سرداران و تهدیدهای محیط زیستی
تهدیدهای کلامی و تبلیغاتی علیه آمریکا میان فرماندهان نظامی ایران سابقه طولانی دارد. این تهدیدها در بسیاری از موارد اغراقآمیز و ترکیبی از شعارهایی است که سعی میکند مخاطب داخلی را تحت تاثیر قرار دهد و عمدتا ژست تبلیغاتی است، بدون اینکه به تبعات خارجی و امنیتی آن توجه کنند.
در بسیاری موارد سرداران نظامی کریخوانی و سیاست اعمال ارعاب در حوزه شخصی و سیاست داخلی را با حوزه روابط بینالملل اشتباه میگیرند و همین باعث شده است تهدیدهای جدیدی علیه ایران رقم زده شود، همسایگان ایران دچار هراس شوند و در عین حال کارشناسان نظامی و سیاسی قدرتهای بزرگ از درجه بلوف و اغراقگویی این فرماندهان به این نتیجه برسند در مقابل باید فشار بیشتری بر ایران اعمال کنند.
نمونه اخیر چنین سخنانی را در مواضع فرمانده نیروی دریایی سپاه میتوان مشاهده کرد. سردار تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه، در ماه گذشته به آمریکاییهایی که در منطقه خلیج فارس حضور دارند هشدار داد که اگر دشمنان خطا کنند، سپاه خلیج فارس را برای آنها به باتلاق گاوخونی تبدیل خواهد کرد. او اظهار داشت آنها محاسبات غلط انجام نمیدهند اما اگر خطایی از آنها سر بزند، تودهنی محکمی خواهند خورد و یک بار دیگر حادثه خلیج خوکها برایشان تکرار خواهد شد. تنگسیری همچنین با اشاره به بحران محیط زیستی ناشی از حضور شناورهای دشمنان در خلیج فارس، گفت به علت مشکلات محیط زیستی آنها در خلیجهای بسته کشورهای خود حضور پیدا نمیکنند.
الفـ واژگان محیط زیستی در تهدیدهای جدید
فرمانده سپاه تحت تاثیر مباحث محیط زیستی سعی کرده است از واژگان این حوزه برای بیان مطالبش استفاده کند، بیآنکه مفهومشان را درست درک کرده باشد. او هشدار داده است خلیج فارس را به باتلاق گاوخونی تبدیل خواهد کرد، بیان این موضوع به این معنی است که فرمانده سپاه حتی نمیداند باتلاق گاوخونی نه ارتباطی با خون و بهخاکوخون کشیدن دارد، نه میداند باتلاق گاوخونی به علت بهرهبرداری بیش از ظرفیت اکولوژیکی از منابع آبی، که بانی عمده آن هم سپاه بوده، بهکلی خشکیده است، نه تنها در آن خونی وجود ندارد، بلکه حتی آب هم ندارد.
فرمانده سپاه با کجفهمی در درک موضوع عملا متوجه نشده است تهدید به تبدیل خلیج فارس به باتلاق گاوخونی تهدید دشمنان نیست، بلکه تهدیدی زیستمحیطی مبنی بر خشکاندن خلیج فارس است.
تصور فرمانده سپاه از باتلاق گاوخونی بهعنوان باتلاقی که در آن گاوها را خاکوخون کشیدهاند نشان میدهد او از بدیهیترین اطلاعات سرزمینی ایران نیز کجفهمی دارد.
در عین حال، اظهارنظر دیگر فرمانده نیروی دریایی سپاه مبنی بر اینکه دشمنان به علت مشکلات محیط زیستی در خلیجهای خود استقرار پیدا نمیکنند نیز به اندازه اظهاراتش درخصوص باتلاق گاوخونی حاکی از بیاطلاعی او از مبانی اولیه روابط بینالملل است.
بـ دلیل آمریکا برای حضور در منطقه
آمریکا برای کنترل منطقه در خلیج فارس حضور پیدا کرده است و حضور امنیتیاش در خلیج کشورهای غربی و جایی غیر از خلیج فارس بیمعنی و بیمورد است.
حضور آمریکا در خلیج فارس فقط با هدف تامین منافع آمریکا، حمایت از منافع متحدانش و مقابله با ایران انجام میگیرد و هر وقت اقتضا کند، در مناطق دیگر هم حضور پیدا میکند و دلیلی ندارد فرمانده سپاه بگوید آمریکاییها بهعلت مشکلات محیط زیستی در سایر خلیجها حضور پیدا نمیکنند.
نتیجهگیری:
با گذشت چهل سال از حاکمیت جمهوری اسلامی در ایران، فرماندهان سپاه در موضعگیری در مورد آمریکا و فعالیتهای آمریکا در منطقه خلیج فارس همچنان با لحنی سخن میگویند که فاقد آیندهنگری، مسئولیتپذیری و درک راهبردی از مسائل نظامی و بینالمللی است.
با اینکه خسارتهای مادی و سیاسی ناشی از بیان چنین سخنانی همواره مشهود گردیده است، ولی موضع شعاری و تند نهاد رهبری علیه آمریکا با این دستاویز که نباید مرعوب آمریکا شد و باید با زبان قدرت با آن سخن گفت مورد استقبال قرار میگیرد. فرماندهان نیز بر تداوم بیان این نوع موضعگیریها ادامه میدهند. در نبودِ امکان گفتوگو در رسانههای عمومی داخلی در مورد چنین موضعگیریهایی، این اظهارنظرها در لحظات خاص تاریخی میتواند عواقب زیانباری برای ایران داشته باشد.