![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/kh_6.jpg?itok=HoGdRE0q)
حرف و عمل متناقض سازمان انتقال خون؛ تاخیر در پذیرش اهداکنندگان همزمان با هشدار درباره کمبود ذخایر
در حالی که مقامهای حوزه بهداشت و انتقال خون ایران در روزهای گذشته درباره کمبود ذخایر خون هشدار دادهاند، کاربران رسانههای اجتماعی میگویند در مراکز سازمان انتقال خون اهدا و دریافت به کندی انجام میشود یا به تاخیر میافتد.
سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، روز جمعه ۳۰ آبانماه آخرین وضعیت ذخایر خون در ایران را «ناپایدار» خواند و گفت گزارشهایی از کمبود «متناوب و نگرانکننده» در این حوزه وجود دارد.
چهار روز پیش از او نیز سخنگوی سازمان انتقال خون گفته بود ذخایر موجود کشور تنها برای «پنج روز»، یعنی تا شنبه، کافیست. بسیاری از استانها نیز از مردم خواسته بودند برای جلوگیری از اتمام ذخایر خون به مراکز انتقال و اهدا مراجعه کنند.
با آنکه براساس این گفتههای مقامهای مسئول ذخایر خون کشور رو به پایان است، کاربران رسانههای اجتماعی میگویند مراکز دریافت سازمان انتقال خون بسیار کند و با تاخیر اهداکنندگان را میپذیرند.
در برخی موارد هم از مردم خواستهاند ضمن ترک محل، در روزهای آینده دوباره مراجعه کنند.
بهروز شجاعی، فعال رسانهای، روز چهارشنبه با انتشار تصویری از مرکز انتقال خون در خیابان وصال شیرازی تهران ضمن اشاره به تشکیل صفوف طولانی مردم برای اهدا، نوشت به آنها گفته شده: «نیرو کم است، بروید شنبه بیایید!»
یک کاربر دیگر نیز نوشت: «اولین نوبت خالی اهدای خون برای شنبهاس، بعد میگن تنها برای یک روز دیگر ذخیره داریم.»
گزارشهای مشابهی نیز از برخی شهرهای دیگر در همین زمینه منتشر شده است.
یک کاربر توییتر به نام مهدی مومنی اشاره کرده ساعت کاری مراکز اهدای خون ساعت دو بعدازظهر به پایان میرسد و عده زیادی از مردم امکان حضور در این ساعات را ندارند.
او نوشت: «بزرگترین مشکل سازمان اهدای خون نه عدم تمایل مردم، که ضعف مدیریت خودشه ...»
در ماههای اخیر، با تشدید شیوع بحران کرونا مقامهای بهداشت و درمان درباره کمبود ذخایر خون هشدار داده بودند. برخی شهروندان برای کمک به حل این مساله در رسانههای اجتماعی با هشتگ «خون کم است» از همنوعان خود خواستند، خون اهدا کنند.
از سوی دیگر به گفته بشیر حاجیبیگی، سخنگوی سازمان انتقال خون، استانهای جنوبی از جمله خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان و همچنین استانهای شمالی از جمله گیلان، گلستان و مازندران به دلیل شمار بالای مبتلایان تالاسمی بیشترین مصرفکننده خون هستند. بر همین اساس بحران کمبود خون برای آنها جدیتر میشود.
مشکل کمبود خون همزمان با بحران کرونا در حالی جدیتر شده که مدیرعامل سازمان انتقال خون شهریورماه به خبرگزاری برنا گفته بود امسال میزان اهدا نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد کاهش یافته است.
در همین راستا اکنون سخنگوی وزارت بهداشت دوباره تاکید کرده مردم به صورت مستمر در هفتهها و ماههای آینده خون اهدا کنند.