سفیر آلمان در تهران: اجرایی شدن اینستکس بدون تأیید نهایی افایتیاف در ایران ممکن نیست
میکائیل کلور برشتولد، سفیر آلمان در تهران میگوید اجرایی شدن سازوکار مالی ویژه اروپا بدون تایید نهایی افایتیاف در ایران ممکن نیست.
سفیر آلمان در تهران به خبرگزاری تسنیم گفته تأیید نهایی افایتیاف در ایران به معنای ایجاد شرط و شروط برای اجرایی شدن سازوکار مالی ویژه اروپا (اینستکس) نیست. او این موضوع را بحثی انحرافی خواند که به گفته او با واقعیات همخوانی ندارد.
به گفته کلور برشتولد بانکهای طرف قرارداد با شرکتهای اروپایی که ایران روی همکاریشان حساب کرده متعهد هستند به توصیههای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در زمینه مبارزه و ممانعت از پولشویی و تأمین مالی تروریسم عمل کنند. از اینرو پرداختهای این بانکها برای معاملاتی که از طریق اینستکس تسویه شدهاند تنها زمانی ممکن است که امور شرکای تجاری ایرانیشان هم طبق استانداردهای بینالمللی بررسی شده باشند.
اشاره سفیر آلمان به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم است. این لایحه راه درازی طی کرده و با بحث و انتقادهایی از سوی جناحهای مختلف در ایران روبرو بوده است.
این دیپلمات آلمانی همچنین افزود «هدف از اینستکس دور زدن تحریمهای آمریکا نیست.» بلکه به دنبال آن است تا معاملات قانونی با ایران را امکانپذیر کند.
به گفته کلور برشتولد، اروپا با اینستکس «از نظر سیاسی قدم به سرزمینی ناشناخته گذاشته است». از سوی دیگر سفیر آلمان اینستکس را یک «تلاش سیاسی فوقالعاده» خواند که نباید آن را دستکم گرفت.
سفیر آلمان همچنین اطمینان داده که «اینستکس به شرکتهایی که برنامههای تجاریشان تا به امروز به بنبست خوردهاند، کمک خواهد کرد.»
سازوکار مالی ویژه اروپا ۱۱ بهمن امسال با هدف تسهیل مبادلات تجاری با ایران، از سوی آلمان، بریتانیا و فرانسه ثبت رسمی شد ولی هنوز اجرایی نشده است. این کانال به بانکها امکان میدهد تا با وجود تحریمهای آمریکا، با ایران همکاری داشته باشند و در نخستین مرحله اقلام غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی را در برمیگیرد.
بسیاری از مقامهای سیاسی و کارشناسان اقتصادی راهکار اروپا را اقدامی موثر برای مبادلات مالی این کشور نمیدانند.
مقامهای ایران روند تثبیت و اجرایی شدن این سازوکار را کند و دیرهنگام توصیف کردهاند و بارها از اروپا خواستهاند تا در عمل به تعهداتش در خصوص برجام بصورت موثرتری عمل کند.
در مقابل مقامهای آمریکا با انتقاد از اروپا، این تصمیم را موجب شکاف میان طرفین خوانده و از متحدان خود در اروپا خواستهاند تا در فشار بر ایران آنها را همراهی کنند.