقامهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان جنگلها از وجود بدهی ۳۰ میلیارد تومانی به عنوان دلیل عدم اعزام بالگردهای آبپاش خبر میدهند.
سازمان برنامه و بودجه کشور تنها ۱۵ میلیارد تومان برای این مساله اختصاص داده است.
هشدار در شمال و شمال غربی کشور
همزمان با اختلافنظر میان دستگاههای اجرایی و نظامی برای اعزام بالگرد و تجهیزات مهار آتش در جنوب و غرب کشور، مسئولان منابع طبیعی و محیط زیست در استانهای شمالی و شمال غربی درباره خطر آتشسوزی هشدار میدهند.
کمبود امکانات در استان مازندران نیز موجب نگرانی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی این استان میگوید «هیچ امکاناتی نداریم» و امکانات موجود «در حد بیل و آتشبر» است.
مقامهای ایران تایید میکنند سالانه نزدیک به ۱۵ هزار هکتار از جنگلهای کشور طعمه آتش میشود.