سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران: به زودی از مرز ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنیشده رد میشویم
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در آستانه پایان مهلت ۶۰ روزه ایران به اروپا درباره اجرای تعهدات برجامی، در یک نشست خبری با اعلام افزایش ذخیره اورانیوم غنیشده، گفت شمارش معکوس برای رد شدن از مرز ۳۰۰ کیلو اورانیوم آغاز شده است.
کمالوندی روز دوشنبه ۲۷ خرداد ماه، با حضور در مجتمع آب سنگین خنداب اراک گفت که از امروز «شمارش معکوس» برای عبور از ۳۰۰ کیلو گرم اورانیوم غنیشده آغاز شده و در روز ششم تیر ایران از این میزان عبور خواهد کرد.
چهارشنبه، ۱۸ اردیبهشتماه، شورای عالی امنیت ملی ایران با صدور بیانیهای ۶۰ روز به کشورهای عضو برجام مهلت داد تا به تعهدات بانکی و نفتی خود عمل کنند. در این بیانیه از کاهش «مرحله به مرحله» تعهدات ایران به برجام خبر داده شده بود.
چند روز مانده به پایان این ضربالاجل، سازمان انرژی اتمی ایران از خبرنگاران برای بازدید از اقدامات انجام شده در دور اول کاهش تعهدات برجامی به مجتمع آب سنگین اراک دعوت کرده و به آنها گزارش داده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در کنفرانس خبری پس از این دیدار خبر داد که ایران قصد دارد ادامه صدور آب سنگین به عنوان مواد اولیه را متوقف کند.
او خطاب به کشورهای اروپایی گفت که هنوز برای اجرای تعهدات وقت وجود دارد و اضافه کرد: «دو ماه نیز به آنها فرصت دادیم، اکنون مدت محدودی از این زمان باقی مانده و آنها میتوانند از این فرصت استفاده کنند.»
کمالوندی با این حال اعلام کرد که مطمئن نیست که آیا ایران وارد مرحله دوم کاهش تعهدات برجامی خواهد شد. به گفته او تحلیل ایران این است که طرف اروپایی یا «نمیتواند» یا «نمیخواهد» در مقابل رقیب خود قرار بگیرند و به تعهدات برجامی عمل کنند.
در واکنش به تعیین مهلت از سوی ایران، اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای ضمن اعلام تعهد به مفاد برجام، این ضربالاجل را رد و اعلام کرد آن را نمیپذیرد.
کمالوندی درباره مذاکره بین ایران و اروپا پیرامون این مساله گفت: «مقامهای وزارت خارجه همچنان با مقامات اروپایی در مذاکره هستند و تماس دائمی بین آنها وجود دارد.»
او همچنین هشدار داد که صبر جمهوری اسلامی برای اجرای تعهدات تمام شده و «دیگر صبر نخواهد کرد.»
اعلام هشدار در مورد پایان مهلت ۶۰ روزه در حالی اتفاق میافتد که تنشهای بین ایران و آمریکا پس از حمله به دو کشتی در دریای عمان از هفته گذشته افزایش یافته است.
در یک ماه گذشته، رییسجمهوری و وزیر خارجه آمریکا در موضعگیریهای مختلف با اعلام اینکه «اجازه نخواهیم داد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند»، از ادامه تحریم و فشار به ایران سخن گفته بودند.
حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، در واکنش خواستار برداشته شدن تحریمها شد و اعلام کرد که گفتوگو راه حل بهتری از تحریم و جنگ است.
با این حال، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار پنجشنبه ۲۳ خرداد با نخستوزیر ژاپن اعلام کرده بود که هیچگونه مذاکرهای با آمریکا را نخواهد پذیرفت.