شکست تلاشها برای مهار آتش در جنگلهای ایران
با گذشت ۱۰ روز از زمان آغاز آتشسوزیهای گسترده در جنگلهای زاگرس در ایران، گزارشها از ناموفق بودن تلاشها در مهار آتش و اتلاف بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی حکایت دارد.
همزمان با اختلافنظر میان دستگاههای اجرایی و نظامی برای اعزام بالگرد و تجهیزات مهار آتش، مسئولان منابع طبیعی و محیط زیست در استانهای دیگر درباره خطر آتشسوزی هشدار میدهند.
علیرضا اتابک، فرماندار کهگیلویه، روز یکشنبه ۱۱ خردادماه از شروع دوباره آتشسوزی در منطقه حفاظتشده دهدشت که روز شنبه اخباری از مهار آن منتشر شده بود، خبر داده است.
او وضعیت این منطقه را «نگرانکننده» خوانده و از «بحرانی» شدن شرایط در کوه خائیز گزارش داده است.
این آتشسوزی در حالی ادامه دارد که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویر احمد از «کمبود نیروی انسانی و لجستیکی» خبر میدهد.
از سوی دیگر، آتشسوزیهای جنگلهای گچساران که هفته گذشته گزارش شده بود نیز همچنان ادامه دارد. در بوشهر، آتشسوزیهایی که از ۷ خردادماه در مراتع کوه سیاه دشتستان شروع شد، به گونههای مرتعی و بوتهای خسارت وارد کرده است.
در استان خوزستان مسئولان منابع طبیعی از شعلهور شدن دوباره آتش در ارتفاعات کوه ادیو در اندیکا پس از مهار خبر دادهاند.
شماری از فعالان حامی محیط زیست در رسانههای اجتماعی تصاویری از سوختن گونههای گیاهی و جانوری در جنگلها و مناطق حفاظتشده منتشر و نسبت به تاخیر در کنترل آتش و ارسال نشدن تجهیزات کافی انتقاد کردهاند.
در حالی که طی روزهای گذشته خبرهای متناقضی از اعزام بالگردهای آبپاش به منطقه منتشر شده است؛ مقامهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان جنگلها از وجود بدهی ۳۰ میلیارد تومانی به عنوان دلیل عدم اعزام بالگردهای آبپاش خبر میدهند.
سازمان برنامه و بودجه کشور تنها ۱۵ میلیارد تومان برای این مساله اختصاص داده است. حسن روحانی، رییسجمهوری، روز شنبه در پی این مساله با وزیر دفاع و رییس سازمان حفاظت محیط زیست تماس گرفته و خواستار «به کارگیری تمام امکانات و تجهیزات» شد.
گسترش آتشسوزیها در غرب و جنوب کشور در شرایطی ادامه دارد که در شمال و شمال غربی نیز سازمانهای حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی درباره امکان آتشسوزی و «عدم وجود امکانات» هشدار دادهاند.
مدیرکل منابع طبیعی استان مازندران میگوید: «هیچ امکاناتی نداریم.» او افزود امکانات موجود «در حد بیل و آتشبر» است.
مقامهای دو استان لرستان و کهگیلویه و بویراحمد که آتشسوزی در آنها اتفاق افتاد، پیشتر از «عمدی» بودن این اتفاق سخن گفته بودند.
اسماعیل کهرم، فعال محیط زیست و استاد دانشگاه، روز شنبه اعلام کرد که اختلافات طوایف و ایلها و آتش زدن زمینهای یکدیگر عامل این آتشسوزیها است.
مقامهای ایران تایید میکنند سالانه نزدیک به ۱۵ هزار هکتار از جنگلهای کشور طعمه آتش میشود.