سخنگوی وزارت خارجه ایران: سفر ظریف به داووس لغو شد
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت که سفر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه این کشور به داووس در سوئیس برای شرکت در نشست مجمع جهانی اقتصاد لغو شده است.
موسوی، روز دوشنبه ۳۰ دی، در نشست خبری هفتگی خود گفت که ظریف «به رغم دعوت رسمی و حضوری اولیه از ایشان، برنامه تنظیمی را به هم» زده است. سخنگوی وزارت خارجه ایران توضیحات بیشتری درباره دلایل لغو این سفر ارایه نکرد.
نشست جهانی اقتصاد در داووس سوییس از روز سهشنبه ۱ بهمن آغاز میشود و تا ۴ بهمن ادامه دارد. در این نشست، بیش از سه هزار سیاستمدار و نمایندگان نهادهای مدنی از ۱۰۰ کشور جهان از جمله دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا حضور خواهند داشت.
موسوی همچنین گفت که «یکی از مقامات کشورهای منطقه به احتمال قوی فردا به تهران میآید». اما نام این مقام را فاش نکرد.
توافق با ترامپ معنا ندارد
در حالی که رهبران فرانسه و بریتانیا خواستار یک توافق بلندمدت درباره فعالیت هستهای ایران شدهاند، سخنگوی وزارت خارجه ایران خطاب به کشورهای اروپایی به ویژه بریتانیا گفت: «فکر نمیکنم ایران آمادگی داشته باشد با شرایطی که آنها در نظرشان است، مذاکره کند. توصیه ما این است که به این توافق [برجام] پایبند باشند.»
او با بار دیگر اروپا را به «حرفشنوی» از آمریکا متهم کرد و ادامه داد: «ما به رغم خباثتی که در برخی از کشورهای اروپایی مشاهده میکنیم درب مذاکره با آنها بسته نشده است و توپ در زمین این کشورها است.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره اظهارات اخیر نسخت وزیر بریتانیا در حمایت از طرح دونالد ترامپ برای توافق با ایران گفت: «همین که اسم یک فرد بر توافق گذشته میشود، نشان میدهد با شرایط آشنا نیستند. توافق با فرد معنا ندارد.»
در پرونده هواپیمای اوکراین «برخی از مسئولیتها» متوجه ایران است
در حالی که پیشتر اوکراین خواستار عذرخواهی رسمی ایران در فاجعه ساقط کردن هواپیمای اوکراینی از سوی سپاه پاسداران شده بود، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: «وزیر راه و شهرسازی امروز به اوکراین سفر کرد تا پیام رییس جمهوری درباره مسئله سانحه سقوط هواپیمای مسافربری را به همتای اوکراینی وی برساند.»
او همچنین غیرمستقیم درخواست برعهده گرفتن «مسئولیت کامل» این فاجعه از سوی ایران را رد کرد و گفت: «ایران اعلام کرد براساس خطای انسانی این اتفاق ناگوار رخ داده است که گام مهمی بود. بعد از این اعلام، برخی از مسئولیتها متوجه جمهوری اسلامی ایران است.»
در حالی که ایران از تصمیم خود برای انتقال جعبههای سیاه هواپیمای اوکراینی به این کشور منصرف شده و کانادا نیز از بیبرنامگی در ایران برای بازخوانی این جعبههای سیاه خبر داده، موسوی گفت: «بررسی حادثه برای روشن شدن نکات حقوقی و فنی زمانبر است ولی ما آماده همکاری هستیم. امروز هم وزیر راه به اوکراین میرود که نشاندهنده اوج همکاری ایران در قبال ایران موضوعات است.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران «دیگر کشورها» را به «سیاسی کردن این موضوع» متهم کرد و گفت که این کشورها «چیزی گیرشان نمیآید.»
افایتیاف: کشور درگیر مسائل دیگری است
عباس موسوی همچنین درباره سرنوشت تصویب لوایح افایتیاف در ایران گفت: «وزارت خارجه نه تصمیمگیر است و نه میتواند کاری کند. وزارت خارجه هر آنچه میدانست به نهادهای تصمیمگیر منتقل کرده است. جلسات توجیهی همراه با وزارت اقتصاد با بخشهای مختلف از جمله مجمع تشخیص داشتهایم که عواقب و نگرانیها را اعلام کردیم.»
او ادامه داد: «به دلیل مسائل مختلفی که پیش آمده، آنها به جمعبندی نرسیدهاند. نمیدانم چقدر وقت داریم اما کشور درگیر مسائلی است که علیرغم اهمیت این اولویت به آن پرداخته نشده است. ما امیدواریم تصمیمگیران، مصلحت کشور را به صورت دقیق و جدی مورد ملاحظه قرار دهند تا از این گذرگاه عبور کنیم.»
افایتیاف هشدار داده است که آخرین مهلت تصویب این لوایح به زودی به پایان میرسد.