در واکنش به انفجار بیروت؛ هشدار سه مقام مسئول نسبت به خطر انبارهای شیمیایی در تهران
در پی وقوع انفجار روز سهشنبه در بیروت، دستکم سه مقام مسئول در ایران، نسبت به خطر وجود انبارهای شیمیایی در مناطق مسکونی شهرهای بزرگ ایران به ویژه پایتخت هشدار دادند. مجید فراهانی عضو شورای شهر تهران گفت: در صورت بروز حادثهای در این انبارها، «فاجعهای بزرگتر از بیروت در تهران» رخ خواهد داد.
رضا کرمی محمدی، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران، ضمن هشدار درباره انبارهای مواد شیمیایی داخل شهر تهران، گفت که انبارهای شیمیایی واقع در داخل شهر تهران خطرناک هستند و نهادهای مسئول تاکنون به تذکرات داده شده در این باره، توجه نکردهاند.
کرمی محمدی با تاکید براینکه تخلیه و انتقال این انبارها برعهده شهرداری نیست، گفت که تخلیه و انتقال این انبارها برعهده نهادهای مرتبط با آن انبارهاست و برای مثال انبار شیمیایی شمیران متعلق به شرکت نفت و نیروگاه بعثت برای وزارت نیرو است و این نهادها باید اقدام به انتقال انبار کنند.
کرمی محمدی گفت که وظیفه ما این است که خطرات وجود آنها را شناسایی و به این نهادها تذکر دهیم که تاکنون چندبار این کار را کردیم اما به دلیل مشکلاتی که وجود دارد، اقدامی انجام نشده است.
او درباره یکی از موانع انتقال این انبارها به خارج از شهر، گفت که تخلیه و انتقال این انبارها هزینه بسیار بالایی دارد.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران همچنین گفت که پیشنهاد میدهم تا زمان انتقال این انبارها به خارج از شهر، دور آنها را دیوارکشی کنند تا مجتمعهای مسکونی تا حدودی از خطر مصون باقی بمانند.
این مقام شهرداری تهران افزود که انبارهای شیمیایی تهران حادثهای مانند بیروت را رقم نمیزنند و اگر انفجاری هم صورت گیرد بسیار سبکتر است اما خطر وقتی ایجاد میشود که تانکرهای حمل این مواد در جاده یا بزرگراهها واژگون شوند و آتشسوزی رخ دهد.
مجید فراهانی، عضو شورای شهر تهران و رییس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران، اما با انتشار یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود درباره خطر انبارهای مواد شیمیایی در تهران هشدار داد و گفت که در صورت بروز حادثهای در این انبارها، «فاجعهای بزرگتر از بیروت در تهران» رخ خواهد داد.
فراهانی تاکید کرد که موضوع خروج تاسیسات پرخطر از شهر تهران بیشتر از گذشته باید در دستور کار قرار گیرد و شهرداری با کمک دولت باید برای تحقق آن کمر همت ببندد.
این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه « عدم رعایت پروتکلهای نگهداری و انباشت انبوه مواد شیمیایی در شهر میتواند در یک لحظه تمام نظامات یک جامعه و شهر را بر هم بریزد»، به عنوان نمونه به انبار نفت محله شهران اشاره کرد و گفت که این انبار مانند «یک بمب هیدروژنی، داخل شهر و بر روی گسل زلزله مشا بنا شده» است.
فراهانی افزود که انبار نفت شهران با مخازنی غول پیکر درست در بطن بافت مسکونی شمال غرب تهران در محله شهران قرار گرفته و هر روز حدود ۳۰۰ تانکر ۳۰ هزار لیتری حمل سوخت از ابر مخازن آن بارگیری میکنند و سپس از وسط بافت مسکونی و خیابانها و کوچههای شهران میگذرند و نهایتاً وارد بزرگراه میشوند.
فراهانی به موارد متعدد حادثه برای این تانکرها در مناطقی از تهران اشاره کرد که اغلب پیش از وقوع انفجار تخلیه شدهاند اما هشدار داد که « فقط کافی است یکی از تانکرها یا خودرو حمل آن هنگام سوخت گیری در کنار مخازن دچار حادثه شود آنگاه با انفجار سریالی مخازن سوخت یکی پس از دیگری فاجعهای بزرگتر از بیروت به سر تهران میآید.»
این عضو شورای شهر تهران هشدار داد که «به تعداد تردد تانکرها خطر واژگون شدن آنها وجود دارد و میتوان گفت این خطر هر روز نزدیک ۳۰۰ بار شهران را تهدید میکند و هیچکس هم حواسش به جان و مال مردم نیست.»
غلامرضا جلالی، فرمانده سازمان پدافند غیرعامل، دیگر مقامی است که در ایران نسبت به خطرات تاسیسات پرخطر و انبارهای مواد شیمیایی هشدار داد و گفت: «ضرورت دارد تا موضوع پدافند شیمیایی و خروج تاسیسات پرخطر از شهرها که از بندهای مهم سیاستهای نظام در امور پدافند غیرعامل است بیشتر از گذشته در دستور کار قرار گیرد.»
فرمانده پدافند غیرعامل افزود که انفجار بیروت برای همه دنیا از منظر پدافند غیرعامل میتواند عبرت باشد از جمله در حوزه جانمایی و چه پروتکلهای نگهداری از مواد شیمیایی و چه نحوه واکنش در برابر بلایایی که می تواند در یک روز تمام نظامات یک جامعه را بر هم بریزد.
جلالی گفت که سازمان پدافند غیرعامل کشور، به طور جدی پیگیر این موضوع است اما اجرایی کردن آن به یک عزم ملی نیاز دارد و در مرحله نخست نیز دولت باید برای تحقق آن کمر همت ببندد.