روحانی: مقامهای ایران علاقهای ندارند به آمریکا سفر کنند
حسن روحانی رییسجمهوری ایران در یک نشست خبری در نیویورک گفت که مقامهای جمهوری اسلامی علاقهای به سفر به آمریکا ندارند و فقط برای شرکت در جلسات سازمان ملل به این کشور میآیند.
روحانی روز پنجشنبه چهارم مهرماه در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی پیرامون فرمان اجرایی جدید دونالد ترامپ برای ممنوعیت ورود مقامهای جمهوری اسلامی و بستگانشان به آمریکا گفت: «آمدن ما به خاطر سازمان ملل است و آمریکا حق ندارد رفت و آمد مقامها را به سازمان ملل محدود کند.»
در فرمان جدید رییس جمهوری آمریکا که روز چهارشنبه سوم مهر ماه از سوی کاخ سفید منتشر شد، تاکید شده که «مقامهای ارشد حکومت ایران و بستگان درجه یک آنها» حق ورود به آمریکا را ندارند.این فرمان رییس جمهوری آمریکا شامل کسانی که در حال حاضر دارای اقامت دایم آمریکا، گرین کارت، هستند و همچنین پناهندگان نمیشود.مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز در نشست خبری روز پنجشنبه خود با دفاع از طرح ممنوعیت ورود مقامهای ایرانی به آمریکا گفت: «دیگر اجازه نمیدهیم مقامهای جمهوری اسلامی شعار مرگ بر آمریکا بدهند و برای زندگی به آمریکا بیایند.»
روحانی همچنین بار دیگر موضوع دست داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را رد کرد و گفت: «همه دنیا میدانند نیروهای یمنی و ارتش یمن دارای موشکهای برد بلند و پهپاد است و بارها به مناطقی از عربستان سعودی حمله کردند.» او گفت که ایران درباره حمله به عربستان سعودی نه اول ماجراست نه آخر ماجرا.
رییسجمهوری ایران در پاسخ به سوالهای متعدد درباره احتمال مذاکره با آمریکا نیز تاکید کرد که مذاکره در شرایطی قابل تحقق خواهد بود که واشینگتن تحریمهای خود علیه تهران را لغو کند و سیاست فشار حداکثری را کنار بگذارد. او به طرحهای فرانسه و ژاپن برای کاهش تنش اشاره کرد ولی تایید کرد که در سفرش به نیویورک، طرحها برای کاهش تنش به نتیجهای نرسیده است.
بخشهایی از سخنان حسن روحانی در نشست خبری
- در مجمع عمومی ابتکار «صلح هرمز» را ارائه کردیم و نظر ما این است که تنها راه، گفتوگوی سازنده بین کشورهای منطقه و همکاری برای امنیت و پایان یافتن جنگ یمن است که میتواند امنیت منطقه را تضمین کند.
- نطق من در سازمان ملل، چارچوب مواضع ایران در مساله هستهای و مسائل منطقهای را کاملا روشن کرد.
- همه دنیا میدانند نیروهای یمنی و ارتش یمن دارای موشکهای برد بلند و پهپاد است و بارها به مناطقی از عربستان سعودی حمله کردند. آنها که به دیگران تهمت میزنند باید سند ارائه کنند. آنها که ادعایی درباره مسئولیت حمله به آرامکو دارند باید مدرک ارائه دهند.
- چرا ما درباره یمن و تجاوز به اروپا توضیح بدهیم. ما نه اول ماجراییم نا اخر ماجرا. یک جنگ خونین و بی ثمر در منطقه وجود دارد به نام تجاوز به یمن. مردم یمن حق دارند از خودشان دفاع کنند.
- اگر آمریکا بخواهد مذاکره کند و بعد توافق را امضا کند و اجرا کند و بعد پشیمان شود، ما در زبان فارسی میگوییم بعضیها دبه درمیآورند. بهرحال ما ۷ کشور بودیم و با هم مذاکره کردیم و به نتیجه رسیدیم و شورای امنیت آن را تایید کرد.
