تصویب قطعنامه کشورهای اروپایی درباره ایران در شورای حکام آژانس
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامهای از ایران خواست به ممانعت خود در زمینه دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت مشکوک هستهای پایان دهد و با این آژانس به طور کامل همکاری کند.
خبرگزاری رویترز، روز جمعه ۳۰ خرداد، به نقل از چند دیپلمات حاضر در نشست شورای حکام تصویب این قطعنامه را اعلام کرد. خبرگزاری رسمی دولت ایران، ایرنا، هم خبر تصویب این قطعنامه را تایید کرده است.
پیش از این، بلومبرگ این قطعنامه را نخستین «توبیخ دیپلماتیک» ایران پس از سال ۲۰۱۲ نامیده بود.
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم ایران در آژانس، روز پنجشنبه در سخنان خود در نشست شورای حکام گفته بود که جمهوری اسلامی ایران «قلمرو خود را بر مبنای ادعاهای دشمنان بهروی آژانس باز نمیکند».
او روز جمعه آژانس را به «نادیده گرفتن همکاری های موجود» متهم کرد و تصویب این قطعنامه را «عمیقا مایوسکننده» و «مایه تاسف» خواند.
غریبآبادی همچنین تهدید کرد که تهران «اقدام مقتضی و مناسب» را در واکنش به این قطعنامه اتخاذ خواهد کرد و افزود «مسئولیت و عواقب آن، بر عهده بانیان چنین قطعنامهای خواهد بود».
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین پس از تصویب قطعنامه شورای حکام درباره ایران در توییتی نوشت روسیه و چین به آن رای مخالف دادند. او ادامه داد تهران و آژانس باید «بیدرنگ» مشکل را حل کنند اما معتقد است این قطعنامه میتواند «نتیجه معکوس» داشته باشد.
دفتر نمایندگی چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در واکنش به تصویب قطعنامه شورای حکام درباره ایران ابراز تاسف کرد و گفت که این اقدام اجرای برجام را به مخاطره میاندازد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از تصویب این قطعنامهگفت: «تصمیم دارم به زودی با ایران ملاقات کنم و در اولین فرصت این مشکل را حل کنیم. با سفیر [ایران] در اینجا شروع میکنم... بعد میبینیم چه میشود.»
این در حالی است که پیشتر چین با تصویب چنین قطعنامهای که از سوی سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا ارائه شد، مخالفت کرده بود.
در این قطعنامه که نسخهای از آن به دست رویترز رسیده، آمده که شورای حکام «از ایران میخواهد به طور کامل با آژانس همکاری کند و به درخواستهای آژانس، از جمله فراهم کردن دسترسی فوری به دو مکان مشخصشده از سوی آژانس، بدون هیچ تاخیری پاسخ دهد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی که زیر نظر سازمان ملل متحد فعالیت میکند، در دو گزارش اخیر خود به دو سایت هستهای مشکوک و مواد هستهای اعلامنشده احتمالی در ایران اشاره کرده است.
روز دوشنبه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با هشدار به جمهوری اسلامی از مقامهای ایران خواسته بود فورا دسترسی بازرسان را به دو مکانی که این آژانس تعیین کرده، فراهم کنند.
او طی بیانیهای گفت: «من با نگرانی شدید اعلام میکنم که از چهار ماه پیش ایران از دسترسی ما به دو سایت جلوگیری کرده و نزدیک به یک سال است از گفتوگوی جدی برای شفافسازی درباره پرسشهای ما مربوط به مواد هستهای اعلامنشده احتمالی و فعالیت هستهای خودداری کرده است.»
اما علی ربیعی، سخنگوی دولت، در واکنش به این اظهارات طی نشست خبری هفتگی خود از «سیاسی شدن بازرسی فنی» آژانس انتقاد کرد و گفت: «ایران شفافترین برنامه صلحآمیز هستهای در جهان» را دارد.