تشکر ترامپ از ایران پس از تبادل زندانی: میتوانیم به توافق برسیم
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، پس از تبادل دو زندانی میان تهران و واشنگتن، از جمهوری اسلامی ایران تشکر و بار دیگر درباره رسیدن به «یک توافق» میان دو کشور ابراز امیدواری کرد. این لحن ترامپ درباره ایران از سوی رسانهها «کمسابقه» توصیف شده است.
مسعود سلیمانی محقق ایرانی زندانی در آمریکا روز شنبه در سوئیس با ژیو وانگ، آمریکایی بازداشتی در ایران مبادله شد.
ترامپ پس از این تبادل زندانی، در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «من فکر میکنم که این یک تبادل گروگان پایاپای بود.»
او تاکید کرد: «فکر میکنم برای نشان دادن این که ما میتوانیم کاری را انجام دهیم، عالی بود. این میتواند یک پیشدرآمد باشد در مورد آنچه میتوان انجام داد.»
ترامپ کمی قبل از آن در توییتر خود نیز نوشت: «از ایران برای این مذاکره خیلی منصفانه سپاسگزارم. ببینید، ما میتوانیم با یکدیگر به یک توافق برسیم.»
رییس جمهوری آمریکا همچنین با کنایه به باراک اوباما، رییس جمهور پیشین آمریکا در مورد شهروند چینی-آمریکایی آزاد شده، ادامه داد: «در دوران دولت اوباما (با وجود هدیه ۱۵۰ میلیارد دلاری) زندانی شد، [اما] در دولت ترامپ بازگردانده شد.»
او در توییت دیگری تاکید کرد: «ایالات متحده از پا نخواهد نشست تا هنگامی که ما تمام آمریکاییهایی را که به ناحق در ایران و سراسر جهان زندانی شدهاند به خانه نزد عزیزانشان بازنگردانیم.»
پیش از ترامپ، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز در صفحه توییتر خود ضمن استقبال از این تبادل زندانی، اقدام ایران در این زمینه را «سازنده» خواند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم در صفحه توییتر خود نوشت: «خوشحالم که پروفسور مسعود سلیمانی و آقای ژیو وانگ به زودی به خانوادههای خود ملحق خواهند شد. از کسانی که در این امر شریک بودند، مخصوصا دولت سوئیس، بسیار متشکرم.»
پس از حمله به سفارت آمریکا در تهران و قطع روابط سیاسی میان ایران و آمریکا، دولت سوئیس مسئولیت حفاظت از منافع دو کشور در خاک یکدیگر را برعهده دارد.
وانگ، شهروند و محقق آمریکایی است که بیش از دو سال پیش برای مطالعه روی پروژه تحقیقاتی در مورد حکومتداری و دیوانسالاری در دوران قاجار به ایران سفر کرده بود، اما به اتهام جاسوسی از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
یک مقام دولت آمریکا گفت که این محقق در آلمان است و برای یک «اقامت کوتاه» و انجام آزمایشهای پزشکی، حتی اگر ظاهرا سالم باشد، در این کشور میماند.
این مقام آمریکایی تاکید کرد که در این تبادل زندانی «هیچ پول نقدی پرداخت یا تحریمی لغو نشد.»
سلیمانی نیز رییس انجمن هماتولوژی ایران و پژوهشگر سلولهای بنیادی است که با یک ویزای مطالعاتی شش ماهه به مینهسوتا سفر کرده بود و به اتهام نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران در بدو ورود از سوی پلیس فدرال آمریکا بازداشت شد.
پیشتر در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد در نیویورک، محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران اعلام کرده که این کشور آماده است درباره تبادل زندانیان با آمریکا مذاکره کند،
اما در واکنش به این اظهارات، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران، از وزیر خارجه این کشور خواست تا درباره این موضوع اظهارنظر نکند.
آزادی یک شهروند آمریکایی از زندانهای ایران در حالی است که به تازگی خانواده برخی از زندانیان دوتابعیتی و همچنین تعدادی از زندانیان پیشین دوتابعیتی در ایران، در نشست کمیته حقوق بشر سنای آمریکا از دولت این کشور و همچنین جامعه بینالمللی خواستند تا در زمینه آزادی نزدیکانشان در ایران و همچنین آنچه «صنعت گروگانگیری» جمهوری اسلامی ایران خواندند، فشار بیشتری بر تهران وارد کنن