ترامپ قطعنامه کنگره درباره محدودیت اختیارات رییس جمهوری آمریکا در اقدام نظامی علیه ایران را وتو کرد
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه قطعنامه کنگره در مورد محدود کردن اختیارات رییس جمهوری آمریکا در اقدام مستقیم نظامی علیه ایران را وتو کرد.
سنای آمریکا پنجشنبه ۲۴ بهمن ماه و پس از جلسهای چند ساعته قطعنامه غیر الزامآور کاهش اختیارات دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، برای اقدام نظامی علیه ایران را تصویب کرده بود.
سنای آمریکا این قطعنامه را با ۵۵ رای موافق در مقابل ۴۵ رای مخالف، به منظور محدود کردن اختیارات رییس جمهوری ایالات متحده برای اقدام نظامی و جنگ علیه ایران تصویب کرده بود. براساس این قطعنامه، رییس جمهوری آمریکا حق جنگ با ایران را بدون مجوز کنگره نداشت.
موافقان این قطعنامه در عمل نمیتوانند وتوی ترامپ را رد کنند چون برای این کار نیازمند رای دو سوم اعضای کنگره هستند اما نه در سنا و نه در مجلس نمایندگان از چنین اکثریتی برخوردار نیستند.
دونالد ترامپ روز چهارشنبه شانزدهم اردیبهشت طی بیانیهای ضمن وتوی این قطعنامه، تاکید کرد که محدود کردن اختیارات رییسجمهور در این زمینه «غیرضروری و خطرناک» است چراکه این تصمیم جایگاه ریاستجمهوری را تضعیف کرده و جان شهروندان و نظامیان آمریکایی را به خطر میاندازد.
رییسجمهوری آمریکا هدف از حمله به قاسم سلیمانی را «حفاظت از پرسنل نظامی آمریکا، جلوگیری از ایران در انجام یا حمایت از حملات علیه نیروها و منافع آمریکا، تضعیف توان ایران و شبهنظامیان تحت حمایت سپاه قدس در انجام حملات و پایان دادن به افزایش استراتژیک حملات و تهدیدات ایران علیه آمریکا و منافع آن عنوان کرد.»
ترامپ یادآوری کرد که یک روز پس از حمله سپاه پاسداران با ۱۶ موشک بالستیک به پایگاه عین الاسد، محل استقرار نیروهای ائتلاف نظامی و آمریکا، که تلفات جانی درپی نداشت، گفته بود که آمریکا حاضر است با هرکس که آمادگی دارد صلح کند، اما دقیقا یک روز بعد کنگره قطعنامه محدودکننده اختیارات رییسجمهوری را صادر کرد.
بیانیه رییسجمهوری اضافه کرد که «هدف ظاهری این قطعنامه این بود که جلوی تشدید خصومتها را بین ایران و آمریکا بگیرد. اما برخلاف پیشبینیهای قطعی بسیاری در مدت این چهار ماه هیچگونه تنشی از این دست صورت نگرفت.»
ترامپ با تاکید بر اینکه دستور حمله علیه قاسم سلیمانی از جایگاه قانونی صادر شده بود، گقت که مجوز سال ۲۰۰۲ اجازه اقدام نظامی را علیه تهدیداتی که در عراق متوجه آمریکا می شود داده است و این روال در دولتهای قبلی آمریکا نیز وجود داشته است.
بیانیه ترامپ با تاکید بر ضرورت حفاظت از امنیت آمریکا و متحدانش علیه تهدیدهای ایران و شبهنظامیان نیابتیاش اضافه کرد که در چنین شرایطی محدود کردن قدرت رییسجمهور در اقدام سریع علیه نیروهای متخاصم قابل قبول نیست.
ترامپ با اشاره به دلایل فوق اعلام کرد که از قطعنامه کنگره در محدود کردن اختیارات ریاستجمهوری در اقدام نظامی علیه ایران حمایت نمیکند و آن را به سنا باز میگرداند.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، در بهمن ماه و یک روز قبل از تصویب قطعنامه محدود کردن اختیارات رییس جمهوری آمریکا در اقدام مستقیم نظامی علیه ایران نیز از اعضای سنا خواسته بود به آن رای ندهند. او با تاکید براینکه «برای امنیت کشور ما بسیار مهم است که سنای ایالات متحده به قطعنامه کاهش اختیارات جنگ با ایران رای ندهد»، در صفحه توییتر خود نوشت: «ما درباره ایران عملکرد بسیار خوبی داریم و الان زمان ضعف نشان دادن نیست.»
رییس جمهوری آمریکا همان روز، ۲۴ بهمن، به حمله ارتش این کشور به قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه پاسداران، نیز اشاره کرد و نوشت: «بخش اعظم آمریکاییها از حمله ما به تروریست سلیمانی حمایت میکنند.»ترامپ همچنین «قطعنامه کاهش اختیارات جنگ با ایران» را سبب بسته شدن دست رییس جمهور و خشنودی حکومت ایران توصیف کرد و نوشت: «اگر دستان من بسته باشد، ایران خشنود میشود. این علامت خیلی بدی میفرستد. دموکراتها این کار [کاهش اختیارات جنگ با ایران] را فقط در تلاش برای برآشفتن حزب جمهوریخواه انجام میدهند. اجازه ندهید این اتفاق بیافتد.»
قطعنامه کاهش اختیارات رییس جمهوری آمریکا برای جنگ با ایران که قطعنامهای غیرالزامآور است و پیش از تصویب در سنا، در نوزدهم دی ماه در مجلس نمایندگان نیز به تصویب رسیده بود و براساس آن اختیارات رییس جمهوری آمریکا در اقدام نظامی احتمالی علیه ایران کاهش یافته و مشروط به اخذ مجوز از کنگره شده بود.
علاوه بر «قطعنامه کاهش اختیارات رییس جمهوری آمریکا برای اقدام نظامی علیه ایران»، اکثریت دموکراتهای مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه دهم بهمن ماه دو طرح دیگر را نیز در این مجلس تصویب کردند که هدف آن کاهش اختیارات رییس جمهوری آمریکا در اقدام نظامی و جنگ احتمالی علیه ایران بود.
در طرح اول که سرانجام با رای اکثریت دموکرات به تصویب مجلس نمایندگان رسید، اختیارات رییس جمهوری آمریکا مبتنی بر مجوز جنگی سال ۲۰۰۲ «برای مقابله با تهدیدات برآمده از عراق» کاهش یافت. این اختیارات بعد از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و به منظور مبارزه با تروریسم به رییس جمهوری آمریکا داده شد و به او اختیار میدهد تا علیه دشمنان ایالات متحده وارد جنگ شوند. طرح دوم نیز استفاده از بودجه نیروهای نظامی فدرال را برای اقدام نظامی احتمالی علیه ایران ممنوع و مشروط به اخذ مجوز کنگره میکند.
کاخ سفید پیش از تصویب این قطعنامه و دو طرح مورد اشاره در کنگره، هشدار داده بود که دونالد ترامپ مصوبات کنگره برای ایجاد محدودیت اختیارات رییس جمهوری آمریکا در استفاده از نیروی نظامی علیه ایران را وتو خواهد کرد.