- طرح موضوع استیضاح ترامپ برای ما اهمیتی ندارد و موضوع داخلی آمریکا است. مساله ما این است که آمریکا اعتماد خدشهدار شده را برگرداند.
- مقامهای ایرانی علاقهای به آمریکا ندارند که بخواهند به آمریکا بیایند. آمدن ما به خاطر سازمان ملل است و آمریکا حق ندارد رفت و آمد مقامها را به سازمان ملل محدود کند. سازمان ملل خانه صلح و ارتباط با یکدیگر است. آمریکا نباید از میزبانیاش سوء استفاده کند.
- تغییر محل سازمان ملل تصمیم مهمی است و هر وقت از ما بپرسند رای موافق میدهیم که به جای بهتر و امنتر منتقل شود.
- آمریکا شرط کرده که اگر میخواهد با ایران صحبت کند باید تحریمهای شدید و فشار حداکثری بر ملت ایران وارد کند و بعد مذاکره کند. ما میگوییم آمریکا باید دست از فشار حداکثری بردارد و سیاست مذاکره و منطق را انتخاب کند.
- بعد از این که آمریکا از برجام خارج شد بقیه اعضا یعنی چهار به اضافه یک جلساتی داشتند و به ما قول دادند که برجام قابل دوام است. ما میخواستیم به سهم خودمان کمک کنیم این توافق باقی بماند بنابراین به طرح اروپاییها گوش دادیم.
- متاسفانه در مقابل عمل، اروپا ناتوانی و بیارادگی خود را ثابت کرده و میخواهد هیچ هزینهای پرداخت نکند.
- ما در دو مرحله تعهدات هستهای را کاهش دادیم و مرحله سوم را آغاز کردیم. اگر باز هم اروپا نتواند به تعهداتش عمل کند قدمهای بعدی را برمیداریم.
- رییسجمهوری فرانسه ماهها در تلاش است تا راهحلی پیدا کند. مکرون همیشه این نکته را تاکید میکند که مشکل باید بین ایران و آمریکا حل شود. موضع ما این است که آمریکا باید پیششرط مذاکره را بردارد.
- آمریکا از تحریم به دنبال این بود که به مردم بگوید حکومت ایران مقصر است.
- ترامپ شیوهای را انتخاب کرد که در افکار عمومی ایران، آمریکا محکوم شد. ترامپ میگفت از توافق اتمی خوشم نمیآید. توافق یک دولت، غذای روزانه نیست که اگر خوشمان نیامد عوضش کنیم. آمریکا میخواست با تحریم بین ملت و دولت ایران فاصله بیاندازد.
- امروز بیشترین فاصله و تنفر بین مردم ایران و دولت آمریکا وجود دارد. آمریکا باید تحریم و فشار حداکثری را بردارد و صداقت خود را نشان دهد.
- در گذشته به دفعات درباره آزادی زندانیان با آمریکاییها مذاکره کردیم و در دولت ترامپ هم این بحث شروع شد که راجع به زندانیان با هم حرف بزنیم و یک بار هم آمریکاییها اعلام کردند که اگر این کار از طرف ایران انجام شود ما هم آمادگی اقدام متقابل داریم.
- ما یک بار یک زندانی لبنانی آمریکایی ( نزار زکا) را آزاد کردیم ولی آمریکاییها فقط تشکر کردند.
- روابط ما با دولت ژاپن همواره خوب و دوستانه بوده و من با شخص شینزو آبه نخستوزیر ژاپن چندین بار ملاقات کردم. آقای آبه از چندین ماه پیش موضوع ایران و آمریکا را دنبال کرده و امیدواریم این مسیر به نتیجه برسد.
- ایران نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی را کم یا محدود نکرده است. آژانس مثل سال ۲۰۱۵ و امضای توافق برجام بر فعالیتهای ایران نظارت دارد. بلکه برخی تعهدات برجامی را کاهش دادیم.
کنفرانس خبری حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، همزمان با هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد