تغییر موضع وزیر آموزش و پرورش ایران: ۱۴ دانشآموز در اعتراضهای آبان بازداشت شدند
در حالی که پیشتر یک رسانه نزدیک به سپاه پاسداران بازداشت دستکم ۱۱۶ دانشآموز در جریان اعتراضهای سراسری آبانماه را تایید کرده بود؛ محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزشوپرورش، میگوید ۱۴ دانشآموز در این اعتراضها بازداشت شدهاند.
حاجیمیرزایی در گفتوگویی با روزنامه همشهری که روز شنبه ۲۶ بهمنماه منتشر شده در پاسخ به سوالی درباره تعداد دانشآموزان بازداشت شده آن را «۱۳ یا ۱۴» نفر عنوان کرد.
این اظهارات در حالی است که پیشتر او به طور کلی گزارشها درباره بازداشت دانشآموزان را رد کرده بود.
وزیر آموزش و پرورش در این مصاحبه افزود: «به هر حال برخی دانشآموزان در معرض این مسائل قرار گرفته بودند. هیجان نیروی جوانی است، برانگیخته شده و کاری کرده.»
حاجیمیرزایی همچنین به رایزنی آموزش و پرورش برای آزادی این دانشآموزان اشاره کرد. این در حالی است که روز ۲۱ دیماه مدیرکل دفتر حقوقی املاک و حمایت قضایی وزارت آموزشوپرورش در ارتباط با حمایت از دانشآموزان بازداشتی گفته بود: «خود دانشآموزان بایستی در قبال عملکردشان در خارج از زمان رسمی آموزش و خارج از مدرسه پاسخ بدهند.»
حاجیمیرزایی در ادامه حوادث آبانماه را «غافلگیرکننده» خواند و اضافه کرد: «طوری نبود که ما بتوانیم از قبل تمهیدی بیندیشیم که چه کاری باید انجام دهیم.»
او درباره تمهیدات آموزشی و روانی برای درگیری ذهنی و روحی دانشآموزان در ارتباط با حوادث آبانماه گفت: «موضوع انباشت مسائل و مشکلات و تراکم آنها در یک زمان کوتاه، ذهن و فکر جامعه را بهخود مشغول کرده و خانوادهها و به تبع آن بچهها متاثر از این فضا هستند و به همین دلیل باید به آن توجه کرد.»
وزیر آموزشوپرورش همچنین در پاسخ به سوالی درباره اقدامهای عملی برای پاسخ به ابهام و سوالات دانشآموزان در زمینه اعتراضهای آبانماه اظهار کرد: «من هفته گذشته به مدرسهای سر زدم، دیدم که دانشآموزان دل نوشتههایی در مورد شهید قاسم سلیمانی داشتند. من پیشنهاد کردم همهشان را تابلویی کنند و به دیوار مدرسه بزنند.»
پیشتر گزارشهایی درباره بازداشت صدها کودک و نوجوان و نگهداری آنها در کانونهای اصلاح و تربیت در پی اعتراضهای سراسری آبانماه منتشر شده بود. یک کانال تلگرامی نزدیک به سپاه پاسداران بازداشت دستکم ۱۱۶ نفر از آنها را تایید کرد.
تغییر کتابهای درسی فضاسازی است
وزیر آموزش و پرورش در بخش دیگری از گفتوگوی خود در ارتباط با اصلاح محتوای برخی کتابهای درسی آن را «فضاسازی» و در راستای «مخدوش کردن تصویر جامعه» خواند.
حاجیمیرزایی گفت: «واقعا وقتی به عمق ماجرا میروید؛ میبینید که از سال۹۵ تا حالا هیچ تغییری در کتابهای درسی رخ نداده است.»
او افزود: «فقط وقتی نظام آموزشی تغییر پیدا کرد، طرحی با عنوان همسوسازی در کتابهای درسی را دنبال کردند، بنابراین این کتابها، کتاب دیگری است.»
پیشتر، گزارشهای مشابهی درباره حذف محتواهای «ضد روسی» در کتابهای تاریخ، حذف نام و اشعار برخی مشاهیر ادبی از کتابهای ادبیات و همچنیناضافه شدن آموزش زبان روسی به برنامه مدارس منتشر شده بود.
محیالدین بهرام محمدیان، رییس وقت سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، در سال ۱۳۹۶ خبر داده بود که در چند سال اخیر برنامههای درسی و تربیتی مبتنی بر «سند تحول بنیادین» مشمول تغییر شده است.
علی ذوعلم، رییس کنونی این سازمان، نیز در روز ۱۹ بهمنماه امسال از شروع حرکتهایی برای بازطراحی کتب درسی تا سال ۱۴۰۰ خبر داد.