روایتهای متفاوت از دلایل حضور نیروهای حشدالشعبی در مناطق سیلزده ایران
کاروانهای امدادی دو گروه شبهنظامی «حشدالشعبی»، «حرکت النجبا» و گروه نظامی «فاطمیون» تحت عنوان «کمک به سیلزدگان ایرانی» به استانهای خوزستان و لرستان رفتهاند با این حال برخی رسانهها به نقل از حشد شعبی نوشتهاند که هدف این ماموریت، جلوگیری از جریان سیل به عراق است.
خبرگزاری فارس گزارش داده که کاروان وابسته به حرکت النجبا، شامل ۱۰۰خودروی سبک و سنگین است.
دو گروه شبهنظامی «حشدالشعبی» و «حرکت النجبا» از گروههای نزدیک به نیروی قدس سپاه پاسداران محسوب میشوند که در عراق فعالیت میکنند و «فاطمیون»، عنوان نظامی نیروهای افغانستانی است که در جریان جنگ سوریه تحت نظر نیروی قدس سپاه حضور داشتند. دولت ایران پشتیبانی نظامی و مالی این گروهها را در سالهای اخیر بر عهده داشته است.
ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق گفته است نیروهای عراقی که از شهر بصره حرکت کردهاند، به استان لرستان هم رفتهاند تا به مردم سیلزده کمک کنند.
پیش از این، برخی رسانهها به نقل از حشد شعبی عراق نوشته بودند که حضور این نیروها «برای منحرف کردن جریان سیل و جلوگیری از ورود آن به عراق» است. خبرگزاری ایرنا هم به نقل از حشدالشعبی نوشت: «واحد مهندسی و لجستیک با هماهنگی مقامات ایرانی و عراقی وارد خاک ایران می شود تا مناطق مرزی دو کشور و شهر العماره مرکز استان میسان را از سیلاب گرفتگی نجات دهد» با این حال، سفیر ایران در عراق گفته است این افراد «با اخذ ویزا برای کمک به سیل زدگان عازم استانهای لرستان و خوزستان شدهاند.»
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، ۱۸فروردین از مناطق سیلزده در خوزستان دیدار کرده بود. همان روز، صفحه اینستاگرام قاسم سلیمانی پیامی منتشر کرد و از جوانانی که میخواهند «مدافع حرم» باشند، خواست برای کمک به سیلزدگان به خوزستان بروند. «مدافعان حرم» عنوانی است که به نیروهای ایرانی حاضر در جنگ سوریه اطلاق میشود.
قاسم سلیمانی همچنین ۱۶فروردین در پیامی دستور داد که «موکبهای اربعین» به مدت یکماه در مناطق سیلزده مستقر شوند. این موکبها، واحدهای رفاهی و پخت و پز غذا هستند که در طول سفر زائرین شیعه به کربلا، به آنها خدمات میدهند.
مانور قاسم سلیمانی در مناطق سیلزده و استفاده از گروههای شبهنظامی و نهادهای امدادی نیروی قدس سپاه برای کمک به سیلزدگان، اتفاقی کمسابقه است که در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.
این اقدام در حالی صورت میگیرد که بخشهای مختلف سپاه بهویژه نیروی زمینی سپاه پاسداران نیز در این مناطق حضوری گسترده برای کمک سیلزدگان دارد ولی نیروی قدس سپاه که کمتر در حوادث داخلی ایران حضور داشت، به صورت مستقل اقدام به راهاندازی واحدهای امدادی کرده است.