روحانی: برجام نیمهجان آمریکا را شکست داد
حسن روحانی رییس جمهور ایران رد شدن پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را نشاندهنده تاثیر برجام دانست و گفت که «همین برجام نیمه جان روبه روی آمریکا ایستاد».
روحانی گفت که برای «نخستین بار» تنها یک کشور که «یک سوم یک جزیره است» به پیشنهاد آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل رای داد. اشاره او به رای مثبت کشور دومینیکن در همراهی با قطعنامه آمریکا در شورای امنیت بود.
او با بیان اینکه «همین برجام نیمهجان روبه روی آمریکا ایستاد و آن را شکست داد»، افزود: «علت رای مخالف کشورها این بود که استدلال کردند حفظ برجام برای مصالح منطقه ضرورت دارد».
او تاکید کرد که «آمریکا با خفت و خواری شکست خورد» و «این روز مباهله امسال در تاریخ ایران و مبارزه با استکبار جهانی ماندگار شد».
«مباهله» بر اساس روایتهای مسلمانان روزی است که قرار بود پیامبر اسلام و مسیحیان نجران یکدیگر را نفرین کنند اما در نهایت مسیحیان در این مراسم شرکت نکردند.
شورای امنیت پیشنویش قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تحریم تسلیحاتی ایران را با دو رای مثبت آمریکا و جمهوری دومینیکن و ۱۱ رای ممتنع و دو رای منفی چین و روسیه رد کرد.
پس از رد قطعنامه پیشنهادی آمریکا، کلی کرافت، نماینده این کشور در سازمان ملل گفت ایالات متحده برای بازگشت همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در روزهای آینده اقدام میکند.
در مقابل، نماینده ایران در سازمان ملل در مورد بازگشت تحریمها علیه ایران از سوی شورای امنیت هشدار داد و گفت بازگشت تحریمها با واکنش شدید ایران روبرو خواهد شد و افزود گزینههای ایران در واکنش به این موضوع محدود نیستند.
روحانی همچنین گفت که آمریکا با هدف «پوشاندن خفت و فضاحت» رد قطعنامه پیشنهادی در شورای امنیت سازمان ملل «دروغ توقیف کشتیهای ایران را مطرح کرد».
این سخنان در حالی بیان شده که خبر توقیف کشتیهای ایرانی پیش از رد شدن قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اعلام شده بود.
هشدار به امارات متحده: اگر پای اسراییل را به منطقه باز کنید برخورد دیگری میکنیم
رییس جمهور ایران همچنین توافق امارات و اسراییل را «خطای بزرگ و اقدامی خائنانه» خواند و آن را مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دانست.
او گفت که اگر این موضوع توافق بین دو کشور بوده چرا یک نفر در آمریکا خبر آن را اعلام می کند.
رییس جمهور ایران همچنین هشدار داد که اگر «بخواهند پای اسراییل را به منطقه باز کنند برخورد دیگری با آنان انجام خواهد شد».
روحانی اضافه کرد: «ما در کنار شما بودیم ما حافظ شما بودیم. صدام از ما خواهش کرد که ما چیزی نگوییم تا کل کویت و امارات و قطر را اشغال کند این ما بودیم که نگذاشتیم».
او اقدام امارات را «خیانت به آرمان ملت فلسطین و مسلمانان دانست» و افزود: « حاکمان این کشور دچار مسیر اشتباه و غلط شدند و فکر میکنند اگر خود را به آمریکا و اسراییل بچسبانند امنیت آنها تامین میشود».
براساس توافقی که روز پنجشنبه ۲۳ مردادماه در تماس تلفنی میان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، محمد بن زائد، ولیعهد ابوظبی و دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، صورت گرفت دو کشور متعهد به عادیسازی روابطشان شدند و اسرائیل موافقت کرد الحاق مناطقی از کرانه باختری به خاک خود را تعلیق کند.
برخی کشورهای اسلامی به این اقدام واکنش نشان دادهاند و آنکارا تهدید کرد که ممکن است روابط دیپلماتیک خود با ابوظبی را به حالت تعلیق درآورد.